Creme Brulee – reteta frantuzeasca de crema cu zahar ars

24 mai 2020Diva in Bucatarie

Creme Brulee – reteta frantuzeasca de crema cu zahar ars

Creme Brulee reteta diva in bucatarie

Creme Brulee – crème brûlée – este un desert clasic din bucataria frantuzeasca.  Este o crema aromata cu vanilie, cu textura neteda si delicata, cu o crusta crocanta realizata din zahar caramelizat.

Creme Brulee se face foarte usor si rapid, dar necesita timp de coacere si de asteptare pentru a se raci.

Cea mai veche reteta de creme brulee a aparut in 1691 in cartea lui Francois Massialot bucatarul regelui Philippe d’Orleans, dar catalanii sustin ca crema catalana (care este practic acelasi desert) este realizata inaintea francezilor, undeva prin secolul al XVIII-lea. Se pare ca si englezii isi revendica originea acestui desert ei pregatind un desert asemanator „Trinity Cream” in 1879. Se pare ca acest desert nu a a mai aparut de la datele acestea in alte carti de bucate pana in anii 1980. Indiferent de cine a inventat reteta, eu ma declar fericita ca l-am descoperit si ca ma pot bucura de gustul bun al cremei si textura crocanta a zaharului ars.

Creme brulee este cel mai usor desert pe care il poate pregati cineva.

Stiu, am mai spus-o si in alte retete, dar credeti-ma este atat de banal, incat vei vrea sa il faci mereu dupa ce l-ai incercat prima data. Singura problema va fi rabdarea pana se va coace si se va raci. Asteptarea poate fi suparatoare, dar dupa prima lingurita vei uita de tot.

Desi are nevoie de coacere, mi se pare un desert perfect si pentru vara, caci se mananca rece. In plus, poate fi decorat cu fructe de padure, dar de cele mai multe ori l-am mancat simplu.

Se pregateste in forme speciale numite ramekine (vase mici de ceramica sau sticla). Daca nu aveti astfel de vase puteti incerca si in forme de unica folosinta din aluminiu sau forme metalice de prajiturele. Nu incercati in forme de silicon, caci nu veti putea carameliza zaharul cu o torta de bucatarie.

Pentru a obtine un desert bun, asa cum il mancati si in restaurante trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi:

  • 1. smantana pentru frisca trebuie sa fie cu grasime de minim 30%, iar ouale trebuie sa fie foarte proaspete.
  •  2. aroma este data de semintele de la o pastaie de vanilie, dar puteti folosi si pasta de vanilie, esenta naturala, extract de vanilie sau rom, coniac, apa de portocale sau de trandafiri.
  •  3. ouale si zaharul se mixeaza pana se albesc, dar se amesteca apoi cu o spatula ca sa nu ramana multa spuma.
  •  4. se coace la temperatura mica. Am mai spu si in alte dati, trebuie sa va cunoasteti bine cuptorul. Nu toate coc la aceeasi putere si la aceeasi temperatura. Unii recomanda o coacere de 100°C, altii 120°C si chiar 160°C. Observati ca temperatura este mai mica decat cea folosita pentru a coace un blat de pandispan. Ideea este ca trebuie sa se coaca incet, caci altfel desertul poate avea un gust usor de omleta.
  • 5. un alt factor ce va influenta foarte mult timpul de coacere este vasul in care este pusa crema – inaltimea cremei dar si grosimea peretilor vaselor sunt factori determinanti
  •  6. veti sti ca este coapta cand cremaq este ferma dar usor moale in mijloc, dar sa nu fie LICHID! Daca este putin moale in mijloc, ca un cheesecake copt, se va intari in frigider.
  • 7. dupa coacere crema are nevoie de timp de racire pana se pune si se caramelizeaza zaharul. Aveti grija sa nu il ardeti prea tare, caci devine amar.
  •  8. creme brulee se mananca rece! Chiar si dupa caramelizare va sta in frigider 30 minute.
  •  

Contrastul dintre textura tare a caramelului si crema fima si delicata este cel mai spectaculos lucru la acest desert. Pur si simplu imi place sa plesnesc cu lingurita crusta, sa aud cum se sparge caramelul sa pot ajunge la crema.

Puteti face creme brulee cu o zi inainte si lasati sa astepte in frigider pana la momentul in care puneti zaharul si il caramelizati.

Daca nu aveti o torta speciala de bucatarie puteti incerca sa puneti vasele cat mai sus si folositi gratarul cuptorului. Stati cu ochii pe acestea, caci nu ar trebui sa dureze mai mult de 90 secunde, maxim 120 secunde.

Daca vreti sa pregatiti variante gourmet pentru aceasta creme brulee, astfel incat sa va impresionati familia sau prietenii, puteti incerca variantele de mai jos, dupa ce va obisnuiti cu reteta clasica de creme brulee:

Creme Brulee cu ciocolata  – reduceti cantitatea de zahar cu 20 g si adaugati 50 g ciocolata neagra in smantana pentru frisca fierbinte si asigurati-va ca s-a topit inainte sa o turnati peste compozitia de oua .

Creme Brulee cu cafea – puneti cu 50 ml smantana pentru frisca mai putin, in locul acesteia veti pune 50 ml cafea tare in care ati dizolvat 2 lingurite de ness.

Creme Brulee cu portocale – Inlocuiti 50 ml smantana pentru frisca cu 50 ml lichior de portocale, iar in smanatana cu alcool veti adauga la fiert si coaja rasa de la 1/2 portocala.

Acestea fiind spuse va las lista de ingredinete si modul de preparare pentru crema brulee prezentat pas cu pas:

Ingrediente creme brulee:

500 ml smantana pentru frisca

1 pastaie de vanilie

5 galbenusuri

1 varf cutit sare

50 g zahar tos

4 linguri zahar brun/ zahar tos pentru ars

Mod de preparare creme brulee:

Pentru ca reteta de creme brulee  sa mearga rapid mi-am pregatit ingredientele la indemana. Am fosolit doar 5 galbenusuri de la oua, albusurile se folosesc pentru alte deserturi. Le puteti pastra in congelator.

Am pus zaharul peste galbenusuri in ploaie, am adaugat un varf cutit sare si am mixat compozitia pana cand si-a dublat volumul si galbenusurile s-au decolorat. Sarea nu o veti gasi probabil in multe retete, dar aceasta va scoate in evidenta aroma vaniliei.

Am pus semintele de la pasta de vanilie in smantana pentru frisca. Am incalzit-o pana aproape de temperatura de fierbere (nu o las sa fiarba!) si am turnat-o peste oua, mixand rapid pana cand zaharul va fi complet dizolvat.

Am impartit compozitia in 4 ramekinuri, am turnat apa fierbinte pana la jumatatea acestora si am pus tava in cuptorul preincalzit la 140°C.

Le-am lasat 35-45 minute, pana erau usor moi in mijloc. Le-am lasat sa se raceasca la temperatura camerei, apoi in frigider minim 30 minute.

Dupa ce s-a racit bine am presarat zahar tos si l-am ars cu torta de bucatarie, astfel incat zaharul sa se topeasca si sa se caramelizeze.

Le-am mai pus in frigider, pentru alte 30 minute, apoi le-am mancat cu mare pofta.

Crema este atat de matasoasa si delicata, iar crusta crocanta, exact cum imi place mie.

Sper ca veti incerca si voi creme brulee. Veti vedea ca nu trebuie sa mergeti neaparat la restaurant pentru a savura acest desert, il puteti face si voi acasa.

Iti sugerez si alte retete de crema cu zahar ars:

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Creme Brulee, un desert emblematic al bucatăriei franceze, este cunoscut pentru textura sa cremoasa si crusta crocanta de zahar caramelizat.

Acest desert sofisticat nu doar ca impresioneaza prin gust, ci si prin prezentare.

Creme Brulee este un desert care aduce un plus de rafinament oricarei mese.

Cu textura sa catifelata si crusta crocanta de zahar caramelizat, acest desert este perfect pentru a impresiona oaspetii sau pentru a te rasfata cu o delicatese sofisticată.

Urmeaza pasii din reteta si bucură-te de un desert clasic francez chiar la tine acasa.

Pentru mai multe retete delicioase si sfaturi culinare, viziteaza Divainbucatarie.ro

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Crème brûlée nu este crema de zahar ars!
    Traducerea este ,,crema arsa,, .
    brûlée = ars
    Crema se numeste asa datorita procedeului de finisare a crustei cu flacara dechisa.
    Crema de zahar ars este cu zahar …ars adica transformat in caramel, lapte si oua.
    Google translate nu e intotdeauna ,,ce trebuie,,.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *