fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA KATI

February 7, 2014 | CATEGORIA

prajitura-Kati-01-0

Prajitura Kati, gasita si sub denumirile de Katy, Cati sau Caty, a intrat in viata mea in momentul in care am intrat in casa sotului meu. Soacra mea pregatise aceasta prajitura cand le-am calcat prima oara pragul casei. Si mi-a ramas la suflet.

In timp am invatat si eu sa o pregatesc si o fac exact cum face si soacra mea, transformand una din foi in firimituri fine ce vor fi amestecata in crema.  O spuma de bezea de tipul bezelei elvetiene reprezinta “cireasa de pe tort”.

Cateva secrete ce trebuiesc luate in seama cand pregatim prajitura Kati: ingredientele sa fie reci. Astfel obtinem aluatul fraged. Impartim aluatul in mod egal si il intindem direct pe hartia de copt. Foaia cea mai urata va fi folosita la crema.

Bezeaua pregatita la bain-marie se intinde rapid. Altfel se intareste.

Decorul il putem pune cand s-a racit bezeaua sau inainte de a servi prajitura.

Obisnuiesc sa pregatesc prajitura Kati pentru zilele importante, pentru mesele de Craciun sau pasti. Este o prajitura spornica, se face din timp, fara tehnici speciale, asa ca iubesc aceasta prajitura din toate punctele de vedere.

A fost o vreme cand o faceam si pentru lasata secului, cand ne veneau finii in vizita. Si din fericire, casa se umplea de musafiri.

 

INGREDIENTE:

tava 22-33 cm

Pentru foi:
500 g faina
150 g zahar pudra
1 plic zahar vanilat
150 g unt
1 plic praf de copt
3 galbenusuri
coaja rasa de la o lamaie
lapte cat sa intindem aluatul usor (70-80 ml)

Pentru crema:
200 ml lapte
1 plic zahar vanilat
2 linguri praf de cacao neagra
3-4 linguri rom (coniac)
100 g unt
100 g zahar pudra
2 linguri gem de caise
1 foaie de aluat pregatita mai sus

Pentru topping:
3 albusuri
200 g zahar pudra
50 -70 g ciocolata rasa

PREPARARE:

Amestecam faina cu praful de copt, zaharul, coaja de lamaie, galbenusurile si untul, apoi adaugam lapte cat cuprinde astfel incat sa obtinem un aluat potrivit de moale. Il impartim in trei parti egale (eventual ne folosim de un cantar), le intindem si le coacem pe dosul unei tavi in cuptorul preincalzit la 180°C in jur de 10 minute.

prajitura-Kati-1

Pastram 2 foi – cele mai estetice. Pe a treia o faramitam, turnam peste ea laptele amestecat cu 1 plic zahar vanilat si lasam sa se inmoaie foarte bine. Cu o lingura zdrobim atat de bine incat sa nu ramana nimic tare, totul trebuie sa fie moale ca o pasta. Adaugam cacao, romul (sau coniaacul) si gemul de caise si amestecam pana se omogenizeaza.

prajitura-Kati-2

Mixam untul cu zaharul pana devin ca o crema, apoi le incorporam in compozitia cu cacao.

prajitura-Kati-3

Punem crema obtinuta peste prima foaie, intindem apoi punem a doua foaie pastrata.

prajitura-Kati-4

Pentru a pregati toppingul mixam cele 3 albusuri cu zaharul pudra la bain-marie. Cand bezeaua se intareste o intindem rapid peste prajitura. Tapetam cu ciocolata rasa, apoi lasam prajitura cateva ore (peste noapte) la rece. Blaturile se vor inmuia de la crema si prajitura se va taia usor.

prajitura-Kati-5

prajitura-Kati-0-0

Pofta buna!

Comentarii

  • O prajitura excelenta,nu am facut-o de ceva vreme!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Teo!

  • Ce mult imi place aceasta prajitura!!
    Am facut-o si eu o singura data, dar la cum arata de bine la tine, ma tenteaza sa o repet!!!

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Mary!

  • E una din prajiturile mele preferate si mereu o rugam pe mama sa o facem de sarbatori! Imi poarta si numele :))

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Timea!

  • Ce mult o iubesc si eu si de bine ce-o iubesc n-am facut-o de un an! 🙂 Acum, daca am vazut cat de frumoasa e a ta trebuie sa ma invrednicesc, musai! 🙂

    • diva in bucatarie

      🙂

  • Delicioasa prajitura!!

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

  • Cat este de frumoasa! La fel de buna, cred 🙂

    • diva in bucatarie

      Multumesc, Edith!

  • Simo

    Super prajitura, o facea si bunica mea cand eram micuta, doar de sarbatori 🙂 Vreau neaparat sa o incerc si eu anul asta, de Craciun.

    Ce nu cunosc eu este procedura de batere a albusurilor la baine-marie: ouale se bat mai intai la rece si apoi se mai bat la bain-marie pana se intaresc complet, sau se pun de la inceput in castronul care se afla deasupra apei care fierbe si se bat acolo?

    Multumesc mult

    • le bati la baine-marie de la inceput (cu mixerul), iar cand se intaresc trebuie sa le pui imediat peste prajitura, altfel se vor intinde foarte greu.

  • Elena

    Bună ziua. Dacă pun frișcă în locul bezelei oare este ok?

  • Marga

    Vai,de cand caut reteta asta!!! De ani buni. Am mancat-o prima data la o prietena buna, a facut-o bunica ei. Am pierdut reteta si ma bucur tare mult ca am dat acuma de ea. Am s-o fac chiar maine!!

  • O bunatate! Este prajitura copilariei mele, mama mea o numea prajitura cu foaie sfaramata. Sarbatori frumoase!

  • Raluca

    Am făcut prăjitura,a iesit foarte bine…în loc de ciocolată neagră am pus ciocolată Milka rasa si putina cacaua…..o minunăție de prăjitură.

  • Lavinia

    Arată super.O întrebare as avea și eu ,daca pui bezeaua a doua zi cu 2,3ore înainte de a o porționa și las peste noapte doar foile umplute ,este vreo problema?Riscă să nu se înmoaie ? Mulțumesc.

  • ALINA

    Cu respect va intreb daca pot coace prajiturile blaturile de tort la cuptor cu ventilatie? multumesc

  • Adria

    Buna ziua, arată foarte bine prajitura si as dori sa o fac de crăciun . Blatul este jumatate din dimensiunea tavii de cuptor ? Cam ce dimensiuni sa aiba foile ?

  • maria

    Daca nu am gem de caise ,pot folosi gem de capsuni sau zmeura ? Multumesc !

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *