fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA CU NUCA SI CREMA DE CAFEA

October 14, 2019 | CATEGORIA

Prajitura cu nuca si crema de cafea are un blat simplu si pufos cu nuca, insiropat cu cafea, imbracat apoi cu crema fina de cafea, peste care se asterne un strat apetisant de nuca caramelizata. Gustul este absolut minunat. Nu te poti opri la o singura portie.

Daca iubiti cafeaua, atunci prajitura mea cu nuca si crema de cafea este tot ce va puteti dori mai mult. O puteti pregati pentru orice masa festiva, pentru sarbatori, dar si pentru a va satisface pofta de o dulce.

Pasiunea pentru prajiturile cu cafea probabil va este cunoscuta, iar daca nu ati vazut inca cate prajituri am pregatit cu aceasta va invit sa vedeti macar o parte dintre acestea: Prajitura Harry, tort spirala, brownie cu cafea, negresa cu cafea, rulada, chec (cel mai pufos si mai aromat chec cu cafea), briose, retete de tort. Dati cautare dupa cuvantul cafea si le veti gasi pe toate.

Dar, ceasca de cafea este nelipsita in pozele mele de deserturi de pe blog. Imi placea sa beau cafeaua tare, asa ca de cele mai multe ori imi pregatesc espresso.

Nu imi pot imagina cafeaua fara ceva dulce langa ea, dar nici desertul fara ceasca de cafea langa el.

Iar azi imi fac cafeaua cu ajutorul unui espressor manual – Prima Latte 2 Breville, pe care l-am primit special pentru a-l testa si pentru a pregati prajituri speciale cu ajutorul lui.

Imi place panoul electronic al acestui espressor. Cu ajutorul acestuia poti sa alegi imediat tipul de cafea pe care ti-l doresti si poti pregati chiar si doua bauturi in acelasi timp, iar sistempul de pompare de 19 bari ofera aroma perfecta cafelei.

Eu am avut o ceasca inalta, dar daca vreti un espresso intr-o ceasca mica, problema poate fi rezolvata regland nivelul de inaltime, impiedicand astfel stropirea.

Blatul acestei prajituri ar putea sa va fie cunoscut. Este una din prajiturile mele apreciate de voi: prajitura simpla cu nuca. I-am schimbat usor gustul insiropandu-l, asa cum veti vedea in etapele descrise mai jos, dar puteti observa acest lucru si in poza.

Daca blatul se face usor, sa stiti ca nici pentru crema nu veti avea nevoie de tehnici speciale de gatit. Este cea mai simpla, mai fina si mai delicioasa crema de cafea cu mascarpone si frisca.

Un blat pufos, o crema fina si un topping crocant de nuca caramelizata, cunoscut sub denumirea de Krantz, transforma o prajitura cu cafea simpla intr-una rafinata, deosebit de gustoasa.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura cu nuca si crema de cafea.

INGREDIENTE:

pentru blat:

(tava 24*28cm)

3 oua

1 varf cutit sare

180 g zahar tos

1 plic zahar vanilat Bourbon

60 ml ulei

120 ml lapte

180 g faina

5 g praf de copt

180 g nuca macinata

20 g miere de albine

1/2 lingurita scortisoara

1 varf cutit pudra de nucsoara

pentru crema:

50 ml espresso

500 g mascarpone

100 g zahar pudra

200 ml smantana pentru frisca (min. 30% grasime)

pentru insiropat:

100 ml espresso

1 lingura varfuita de zahar

1 lingurita rom – alcool

pentru topping:

200 g zahar – pentru caramelizat

150 g nuci

PREPARARE:

Am mixat albusurile cu un praf de sare pana au devenit o spuma alba, tare, apoi ama adaugat treptat zaharul si am mixat 5 minute din monetul in care am terminat de adaugat zaharul, obtinand astfel o spuna tare ca pentru bezea. Am incoporat galbenusurile si uleiul amestecand usor de jos in sus, apoi laptele – fara sa ameestecam pana se omogenizeaza compozitia.

Am pus nuca macinata, mierea, scortisoara si nucsoara si am amestecat foarte usor pana am omogenizat compozitia.

Am turnat aluatul in tava si am copt in cuptorul preincalzit la 180°C 35-45 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.

Cand a fost gata l-am lasat sa se raceasca pe un gratar. Am scos hartia de copt pentru a-l lasa sa se raceasca uniform si rapid.

Cat timp s-a  copt blatul am pregatit crema. Am facut espresso la espressorul Prima Latte II de la Breville, am dizolvat ness-ul in cafeaua fierbinte si am lasat sa se raceasca.

In timpul in care s-a racit cafeaua am amestecat mascarpone cu zahar pudra.

Separat am mixat smantana pentru frisca, tinuta in frigider pana in acest moment, apoi am incorporat-o in crema de mascarpone. Am adaugat cafeaua racita treptat, mixand pana s-a omogenizat compozitia.

Am facut de data aceasta 100 ml espresso la  espressorul Prima Latte II de la Breville, am adaugat zahar si rom si am amestecat.

Am intepat blatul prajiturii cu o scobitoare cat de des am putut, apoi l-am uns cu o pensula de patiserie inmuiata in cafea cu rom.

Am acoperit blatul cu crema si am pus prajitura in frigider.

Am caramelizat 200 g zahar tos pana a avut culoarea maro deschis (arderea continua si dupa ce este luat de pe foc) si am pus nuca peste zahar si am amestecat pentru ca aceasta sa fie uniform acoperita.

Am pus nuca caramelizata pe hartie de copt, am lasat-o sa se raceasca, apoi am maruntit-o cu un robot si am presarat-o peste prajitura.

Prajitura cu nuca si cafea este delicioasa, asa ca va recomand sa o incercati si voi.

Daca vreti sa vedeti si alte retete simple, in format video pregatite de mine, va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Ma gasiti si pe Instagram aici.

Comentarii

  • Ileana

    cea mai proasta prezentare de reteta pe care am citit-o. Prajitura pare delicioasa, dar ce ma intereseaza ce expresor este? Am si eu expressor, nu numai tu

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *