Prajitura Carpati cu crema de ciocolata
Prajitura Carpati cu crema de ciocolata
Prajitura Carpati cu crema de ciocolata este deliciul pe care vi-l propun pentru sarbatorile ce bat la usa. Multe gospodine pregatesc reteta clasica de cofetarie, dar eu o iubesc mai mult pe aceasta, cu crema de ciocolata.
In copilarie cofetariile aveau vitrinele pline de prajituri precum Amadine, Joffre, Mascote, Savarine, Diplomat, Choux a la creme, Boema, Indiene, dar si prajituri cu foi precum Carpati, Excelent, Dobos, Alba ca zapada sau Albinita.
Prajiturile cu foi erau preferatele mele. Iar Carpati era mereu prima mea alegere. Nu eram mare amatoare de prajituri de cofetarie, dar nu puteam sa fiu in afara gastii. Daca toata lumea mergea la cofetarie, eram si eu acolo, cu restul copiilor. Aveam cateva cofetarii foarte bune in Bucuresti unde te puteai rasfata cu prajituri bune, dar stateai la coada sa ocupi o masa.
Prajiturile cu foi necesita poate ceva mai mult timp decat alte prajituri in etapele de pregatire. Dar merita cu siguranta. Ies multe bucati si le putem pregati din timp.
Prajitura Carpati ocupa unul din locurile fruntase printre prajiturile preferate ale romanilor in zilele de sarbatoare sau pentru diverse meniuri festive. Prajitura cu aspect de munte imbracat in fulgi de nea este atat de delicioasa incat nu prea ii poti rezista. Si ar fi pacat sa ii rezisti.
Pe masa de Craciun in acest an voi avea aceasta prajitura. In varianta mea, cu crema de ciocolata. Imi voi rasfata familia si prietenii cu prajitura mea preferata din copilarie, cu un plus de culoare, arome si savoare.
Daca vreti sa pregatiti si alte prajituri cu foi va invit sa incercati alte prajituri celebre: Jerbo (Greta Garbo), Kati, Albinita, Arlechin , prajitura cu foi cu suc de rosii, prajitura cu foi cu zahar ars, sau prajitura cu foi de napolitane, caramel si nuca.
Pentru aceasta prajitura am facut 8 foi mari, pe fundul tavii de aragaz (30*34cm). Le putem face insa si pe tavi mai mici, dar un numar mai mare, respectiv 10 bucati. Cantitatile necesare pentru foi si ingrediente raman aceleasi.
In plus, m-am gandit sa vin ajutorul celor care se tem sa pregateasca prajitura pentru modul dificil de taiere al foilor asamblate in prajitura. Fiecare fasie va fi taiata in 2 sau 3 bucati mai mici, ceea ce va face ca sectionarea pe diagonala sa devina o gluma. In loc de o prajitura lunga obtinem 2 sau 3 prajituiri mai mici. Si acestea vor fi taiate la randul lor in portii mai mici in momentul in care vrem sa o servim, asa ca nu va fi o tragedie daca recurgem la aceasta solutie. Urmariti filmuletul din postare si veti vedea ca am dreptate.
Pana la urma rezultatul final conteaza, iar eu va promit ca acesta va fi foarte bun.
Cea mai buna ocazie pentru a redescoperi retetele traditionale romanesti este chiar celebrarea Centenarului, an in care Dr. Oetker sarbatoreste 20 de ani in Romania.
Prajitura Carpati cu crema de ciocolata contine ingrediente Dr.Oetker ce aduc arome si savoare.
Si pentru ca de 20 de ani petrecem sarbatorile impreuna cu Dr. oetker, sunt puse la bataie premiii mici si mari pentru toti pasionatii de prajiturit.
Cautati in magazine ingrediente pentru prajituri cu ambalaje promotionale Dr. Oetker, inscrieti codurile pe site-ul oficial al campaniei ” De 20 de ani petrecem sarbatorile impreuna” si puteti castiga o casa de vacanta si multe alte premii.
INGREDIENTE:
Pentru foi:
4 oua
250 g zahar
300 ml ulei
300 ml lapte
1 lingurita esenta de vanilie Dr. Oetker
1 lingurita varfuita de bicarbonat de sodiu Dr. Oetker
1.2 kg faina
1 varf cutit sare
Pentru crema:
1.4 l lapte
400 g zahar
400 g unt
120 g amidon Dr. Oetker
2 oua
200 g ciocolata neagra
50 g cacao neagra Dr. Oetker
2 lingurite esenta rom Dr. Oetker
1 lingurita esenta portocale Dr. Oetker
Pentru decor:
1/4 crema pregatita pentru umplere
nuca de cocos
PREPARARE:
Pentru inceput va las reteta in format video.
Pentru a pregati foile avem nevoie de putine ingrediente, dar avem grija sa fie la temperatura camerei.
Spargem ouale intr-un bol, adaugam putina sare si zaharul si mixam pana devin ca o spuma ce si-a dublat volumul. Le turnam peste faina, adaugam laptele, uleiul, esenta de vanilie si bicarbonatul, amestecand usor dupa fiecare ingredient in parte.
Framantam aluatul pana devine ferm, neted si omogen. Impartim aluatul in 8 bucati. Le intindem pe fundul tavii de cuptor (34*30cm) unse in prealabil cu ulei si le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 8-10 minute, in functie de puterea cuptorului din dotare. Le desprindem usor si le lasam sa astepte pana realizam crema.
Pentru a pregati crema punem la bain-marie untul cu ciocolata si pudra de cacao neagra.
Dupa ce se topesc le luam de pe foc si adaugam esentele de la Dr. Oetker
Punem laptele cu zaharul la incalzit. Intr-un vas amestecam amidonul cu cele 2 oua, apoi adaugam 1/4 din laptele usor incalzit. Amestecam bine, apoi turnam aceasta compozitie peste laptele de pe foc. Amestecam tot timpul pe foc, pentru a nu s elipi de fundul cratitei,
Vom obtine o crema cu consitenta unei budinci. Turnam ciocolata cu unt si cacao peste crema de lapte cu amidon si mixam pana se omogenizeaza.
Cand s-a racit putem sa intindem cate un strat pe prima foaie, acoperim cu a doua foaie si continuam astfel pana terminam foile. Peste ultima foaie punem o greutate si lasam prajitura la rece minim 12 ore, Avem grija sa pastram 1/4 din cantitatea de crema obtinuta pentru asamblarea finala si decor.
In descrierea retetei nu precizati cantitatea de unt folosita….
Multumesc. In video era trecuta. Am corectat