PRAJITURA CU FOI CU MIERE DE ALBINE (ALBINITA)

January 18, 2014 | CATEGORIA

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine

De aceasta prajitura nu te poti plictisi si niciodata nu va fi suficienta! Cine nu ma crede trebuie sa testeze neaparat- asta in cazul in care nu o stiati deja si ma aprobati deja… πŸ™‚

INGREDIENTE:

Pentru foi (22*32 cm):
2 oua mici
30 g unt
3 linguri miere
3 linguri lapte
150 g zahar
450 g faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu

Pentru crema:
300 ml lapte
1 pastaie de vanilie
3 linguri faina
2 plicuri zahar vanilat
150 g zahar
1 lingura suc lamaie
150g unt

5 linguri gem acrisor mai gros (prune sau caise)

PREPARARE:

Punem mierea, zaharul, 1 ou batut, laptele si untul intr-un castron la fiert la bain-marie. Tinem pe foc pana compozitia devine lichida (fluenta). Luam de pe foc, adaugam al doilea ou batut, apoi incorporam faina si bicarbonatul. In functie de marimea oualelor sau lingura cu care masuram cantitatea de lapte si miere de albine, este posibil sa mai avem nevoie de lapte sau faina, astfel incat aluatul sa fie moale, elastic, dar sa nu se lipsesca de maini.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-1

Cantarim aluatul si il impartim in patru bucati egale. Intindem foi dreptunghiulare subtiri pe masa de lucru presarata cu faina – foile vor avea aceeasi marime. Le coacem pe fundul unei tavi pe care am pus hartie de copt, in jur de 6 minute in cuptorul preincalzit la 180Β°C, avand grija sa le inteapam cu furculita din loc in loc.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-2

Punem la fiert laptele cu zaharul si semintele de la pastaia de vanilie, apoi adaugam faina si fierbem pana se ingroasa. Luam de pe foc si lasam sa se raceasaca. Cand este rece incorporam untul, apoi sucul de lamaie. Mixam bine pana se omogenizeaza compozitia.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-4

Asamblam prajitura punand prima foaie, o ungem cu jumatate din crema de lapte, acoperim cu a doua foaie peste care punem gemul de prune.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-3

Peste gem punem a treia foaie, ungem cu restul de crema si acoperim cu a patra foaie.

prajitura-cu-foi-cu-miere-de-albine-5

Tapetam cu zahar pudra sau putem pune o glazura.

Lasam prajitura la rece pana a doua zi, astfel incat sa se inmoaie foile, apoi taiem cuburi si servim.

Delicioasa!

Comentarii

  • Valti

    Geniala. Imi face pofta!

  • Eu nici macar din asta nu stiu sa fac ! :))

    • diva in bucatarie

      Nu se face greu!!!

  • Cat de bine arata! m-ai convins s-o fac si eu, ca demult n-am mai facut prajitura cu miere!

    • diva in bucatarie

      Ma bucur!

  • Un desert pe gustul meu! Intotdeauna mi-au placut prajiturile cu foi, crema si gem !

    • diva in bucatarie

      πŸ™‚

  • felicia Badea

    buna intr-adevar prajitura, numai ca s-a strecurat o mica greseala la ingredientele pt crema, nu este trecut si untul si in loc de gris (asa cum ati scris la modul de preparare) este faina, poate sunt cititoare care vor sa urmeze reteta pas cu pas…

    • diva in bucatarie

      Multumesc pentru atentionare!!! Ieri am pregatit si prajitura cu foi cu suc de rosii si am scris gris avand in cap reteta abia pregatita!

      • felicia Badea

        e buna si cu gris si aceasta prajitura, mie imi place mai mult chiar dc crema nu este asa fina ca si cea cu faina

        • diva in bucatarie

          Si mie imi place crema cu gris. Poate incerc si aceste foi cu aceasta crema.

  • Delicioasa!!!

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

  • O stiu si sunt de acord cu tine,e super delicioasa ! :*

    • diva in bucatarie

      πŸ˜‰

  • Yumyyy yumyyy!!!

    • diva in bucatarie

      πŸ™‚

  • Geniala prajitura, intr-adevar. Mama o facea in fiecare an, de Revelion. Iar eu continui traditia. M-am obisnuit atat de mult, incat nu concep Revelionul fara prajitura asta. Cu mici variatii, in sensul ca uneori inlocuiesc gemul de prune – anul asta am pus pasta de macese, alta data am pus gem de afine, de caise sau de coacaze. De fecare data a iesit la fel de bun.

    • diva in bucatarie

      O sa incerc si eu gem de coacaze, suna tare apetisant!

  • This is so delicious and YUMMY.

    • diva in bucatarie

      Thank you!

  • O prajitura de un deliciu absolut. Bravoooo!

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

  • Mama o facea mereu.. dar eu nu stiu de ce fug de foile astea, coapte separat πŸ™‚ Pana la urma tre` sa-mi i-au inima-n dinti.. πŸ˜›
    Pup

    • diva in bucatarie

      Dupa ce faci ioti va parea o joaca! PUP!

  • Irina

    Poti sa ne spui si care este dimensiunea tavii? Eu am la aragaz o tava de dimensiune 30×45 si nu imi dau seama daca ajunge aluatul pentru a coace 4 foi de dimensiunea asta…. Vreau neaparat sa incerc prajiturica – cred ca e delicioasa!

    • diva in bucatarie

      foile au iesit mai mici decat tava: cu aproximatie 30*25.

      • Irina

        Multumesc pt raspunsul prompt! Am facut blaturile din cantitatea 1+1/2 si crema din cantitate dubla. Arata foarte bine!!!! Partea cea mai grea e cu rabdarea pana maine… ca sa o gustam! πŸ™‚

        • diva in bucatarie

          Te cred!!!

          • Irina

            Revin cu impresii : exceptionala!!!!! Este prima data cand fac o prajitura cu foi (ma descurc foarte greu cu intinsul lor) dar merita pe deplin toata munca! Eu am pus in crema putin mai multa lamaie fiindca imi place gustul mai acrisor si in loc de gem am pus peltea de gutui (din acelasi motiv). Gustul: colosal!

          • diva in bucatarie

            Nu pot spune decat ca ma bucura maxim faptul ca ti-a placut!

  • Andreea

    Cum se poate inlocui bain-marie?

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *