Tort cremsnit cu crema de vanilie si visine
Tort cremsnit cu crema de vanilie si visine. Tort cremsnit, o reteta ușoara plina de savoare. Reteta tort cremsnit. Cum faci rapid si usor reteta de tort cremsnit cu vanilie si visine.
Tort cremsnit, o reteta ușoara plina de savoare. Reteta tort cremsnit. Cum faci rapid si usor reteta de tort cremsnit cu vanilie si visine.
Tortul cremsnit, numit si krémes sau crempita, are crema delicioasa de vanilie imbogatita cu visine.
In acest mod am transformat umplutura dulce-acrisoara in ceva senzational, racoritor si placut.
Este un fel de prajitura in varianta gourmet cu doua foi din aluat de foietaj umplute cu o crema de vanilie cu mascarpone si doua straturi de visine.
Prajitura cremsit este preferata baietilor mei. O pregatesc simpla, dar si cu visine pentru un plus de culoare si gust.
Saptamana trecuta, de ziua mea, am transformat cremsnitul in tort si a fost de mare efect.
Foile bine umflate, cu textura crocanta, au fost pregatite cu foietaj din comert.
Plecand de la reteta clasica de cremsnit, cu putina imaginatie poti obtine deserturi fabuloase.
Cel putin asa mi s-a spus ca este acest tort cremsnit cu crema de vanilie si visine.
Alte retete de tort pregatite de mine plecand de la retete clasice de prajituri:
Crema tortului este foarte simpla si usor de facut. Am plecat de la reteta clasica de crema de vanilie si am adaugat mascarpone si frisca.
Pentru ca aceasta sa isin pastreze forma cand este taiata felia am adaugat gelatina.
Nu am pus foarte multa gelatina pentru a pastra totusi cremozitatea.
In aceasta reteta mi se pare mai usor de integrat gelatina pudra.
In ceea ce priveste blatul de tort am folosit foietaj din comert. Acesta trebuie copt la temperatura ridicata pentru a se umfla.
Iata lista de ingrediente pentru reteta de tort cremsnit cu crema de vanilie si visine:
INGREDIENTE:
(forma diametrul 20-22 cm)
Blaturi:
800 g aluat foietaj
Pentru crema:
500 ml lapte
150 g zahar
1 lingurita pasta de vanilie sau extract de vanilie/ esenta naturala
30 g amidon
20 g faina
3 galbenusuri
250 g mascarpone
100 g zahar pudra
300 ml smantana pentru frisca
1 lingura zahar pudra
12 g pudra gelatina
Straturi de visine:
450 g visine congelate
120 g zahar pudra
1 lingurita crema otet balsamic
16 g amidon
PREPARARE:
Pentru a pregati blaturile am lasat aluatul de foietaj sa se dezghete la temperatura camerei in jur de 5 ore.
Timpul pentru aceasta etapa este influentat de temperatura ambientala.
Este important ca acesta sa fie inca rece si tare cand este intins. Daca nu este inca dezghetat se poate rupe, iar daca este prea moale nu creste corect in timpul coacerii.
Am taiat cu ajutorul unei forme de tort cele doua aluaturi in cercuri cu diametrul de 20 cm. Marginile le-am pastrat pentru ca voi avea nevoie si de acestea pentru decor. Am copt si marginile langa blaturi.
Am intepat unul din blaturi cu furculita pentru ca nu am vrut sa se umfle foarte mult. Acesta va fi baza tortului.
L-am uns cu apa si l-am copt in cuptorul preincalzit la 200°C, fara ventilatie, timp de 25 minute (sau pana se rumeneste).
Al doilea blat, decupat tot in forma de cerc, l-am portionat in 8 bucati.
Le-am uns cu apa si le-am asezat pe hartia de copt cu distanta intre ele (ca sa aiba loc sa umfle in timpul coacerii). Le-am copt pana s-au rumenit (nu am schimbat temperatura).
Cand au fost gata le-am lasat sa se raceasca complet. Cat timp foietajul s-a dezghetat am pregatit visinele si crema.
Am folosit visine congelate, fara samburi, dar daca mai ai visine pastrate in suc propriu le poti folosi.
Sunt bune si cele din compot, dar adaugi 100-150 ml sirop si maresti cantitatea de amidon pana la 20g.
Am pus zaharul peste visine si le-am pus pe foc. Cand au inceput sa lase zeama am adaugat 1 lingurita cremade otet balsamic (nu otet!), apoi amidonul cernut in ploaie si am amestecat ca sa nu faca cocoloase.
Daca nu ai crema de otet balsamic nu este o tragedie, se poate renunta la aceasta.
Am lasat pe foc pana cand compozitia a devenit cremoasa si bine legata, ca o budinca, apoi am oprit focul.
Pentru a pregati crema de vanilie am amestecat faina cu amidonul si galbenusurile.
Am adaugat extract de vanilie si am dizolvat cu 300 ml lapte. Am incalzit restul de lapte cu zahar, l-am turnat peste compozitia de oua si am amestecat bine.
Am intors crema pe foc si am fiert-o pana cand s-a ingrosat ca o budinca.
Am amestecat destul de des pentru ca aceasta sa nu se lipeasca de oala.
Am luat crema de vanilie de pe foc si am lasat-o sa se raceasca lipind o folie alimentara direct de aceasta.
In felul acesta nu se va forma pojghita. Am mixat 270 ml smantana pentru frisca cu o lingura zahar pudra.
Am hidratat gelatina cu 30 ml smantana pentru frisca.
Cand crema s-a racit am mixat-o cu mascarpone si zahar pudra. Am adaugat frisca si am continuat sa mixez pana s-a omogenizat compozitia.
Am pus peste gelatina 2 linguri din crema si le-am pus impreuna sa se dizolve la bain marie.
Cand au devenit lichide le-am turnat peste crema initiala si am mixat rapid.
In acest moment am trecut la asamblarea tortului.
Am infipt in marginile blatului de foietaj intepat cu furculita o forma de tort cu peretii detasabili, cu diametrul de 21 cm (am lasat forma de 20 cm deschisa la maxim).
Baza a crescut in diametru dupa coacere.
Am pus jumatate din crema peste blat, apoi am intins un strat de visine (aproximativ jumatate).
Am pus restul de crema, apoi restul de visine.
In acest moment am pus tortul in frigider pentru minim 6 ore (l-am lasat peste noapte pentru ca l-am pregatit mult prea tarziu).
A doua zi am indepartat cu grija forma de tort cu pereti detasabili.
Daca ramane crema pe pereti o poti lipi inapoi de tort, caci nu se va observa dupa ce decorezi.
Am aranjat cele 8 felii de foietaj ca topping, apoi am sfaramat in mana foietajul ramas in urma decuparii cercului.
Cu aceste bucati de foietaj am imbracat peretii tortului. Am pudrat cu zahar pudra, dar poti sa folosesti si ciocolata topita.
A iesit o minunatie de tort cremsnit! Dulce-acrisor, cu gusturi de texturi extrem de placute.
Sper ca il vei incerca si tu si imi vei scrie cat de mult ti-a placut!
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Multumesc pentru poza, Aurelia Ravar!
Salut, cred ca ai uitat sa mentionezi… unde ai adaugat cei 150 gr de zahar?
Multumesc 🙂
„Am incalzit restul de lapte cu zahar, l-am turnat peste compozitia de oua si am amestecat bine.”
Multumesc, a iesit delicios!
Hmmm, minunta idee! 🙂 Tarta cu visine, gen Linzer e preferata noastra! Dar o sa incerc si combinatia asta, care mi se pare dementiala! 🙂 Multumesc penrtu idee! :-* Un 2023 cat mai fain, plin de sanatate si bucurii! :-*