Prajitura cu foi de napolitana, caramel si nuca este cea mai simpla si mai rapida prajitura! Cred ca nu exista copil care sa nu se “topeasca” dupa aceasta prajitura plina de caramel si nuca. Si faptul ca se termina un platou fara sa iti dai seama cand si cum de a fost posibil acest lucru, te pune pe ganduri… de cate ori va trebui sa refaci prajitura ca sa te saturi?
INGREDIENTE:
4 foi mari de napolitane
Pentru crema:
400 g nuca
200 g zahar
5 oua
250 g unt
1 lingurita esenta de rom
Pentru caramel:
300 g zahar
PREPARARE:
Tocam nuca, dar nu foarte fin. Caramelizam zaharul, apoi adaugam pe rand untul, zaharul si nucile, amestecand dupa fiecare in parte pana se omogenizeaza. Mentinem vasul la foc mic in tot acest timp.
La sfarsit adaugam treptat ouale batute si amestecam pana se ingroasa compozitia, apoi luam de pe foc. In acest moment adaugam esenta de rom si amestecam bine. O turnam cat este calda peste o foaie de napolitana.
O acoperim cu alta foaie si repetam operatiunea pana terminam crema si foile. Peste acestea punem o greutate astfel incat sa fie presiune si sa se lipeasca bine intre ele.
Lasam prajitura peste noapte cu greutatea, apoi putem sa le taiem cuburi si servim.
Pofta buna!
Ce bine arata!!!!
Multumesc!
Mmm, tare buna prajiturica!!!Nu am mai facut-o de la Craciun:)Pup!
Te pup, Licuta!
Caramelul ii confera aroma, iar nuca, consistenta. O prajitura aromata si hranitoare, deci o gustare delicioasa si mult ravnita.
Multumesc, Mirela!
Imi place mult prajitura asta doar ca eu nu pun oua in crema…
Exista atat de multe retete…
O bunatate de prajitura!! Mama mereu ne facea.. ia sa-i amintesc de ea 🙂
Pup
Te pup, Simona!
Nu înţeleg partea cu “Caramelizam zaharul, apoi adaugam pe rand untul, zaharul si nucile”. Ce zahăr caramelizăm şi ce zahăr adăugăm? E o repetiţie neinteţionată? Caramelizăm un zahăr şi adăugăm alt zahăr? Nu mi se pare prea explicit. Mulţumesc mult pentru lămuriri.
La ingrediente ai trecuta o cantitate de zahar pentru caramel. Pe aceea o caramelizezi (zahar ars pana devine maro deschis). Restul de zahar care se adauga este cel din ingredientele pentru crema!!!
Bun, am înţeles. Ca să topesc mai bine zahărul pentru cremă, eu am bătut ouăle cu acest zahăr. Şi am pus mai puţin, pentru că 200 de grame, adăugat la caramel, mi se pare totuşi prea dulce. Eu întotdeauna reduc din zahărul specificat în reţete 🙂
Maria, aceasta reteta poate suferi modificari dupa gustul fiecaruia. 😉
Mi se pare buna ideea cu o cantitate mai mica de zahar.
Multumesc!
🙂
In crema se adauga si albusele sau doar galbenusele.
Multumesc
eu am scris ouale batute pentru ca am batut ouale intregi: albusuri+galbenusuri
Am facut reteta ta cu mici modificari. Mai putin zahar si am pus si niste biscuiti sfaramati ca sa mi se lege crema mai bine. Si sa fiu sincera, si pt ca mama o facea asa cand eram mica
🙂
Foarte buna prajitura! Am facut -o si eu, dar am pus alune in loc de nuca ;))
Weekend-ul acesta fac!Iti multumesc pentru reteta !E cea mai buna prajitura!!❤❤❤
fain
Foarte buna am facuto in copilarie dar number am mai avut reteta va multumesc
Cum fac sa nu se inmoaie prea tare foile? Mereu patesc asta si pe urma prajitura parca e cauciucata. Cine-mi poate da un sfat?
Nu am patit niciodata acest lucru! Poate fi de vina locul de depozitare (pastrare).