100 retete romanesti, omagiu culinar

15 noiembrie 2018Diva in Bucatarie

100 retete romanesti. Retete tradionale romanesti. Retete romanesti. Idei retete romanesti.

100-retete-romanesti-colectie

100 de retete romanesti – un omagiu culinar la 100 de ani de la Marea Unire

Anul 2018 a marcat un moment istoric pentru Romania: Centenarul Marii Uniri. O suta de ani de la clipa in care provinciile romanesti s-au unit sub acelasi steag, formand Romania Mare. In cinstea acestei aniversari, m-am gandit sa aduc un tribut intr-un mod care imi este cel mai drag — prin mancare.
Asa s-a nascut ideea acestui articol: o colectie de 100 de retete romanesti autentice, culese, testate si iubite de-a lungul timpului.

Bucataria romaneasca – o poveste despre traditie, gust si identitate

O mostenire formata din influente si suflet

De-a lungul istoriei, bucataria romaneasca a fost mereu un mozaic de gusturi si influente. Am imprumutat ingrediente si tehnici din Balcani, din Turcia, din Ungaria sau din Occident, dar am reusit mereu sa le transformam in ceva propriu, in preparate care spun o poveste despre cine suntem.
De la sarmale si mamaliga, la ciorba de burta sau papanasi, fiecare reteta are in spate o bucata din sufletul acestui popor – cald, primitor si creativ in bucatarie.

De ce spunem ca „nu avem o bucatarie romaneasca”?

Multi afirma ca bucataria romaneasca nu este „pura”, ca prea multe influente au sters trasaturile ei originale. Eu cred insa contrariul: bogatia noastra culinara sta tocmai in aceasta diversitate. Fiecare preparat, fie el inspirat din vecini sau nascut din gospodariile satelor noastre, face parte din identitatea romaneasca de azi.

Cum a aparut ideea celor 100 de retete

Aceasta colectie s-a nascut din dorinta de a aduna laolalta esenta bucatariei noastre — gusturi care unesc generatii. Ideea mi-a venit in urma unei colaborari cu prietena mea Tony, intr-un proiect realizat pentru Selgros Romania, care mi-a oferit inspiratia perfecta: sa creez o serie de retete dedicate Centenarului.

Am ales retete din toate categoriile – de la aperitive traditionale si ciorbe de casa, pana la mancaruri cu carne si deserturi romanesti – cate 25 din fiecare, astfel incat sa ajungem la 100 de retete care sa ne duca cu gandul la copilarie, la mesele in familie si la gusturile autentice de altadata.

100 de retete pentru 100 de ani de Romania

Aceste preparate nu sunt doar mancaruri. Ele sunt povesti scrise in gusturi, bucati de istorie si emotie pe care le ducem mai departe din generatie in generatie. Fie ca e vorba de o tocanita de vita, de placinte de casa sau de cozonacul de Craciun, fiecare reteta este o farama din identitatea noastra nationala.

Asadar, va invit sa descoperiti 100 de retete romanesti – simple, gustoase, autentice – un omagiu adus Romaniei si traditiilor care ne unesc de 100 de ani si mai bine.

APERITIVE TRADITIONALE

Inca din vremuri stravechi, aperitivele au fost vedetele meselor romanilor. Salata de icre, carnaciori, carnati afumati, peste afumat, branzeturi sau sunculite – toate erau numai inceputul! Pe langa ele, au aparut treptat salatele, buseurile, vol-au-vent-urile, crochetele sau bilutele care faceau mesele festive si mai atragatoare.

Fie ca era o nunta, un botez, o aniversare sau un parastas, aperitivele aveau rolul lor: sa deschida masa si sa trezeasca pofta. Chiar si mesele simple in familie capatau un farmec aparte datorita lor.

Retetele variaza de la o zona la alta. Unele sunt deja clasice, gasite in cartile de bucate; altele sunt mici comori descoperite abia acum in satele mai izolate. In functie de sezon si sarbatoare, platourile erau mai bogate, mai colorate si pline de savoare.

Cu sarbatorile de iarna la usa, vom incepe cu aperitivele speciale pentru aceasta perioada. Dar nu uitam nici de cei care tin post sau de retetele pentru Paste si alte sarbatori. Lista completa de aperitive festive o gasiti aici.

SLANINA FIARTA CU USTUROI SI BOIA

LEBAR DE CASA

LEBAR CA IN ARDEAL – MAIOS

CARNATI DE CASA

TOBA DE CASA

SALATA DE BOEUF

JUMARI

CALTABOSI

PIFTIE DE PORC

PIFTIE DE CURCAN

DROB DE MIEL

CHIFTELE DIN CARNE AMESTEC

TOCINEI DE CARTOFI CU BRANZA

SCOVERGI ARDELENESTI CU CARTOFI SI BRANZA DE BURDUF

FASOLE BATUTA/FRECATA

ICRE” DE FASOLE

SALATA DE ICRE

SALATA DE ICRE CU GRIS

HAMSII PRAJITE

SALATA DE HERING AFUMAT

SALATA ORIENTALA DE POST

BULETE CU BRANZA

SALATA MOLDOVENEASCA DE GOGONELE

SALATA SIMPLA DE VINETE

ROSII UMPLUTE CU SALATA DE VINETE

VOL AU VENT CU CREMA DE BRANZA

RETETE DE SUPE/ CIORBE / BORS

Mama mea s-a nascut si a trait in zona Vrancei. Acolo mi-am facut majoritatea vacantelor din copilarie, dar si la bunicii care locuiau in Galati.

De la 4 ani locuiesc in Bucuresti, iar capitala a avut si are oameni veniti din toate colturile tarii. Evident ca exista o influenta in stilul meu de gatit, asa ca veti gasi retete de supe/ciorbe din Moldova, Ardeal, Dobrogea.

Acritul unei ciorbe la noi in casa s-a facut in functie de sezon sau ce aveam in casa: bors, zeama de varza, zeama de corcoduse sau lamaie.

Pe timpul verii noi acrim ciobele cu corcoduse. Bune, sanatoase, naturale. Asa faceau si prietenii, dar si vecinii. Supele nu au fost doar simple, limpezi cu galuste sau taitei. Pe blog gasiti si supe cu „zdrente de ou”.

Cea mai celebra dintre ciorbe in constiinta romanilor va ramane ciorba de fasole cu afumatura, dar la fel de celebre sunt ciorbele de perisoare, radauteana, ciorba de potroace sau ciorba de burta.

CIORBA ARDELENEASCA DE FASOLE CU AFUMATURA SI TARHON

CIORBA FASOLE BOABE

CIORBA DE SALATA CU AFUMATURA SI OMLETA

CIORBA DE LOBODA CU OU SI SMANTANA

CIORBA DE PERISOARE CU SMANTANA

CIORBA DE PERISOARE

CIORBA DE PORC CU AFUMATURA SI TARHON

CIORBA TARANEASCA DE PORC

CIORBA DE PORC MOLDOVENEASCA

CIORBA DE OASE AFUMATE

SUPA DE GAINA CU TAITEI DE CASA

SUPA DE PUI CU GALUSTE DE GRIS

CIORBA TARANEASCA DE PUI

CIORBA RADAUTEANA

CIORBA DE PUI A LA GREC

BORS MOLDOVENESC DE PUI CU LEGUME

CIORBA DE PUI CU TARHON

SUPA CLARA DE VITEL CU TAITEI

CIORBA DE POTROACE 

CIORBA ARDELENEASCA DE MIEL

CIORBA DE IED CU LEGUME SI MACRIS

CIORBA DE PESTE CU SUC DE ROSII

BORS DE PESTE DOBROGEAN

CIORBA FASOLE PASTAI– RETETA DE POST

SUPA DE MAZARE ARDELENEASCA

RETETE CU CARNE – fripturi, mancaruri, tocanite

Foarte des in bucataria romaneasca se gateste cu carne de porc, dar se consuma si multa carne de pasare, vita, miel, peste sau vanat.

Datorita praznicelor bisericesti  cultura gastronomica a fost influentata de-a lungul timpului, astfel incat bucatele de sarbatoare au fost mereu bogate pe mesele romanilor.

Incepand cu carnatii si piftia, servita de multe ori pe post de aperitiv, mesele principale au fost pline de fripturi la gratar, cuptor, cu sos sau garnituri, salate.

Mancarea de zi cu zi are gsuturi, texturi, condimente ce aduc savoare si te fac sa mananci cu placer o portie de pilaf, ciulama, tochitura, pilaf, etc.

Versatilitatea bucatariei romanesti in prepararea bucatelor cu carne s-a extins de la metodele de prepapare la cele de conservare. Multi cunosc si pregatesc carnea la garnita, carnea uscata sau afumata. Iata colectia retetelor cu carne:

SARMALE

PUI INTREG LA CEAUN

TOCHITURA

VARZA A LA CLUJ

CEAFA DE PORC LA CUPTOR

FRIPTURA DE PORC IN SOS DE ROSII CU USTUROI

RULADA DIN CARNE TOCATA IN PRAPUR

CIULAMA DE PUI CU CIUPERCI

OSTROPEL DE PUI

PUI UMPLUT

PILAF DE PUI

IAHNIE DE FASOLE CU AFUMATURA

TOCANITA DE VITEL

MANCARE DE LIMBA CU MASLINE

PUI CU PRAZ SI CIUPERCI

ARDEI UMPLUTI CARNE AMESTEC

MUSACA DE CARTOFI

COASTE DE MIEL UMPLUTE

RATA PE VARZA

CRAP UMPLUT CU LEGUME LA CUPTOR

PLACHIE DE PESTE

RASOL DE VITA CU SOS DE HREAN

VARZA CALITA SECUIASCA

CHIFTELUTE MARINATE

MANCARE DE PUI CU MASLINE

FICATEI DE PUI CU CEAPA

RETETE DESERT – Prajituri, biscuiti, fursecuri, torturi sau coliva, bezele, turte

Obiceiurile si gusturile romanilor in privinta deserturilor au fost influentate puternic de traditiile altor popoare cu care popul nostru a intrat in contact. Dulciurile nu o traditie atat de veche porecum retetele cu carne, supele, cofetarii romani aparand doar pe la 1700.

In Bucuresti era in 1774 un cofetar vestit (Gheorghe Cofetarul), iar prin 1823 cofetareasa Paraschiva. Ingredientele necesare precum coji de portocale sau lamaie, zahar praf sau vase speciale erau aduse de peste hotare. Momentul care a marcat importanta cofetariilor in tara noastra a fost aparitia Casei Capsa, unde se pot manca si in ziua de azi prajituri ca odinioara. Grigore Capsa este creatorul celebrei prajituri Joffre realizata special pentru generalul Joffre cand a venit in Romania sau inghetata Rejeane dedicata unei celebre actrite de la acea vreme ce a avut spectacole in Bucuresti. Prima fabrica de ciocolata din Romania a luat nastere la 1930, iar bomboanele erau facute tot dupa reteta lui Grigore Capsa.

Iata deserturile care sunt considerate a fi traditionale:

COLIVA

TURTE PENTRU AJUNUL CRACIUNULUI

COZONAC CU NUCA

PASCA CU BRANZA DE VACI SI STAFIDE

NUCI UMPLUTE CU CREMA

MUCENICI MOLDOVENESTI

PAPANASI 

GOGOSI

PRAJITURA TAVALITA

PRAJITURA IN FOI DE NAPOLITANA CU CARAMEL SI NUCA

BEZELE

BISCUITI FRAGEZI SPRITATI

BISCUITI CU UNTURA DE PORC

FURSECURI CU UNT SI VANILIE

POALE-N BRAU

PRAJITURA ALBINITA

PRAJITURA JERBO

PRAJITURA TELEVIZOR

PLACINTE TARANESTI CU DOVLEAC

CORNULETE CU VANILIE

TURTA DULCE

PRAJITURA CU FOI CU SUC DE ROSII

NUDLI – PUTISOARE DE POST

SALAM DE BISCUITI

ISLERE

La incheiere am sa va spun ca nu am reusit sa incadrez nicaieri mamaliga, desi aceasta este considerata romaneasca.

Aveti aicio multime de retete cu mamaliga. Romanii au grija sa isi umple camarile cu tot felul de conserve si dulceturi.

Pe acestea le gasiti aici. Romanului ii place sa bea o tuica fiarta, o visinata sau un must. Daca le-as fi trecut pe toate, treceam de 150 retete.

M-am oprit doar la ce mi s-a parut mai de interes. Pentru restul va las sa rasfoiti blogul.

La 100 de ani de la faurirea statului national unitar roman va las 100 de retete ce pot fi incadrate in retete traditionale romanesti.

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM sau Facebook.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Print

Distribuie pe:

7 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *