SUPA DE GAINA CU TAITEI DE CASA

June 3, 2013 | CATEGORIA

supa-de-gaina-cu-taitei-de-casa-

O supa galben-aurie foarte gustoasa, dintr-o gaina crescutata in batatura confirma ceea ce stiam cu totii: “gaina batrana face supa buna”. Faptul ca fierbem putin mai mult decat la o supa de pui sau o gaina din comert, nu face decat sa scoata ce e mai bun din carne si sa transforme aceasta supa in rasfatul cald cu care ne vom delecta la pranz.

INGREDIENTE:

1 gaina (maricica)
4 morcovi mari
1 radacina pastarnac
1 felie groasa telina
1 ceapa mare
1 catel de usturoi
1/4 lingurita boabe de piper
sare
patrunjel verde pentru servit

Pentru taiteii de casa:
1 ou mare
100 de grame de faina
1 praf de sare

PREPARARE:

Punem gaina la fiert in 3-4 litri de apa nesarata (cat sa fie acoperita de apa) si o lasam sa fiarba in jur de 15-20 de minute, la foc mediu. Dupa acest interval aruncam aceasta supa si punem iar la fiert gaina in apa curata.

supa-de-gaina-cu-taitei-de-casa-1

Daca face inca spuma avem grija sa luam spuma pentru a ne ramane supa limpede. Fierbem la foc mic-mediu pana da semne carnea ca incepe sa fie pregatita. Punem zarzavaturile la fiert, un catel de usturoi, boabe de piper si fierbem la foc mic-mediu. Pentru ca ceapa sa ramana intreaga o intepam cu 2 scobitori dintr-o parte in cealalta.

supa-de-gaina-cu-taitei-de-casa-2

Timpul de fierbere depinde de cat de batrana este gaina ( 🙂 ), aceasta s-a fiert intr-o ora si 30 de minute. Cu 5 minute inainte sa oprim focul adaugam sare. Luam de pe foc supa si o strecuram pentru a ramane clara. Putem lasa morcovii in supa in bucati mai mari sau cubulete.

Pregatim taiteii de casa:

Framantam faina amestecata cu sare si ou pana obtinem un aluat neted si elastic. In functie de tipul de faina folosit si de marimea oului este posibil sa mai avem nevoie de lichid, caz in care adaugam dintr-un ou batut separat o lingurita din acesta, cat sa se lege aluatul. Dupa ce framantam bine aluatul il lasam sa se odihneasca putin apoi intindem foaie subtire pe care o lasam in jur de 15 minute sa se usuce, apoi trecem la treaba si taiem taiteii.

supa-de-gaina-cu-taitei-de-casa-3

Fierbem doar taietii pe care ii vom manca la acea masa, restul ii lasam sa se usuce si ii folosim la urmatoarea supa.

Fierbem taiteii direct in supa (doar portiile pe care le servim la masa), apoi putem servi cu putin patrunjel verde.

Pofta buna!

Comentarii

  • The best intr-adevar! Nu se compara cu puii anemici indopati cu hormoni si medicamente din comert.

    • diva in bucatarie

      Poti fi sigura de acest lucru!

  • Eu mor fara supa asta !!! Nu exista duminica sa nu o pregatesc , asa cum ne-o facea bunica ! <3

    • diva in bucatarie

      😉

  • Cea mai buna supa!!!!

    • diva in bucatarie

      Asa este!

  • E preferata mea! Am tot incercat s-o prepar, dar aşa cum o face mama nimeni nu o face 🙂

    • diva in bucatarie

      Sigur ai nevoie de o gaina crescuta in batatura, cu cereale, nu concentrate si hormoni! Si cateva legume din gradina iti dau supa perfecta!

  • Maria

    Cum a fiert găina într-o oră şi jumătate? Mi se pare imposibil. O găină fierbe în 2-3 ore. Dacă ai un secret, spune-mi-l şi mie 🙂

    • diva in bucatarie

      O gaina tanara (nu mult trecuta de un an) chiar atat de repede se fierbe! Daca este batrana se fierbe mai greu, cu siguranta peste 2 ore. Daca ajungem la 3 ore este clar ca era trecuta de 2 ani. De cand imi cresc singura puii si gainile stiu exact ce varsta au si cat timp de fierbere am pentru fiecare in parte!

    • Gina

      Pui o lingura de inox sau o furculita in oala respectiva, insa nu pui sare la fiert, sarea o pui catre sfarsit. incearca si vezi rezultatul !

      • diva in bucatarie

        Draga Gina, chiar am scris ca se pune gaina la fiert in apa nesarata… Cu 5 minute inainte sa oprim focul adaugam sare. Sarea va intari carnea…

  • andrada

    N-am inteles ce ai facut cu carnea? O lasam in supa?

    • diva in bucatarie

      Am spus ca strecuram supa. Adica ramane o supa clara, fara nimic in ea. Eventual poti pastra morcovii. Cu carnea fiarta in supa aceasta poti face orice vrei.

  • christyansen

    f buna bv bv bv bv bv

  • marian antone

    Intradevar, cea mai buna supa. Eu, din carnea fiarta fac asa: din piep fac putina salata de biof ( impreuna cu legumele fierte in supa) si din restu friptura 🙂

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *