Tort cu crema de zahar ars

23 ianuarie 2015Diva in Bucatarie

Tort cu crema de zahar ars

tort cu crema de zahar ars reteta diva in bucatarie

Acest tort cu crema de zahar ars este unul din acele torturi comod de pregatit pentru ca vine cu crema la „pachet”.

Daca iese frumos din tava nu are nevoie sa fie decorat fiind foarte prezentabil si in aceasta forma.

Tort cu crema de zahar ars se face in familia mea de cand ma stiu. Este varianta ieftina, a unui tort si are avantajul de a iesi atat de frumos incat nu are nevoie de decoratiuni complicate.

I-as pune doar un mot de frisca, niste flori comestibile sau un mic globulet facut din fire de zahar ars, dar nimic altceva.

De ce nu as folosi decoruri speciale pentru acest tort? Pentru ca frisca nu va sta foarte bine, cand voi taia tortul exista sanse mari sa alunece.

tort-cu-crema-de-zahar-ars-a

Cineva a vrut sa ma impresioneze si mi-a dat o felie (prima) dintr-un tort cu crema de zahar ars imbracat cu multa frisca (naturala si foarte gustoasa), dar care aluneca.

O crema cu mascarpone ar schimba gustul tortului, aceasta fiind grasa. Ciocolata nu are ce cauta in aceasta ecuatie.

Raman la parerea mea: decorurile simple, mici sunt de efect si nu schimba gustul final.

Crema de zahar ars este probabil unul din cele mai indragite deserturi, asa ca si acest tort cu crema de zahar ars va fi pe gustul multora dintre voi.

Un amanunt important pentru ca tortul sa iasa bine: folositi o oala perfect cilindrica ce poate fi pusa apoi intr-un vas cu apa fierbinte.

Cand tortul cu crema de zahar ars este gata nu ne grabim sa il rasturnam. Acesta va fi mancat abia a doua zi.

Pana atunci trebuie rabdare! In primul rand tortul trebuie sa se raceasca complet in oala, apoi se rastoarna oala, cu un platou pus in prealabil peste ea.

Platoul trebuie sa fie mare, cu margini, astfel incat daca mai curge sirop de zahar ars sa aiba unde sa se scurga. Dar, macar teoretic, acest lucru nu ar trebui sa se intample, pentru ca siropul este absorbit de blat.

Va las ca inspiratie si alte retete:

  1. pudding din lapte condensat
  2. crema de zahar ars
  3. creme brulee

Acest tort cu crema de zahar ars este unul din cele mai bune torturi. Exista si variante cu mere, ce aduc un gust usor acrisor si proaspat, dar mie nu mi-a iesit inca un tort estetic in aceasta varianta.

Imi place gustul, dar as vrea sa gaseasc o modalitate in care feliile sa ramana la acelasi nivel, sa nu para ca au plecat la plimbare prin tortul meu.

Pana atunci va las sa vedeti cum fac eu reteta de tort cu crema de zahar ars, reteta copiata din  caietul mamei (o parte din cantitati sunt masurate cu lingura – va spun ca este o lingura maricica, adanca, asa ca puteti folosi ca masuri niste linguri usor varfuite).

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de tort cu crema de zahar ars prezentat mai jos in etape cu poze.

Ingrediente tort cu crema de zahar ars:

Pentru crema:

200 g zahar pentru caramelizat

180 g zahar

1 l lapte

10 oua

1/2 fiola esenta de vanilie

Pentru blat:

(26 cm)

5 oua – separam albusul de galbenus

1 praf de sare

5 linguri faina

5 linguri zahar

1/2 fiola esenta de vanilie

1/2 lingurita coaja rasa de portocale

Mod de preparare tort cu crema de zahar ars:

Incepem cu pregatirea cremei, asa cum facem crema de zahar ars.

Punem zaharul cu 2 linguri de apa la foc mediu.

Zaharul umezit se va carameliza fara sa faca cocoloase de zahar (un truc pe care l-am invatat si eu de la o fosta colega de birou, acum foarte multi ani).

tort-cu-crema-de-zahar-ars-1

Cand prinde culoare aurie oprim focul.

Cratita fiind fierbinte el se va mai inchide la culoare si va avea un gust mai amar daca il lasam sa se arda prea mult, alt dezavantaj ar fi faptul ca nu va arata foarte bine partea de sus a tortului.

Ungem cu zaharul caramelizat peretii oalei, astfel incat sa ramana si pe margine caramel.

tort-cu-crema-de-zahar-ars-2

Mixam ouale cu zaharul pana devin o spuma, apoi adaugam laptele si esenta de vanilie si continuam sa mixam.

tort-cu-crema-de-zahar-ars-3

Turnam compozitia peste zaharul ars.

tort-cu-crema-de-zahar-ars-4

Dam la cuptorul preincalzit la 200°C timp de 30 minute, avand grija sa punem oala intr-o tava inalta in care am pus in prealabil apa fierbinte.

Cat timp sta crema la cuptor pregatim blatul.

Mixam albusurile spuma tare  cu 1 praf de sare, adaugam apoi treptat zaharul. Cand spuma este foarte tare adaugam galbenusurile si amestecam din acest moment cu un tel.

tort-cu-crema-de-zahar-ars-5

Punem esenta de vanilie, coaja de portocala, apoi incorporam faina.

tort-cu-crema-de-zahar-ars-6

Turnam blatul peste crema dupa cele 30 minute de copt si lasam alte 30 minute la cuptor.

tort-cu-crema-de-zahar-ars-7

Scoatem tortul din cuptor si il lasam sa se raceasca complet in oala. Punem un platou mai mare peste oala si o rasturnam.

tort-cu-crema-de-zahar-ars-8

Lasam oala peste platou in jur de 8 ore, in frigider. Dupa acest interval putem servi tortul. Blatul este deja insiropat.

Spor la pregatit tort cu crema de zahar ars!

Ma gasesti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.

Te invit sa ma urmarestii si pe YouTube.

Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Iata cat de frumos a iesit si tortul pregatit de Nora:

tort cu crema de zahar ars

Iata cat de perfect arata tortul pregatit de Anemarie Florin Suteu!

Multumesc, Valy!

tort crema zahar ars

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Foarte interesant!Eu fac acest tort si-mi iese super.Dar problema e ca-l rasturnam pe platou abia a doua zi. De aceea ramanea sec si f.putin insiropat.
    Multumesc frumos,mi-ai fost de mare ajutor!

  2. Bună, am un cuptor mai pretentios, 30 de min nu cred ca vor fi deajuns pentru coagularea cremei… bănuiesc ca trebuie sa aștept pana se face pentru a putea pune blatul peste!?

  3. Buna,

    Am testat reteta ta de tort cu crema de zahar ars si mi-a iesit…foarte gustoasa! Yuppy … 🙂 🙂 :). E pe lista cu retetele familiei :).

  4. Bună seara, îmi puteți explica de ce anume trebuie pusă oala intr-o tavă în care se pune apa încălzită? Care este rolul ei? Și ce cantitate trebuie? Mulțumesc anticipat, o noapte excelentă

    1. Ca sa nu fiarba crema si sa se branzeasca. Apa mentine temperatura mai joasa in jurul oalei si crema se coaguleaza uniform, isi mentine textura omogena si cremoasa.

    2. In fundul oalei este zahar topit care se întărește repede. Fără apă fierbinte care îl va ține în stare lichidă, va continua să se ardă. Plus că apa ajută și la procesul de „gelatinizare” a compoziției ou-lapte.

  5. mi-a venit o idee faci tortul exact cum al faci tu doar ca pui mai mult blat adica sa iese mai gros tai pe jumate blatul pe orizontala apoi rastorni prajitura pastrezi blatul taiat apoi peste crema de zahar ars pui budinca iar peste budinca pui frisca apoi peste pui bucata de blat apoi al ungi tot cu frisca si decorezi asa ai un tort cu 3 texturi diferite cu 3 creme diferite…te pup…

  6. De mare folos mi-a fost si mie explicatia ca trebuie răcit complet si apoi răsturnat si ce-i mai important lasata acolo cratita peste , inca o noapte sau 8 ore ! Multumesc mult , deabia acum imi reuseste perfect !

  7. Bună seara,am făcut si eu tortul mi-a ieșit foarte bine si respectuos.multumesc frumos divainbucatarie.ro

  8. Am facut tortul in urma cu 2 saptamani, familiei meleni-a placit tare mult. Azi il refac…foarte bun. Multumim de reteta, avem mare noroc cu gospodine ca dvs care ne impartasesc retele pe internet.

  9. la acest tort merge ca si garnitura un sufleu de fructe(capsuni,zmeura,fragi,etc).Il fac vara deoarece este racoros. Pofta buna!

  10. Imi iese mereu, între crema si blat pun fructe. E fff delicios!
    Soțul nu mănâncă crema de zahar ars, dar combinația asta i mănâncă! !

  11. Imi iese mereu, între crema si blat pun fructe. E fff delicios!
    Soțul nu mănâncă crema de zahar ars, dar combinația asta i mănâncă! !

  12. Sarbatori fericite! La multi ani! Fac acest tort de mult timp, dar nu stiam ca trebuie sa las oala inca 8 ore, deci iti multumesc.

  13. Buna,
    Am făcut aceasta rețeta de N ori, și îmi iasă mereu excelentă ! E un răsfăț. Mă întrebam, as putea insiropa platul cu sirop de esența de rom ? Nu am încercat niciodată aceasta combinație, rom+caramel, iar in mintea mea iasă destul de delicios :))
    Felicitări pentru aceasta rețetă !

  14. Buna!
    Ai incercat vreodata sa pui compozitia de pandispan direct peste compozitia de zahar ars fara a mai lasa sa se faca mai intai crema?
    Am auzit ca s-ar „desparti” cele doua singure…

  15. Daca adaogi si 2-3 mere curatate, feliate trase la tigaie in unt cu putin zahar si apoi puse random peste zaharul caramel aduci retetei tale aport de savoare si-n plus in blat poti sa-i pui o esenta de rom…incearc-o si n-ai sa regreti!

  16. Foarte bun! Insa am observat ca ar fi nevoie de o cantitate mai mare de sirop pentru ca uneori blatul ramane cam uscqt. In rest, e GENIAL!

  17. Buna ziua! Eu acum in cuptor tortul
    Ce nu am inteles este daca dupa ce adaug blatul peste crema care a stat 30 min in cuptor, continui sa coc cu tava de apa sau o scot si continui coacerea normal, fara tava de apa. 200 grade cu sau fara ventilatie. Multumesc frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *