fbpx

RETETE RECENTE

TORT DE MORCOVI CU NUCI, MASCARPONE SI CIOCOLATA ALBA

September 23, 2016 | CATEGORIA

tort-de-morcovi-cu-nuci-mascarpone-si-ciocolata-divainbucatarie

Tort de morcovi cu nuci, mascarpone si ciocolata alba este delicios si se face usor. Gustul deosebit, prezentarea, textura blatului si crema fina o sa va convinga ca este cel mai bun tort cu morcovi. Exista o traditie a tortului cu morcovi pregatit primavara pentru Sarbatorile Pascale, dar, din fericire acesta este atat de bun incat tortul este savurat oricand avem pofta de acest deliciu. Ca dovada, eu l-am pregatit toamna.

tort-de-morcovi-cu-nuci-mascarpone-si-ciocolata-alba-divainbucatarie-felie

Toamna s-a instalat comod in viata noastra. Nu ne-a intrebat daca are voie sa intre, a intrat cu forta. Si-a intins miresmele fructelor coapte pentru a ne amorti sentimentele, in timp ce  covoare de frunze ingalbenite acopera gradina.

Brusc simt nevoia sa dau drumul la cuptor. Stiu sigur ce voi pregati: tort de morcovi si nuci cu crema cu mascarpone si ciocolata alba.

Acest desert va tine tristetea cat mai departe – un deliciu perfect pentru zilele ploioase sau mai mohorate ce vor veni: tort cu morcovi si nuci, mascarpone si ciocolata alba, inveselit cu un decor din fructe frumos colorate, dar va sigur ca poate fi vedeta pe masa voastra cand aveti musafiri sau pentru evenimentele importante din viata voastra.

Alte retete de tort cu morcov pregatite de mine:

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru tort cu morcovi, nuci, mascarpone si ciocolata alba.

INGREDIENTE:

Pentru blat:

(diametrul de 18 cm)

3 oua

100 g zahar

1/2 lingurita zahar vanilinat cu scortisoara

1/2 lingurita scortisoara

1/2 lingurita esenta portocale

100 ml ulei

50 ml lapte batut

200 g faina

1 lingurita pudra neagra de cacao

1 lingurita praf de copt

100 g morcov ras fin

100 g nuci tocate – daca se poate sa nu fie foarte fin, dar nici prea mare

Pentru crema:

200 ml frisca lichida + 1 lingura zahar pudra

250 g mascarpone

50 g zahar pudra

1 ciocolata alba

2 linguri lapte

Pentru sirop condimentat:

100 g zahar

100 ml apa

1 pastaie vanilie

1 bat scortisoara

1 buc. nucsoara

4 boabe de piper (2 boabe negre si 2 rosii)

Pentru decor:

50 g nuci tocate mare si 3-4 jumatati de nuci

2 smochine proaspete

afine

kumquat

frunze rozmrin

PREPARARE:

Incepem cu pregatirea blatului. Mixam albusurile cu un praf de sare, pana se intaresc si isi maresc considerabil volumul. Adaugam treptat zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o spuma tare, ca pentru bezea. Adugam galbenusurile si amestecam usor, de jos in sus, apoi adaugam uleiul si laptele batut. Incorporam faina amestecata cu praf de copt. Corect ar fi fost sa amestecam cacao cu faina si praf de copt, pentru a nu avea bulgarasi de cacao, ceea ce ne va pune in situatia de a amesteca mai mult aluatul.

tort-de-morcovi-cu-nuci-mascarpone-si-ciocolata-divainbucatarie-1"tort-de-morcovi-cu-nuci-mascarpone-si-ciocolata-d

Adaugam zaharul cu aroma de scortisoara, scortisoara si esenta de portocale sau esenta de rom.

Punem morcovul ras si amestecam usor.

tort-de-morcovi-cu-nuci-mascarpone-si-ciocolata-divainbucatarie-3tort-de-morcovi-cu-nuci-mascarpone-si-ciocolata-divainbucatarie-4

Continuam cu nucile tocate si amestecam pana la omogenizare. In acest moment am hotarat sa adaug cacao, dar repet, cel mai bine era sa fie pusa cu faina si praful de copt (amestecate in prealabil pentru a nu ramane bulgarasi de cacao).

tort-de-morcovi-cu-nuci-mascarpone-si-ciocolata-divainbucatarie-5tort-de-morcovi-cu-nuci-mascarpone-si-ciocolata-divainbucatarie-6a

Turnam aluatul in tava de copt tapetata si il coacem in cuptorul preincalzit la 180 °C timp de  50-60 minute sau pana trece testul cu scobitoarea. Cand este gata lasam blatul sa se raceasca pe un gratar minim 4 ore.  Cu 1 ora inainte de asamblarea tortului pregatim crema. Mixam frisca cu zahar pana se intareste, apoi amestecam mascarpone cu zahar pudra si ciocolata alba. Adaugam frisca cremei de mascarpone, omogenizam crema si o dam la rece pana la asamplarea tortului.

tort-de-morcovi-cu-nuci-mascarpone-si-ciocolata-divainbucatarie-7tort-de-morcovi-cu-nuci-mascarpone-si-ciocolata-divainbucatarie-8

Cu 30 minute inainte de a taia blatul pregatim siropul fierband toate ingredientele pana se topeste zaharul, luam de pe foc si punem un capac pentru 3 minute. Luam capacul dupa acest interval de timp si lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Taiem blatul, il nivelam, apoi il insiropam usor.

tort-de-morcovi-cu-nuci-mascarpone-si-ciocolata-divainbucatarie-9tort-de-morcovi-cu-nuci-mascarpone-si-ciocolata-divainbucatarie-10a

Punem crema intre straturi pastrand suficienta pentru a-l imbraca, apoi il decoram cu fructe proaspete si nuci tocate cuburi de marime potrivita.

tort-de-morcovi-cu-nuci-mascarpone-si-ciocolata-alba-divainbucatarie-felie

Daca va place reteta si o pregatiti, va astept pozele. Daca ii dati un share, va multumesc! 🙂

 

Un mare multumesc, Mirela Toader pentru poze si impresii! Mirela a dublat cantitatile si a facut un tort cu diametrul de 22 cm.

Multumesc Ungureanu Angi pentru poza! Ma bucur ca ai ales sa il pregatesti chiar si pentru sarbatorile de iarna.

Comentarii