RETETE RECENTE

PRAJITURA ARLECHIN

September 20, 2011 | CATEGORIA

PRAJITURA ARLECHIN

Prajitura Arlechin este una din cele mai indragite prajituri cu foi  fragede si gem, ce poate fi pregatita pentru petreceri sau mese de sarbatoare. Se face cu cateva zile in avans (ideal ar fi 2 zile), astfel incat foile sa devina mai fragede si mai gustoase.

Partea buna este ca eu coc foile cu 3, chiar 4 zile inainte de sarbatori, asamblez prajitura Arlechin cu doua zile inainte si o las sa astepte la frigider 24 h inainte de a realiza glazura si decorul. Cu cat trec mai multe zile, cu atat prajitura este mai buna. Si, partea foarte buna este ca rezista chiar 7 zile ( dar nu stiu zau pe cineva sa tina o astfel de prajitura mai mult de 48 ore din momentul in care a taiat primul cub pentru a fi oferita la masa)

Prajitura Arlechin poarta acest nume datorita decorului: o glazura pe baza de galbenusuri, peste care se presara bombonele mici divers colorate. Daca nu gasiti astfel de bomboane putei folosi fructe uscate/confiate de multe culori (ananas, mango, kiwi, stafide, afine, cirese), taiate cuburi foarte mici.

Incercati sa puneti multe culori, asa cum ar arata pantalonii unui clown, caci aceasta este ideea.

Prajitura Arlechin este o prajitura delicioasa, cu o prezentare vesela, iubita de copii, dar si de adulti.

Metoda de pregatire este usoara, chiar va sperie ideea unor prajituri cu foi. Va asigur ca nu este nimic complicat, foile se fac usor, ingredientele se gasesc in orice magazin.

Umplutura este banala: doar gem. Gemurile folosite pot fi fix cele care va plac sau le aveti in camara. Ideea este sa folositi 3 tipuri diferite de gem, trei culori diferite. Spuneti si voi, nu este simplu si rapid?

Prajitura Arlechin se poate pastra intr-o camara racoroasa sau in frigider si se portioneaza iniante de a fi servita. Poate fi taiata in forma de patrate, dreptunghiuri, romburi. Taiati asa cum va place, dar sa nu fie portii foarte mari.

Cand era mic copilul meu si faceam aceasta prajitura pentru petrecerea la care veneau prietenii lui, aceasta se termina prima. Pe vremea aceea nu ma gandeam sa fac poze si regret ca nu mi-a dat prin cap sa imortalizez zecile de manute indreptate in acelasi timp spre platoul pe care era prajitura Arlechin.

Mi se umplea sufletul de bucurie cand ii vedeam cu cata placere savureaza prajitura si mai cer o bucata.

Iata si alte prajituri cu foi pregatite de mine, perfecte pentru a fi facute cu cateva zile inainte de sarbatori: prajitura Albinita ( cu foi cu miere de albine), prajitura Kati, Prajitura Jerbo, prajitura Carpati cu ciocolata, prajitura cu foi de zahar ars, prajitura cu foi si crema de ciocolata, prajitura cu foi de cacao si crema de vanilie, prajitura cu foi cu suc de rosii, prajitura cu foi de napolitana, caramel si nuca.

PRAJITURA ARLECHIN

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura Arlechin: 

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

(tava 32*22)
500 g faina
200 g unt
2 oua
150 g zahar
1 lingura smantana (
1 plic praf de copt
1 praf sare

Pentru umplutura – trei tipuri diferite de gem:
5 linguri gem de caise
5 linguri gem de prune
5 linguri gem de capsune/fructe de padure

Pentru topping:
2 galbenusuri
60 g zahar pudra vanilat
bombonele colorate

PREPARARE:

Amestecam faina cu praful de copt si sare. Punem untul taiat bucatele peste aceasta. Adaugam zaharul, ouale si smantana si incepem sa framantam aluatul. Cand devine neted si nu se lipeste de maini il impartim in 4 parti egale si le dam la frigider pentru 30 -40 minute.

PRAJITURA ARLECHIN

Dupa acest interval de timp intindem patru foi dreptunghiulare, pe care le vom coace pe rand, pe fundul unei tavi, la 180°C, pentru 10-15 minute. Ungem foile, dupa ce se racesc, cu gem si le suprapunem.

PRAJITURA ARLECHIN

Ultima foaie de prajitura o ungem cu galbenusurile frecate cu zahar pudra, peste care am presarat bombonele colorate. Punem prajitura la cuptorul preancalzit la 200°C pentru 2 minute, cat sa se intareasca galbenusul.

PRAJITURA ARLECHIN

Lasam sa se raceasca, o acoperim cu un prosop si o tinem in acest mod minim 12 ore pentru a se muia foile de prajitura. Dupa acest interval de timp o putem taia.

Prajitura o putem pastra 4 -5 zile – daca rezistati atat de mult.

Pofta buna!

 

Ma gasiti si pe You Tube, cu retete simple si delicioase. Sper sa va abonati aici

Daca vreti sa ma urmariti pe Instagram, va invit pe pagina mea aici.

PRAJITURA ARLECHIN

Comentarii

  • Interesanta prajitura si foarte colorata!Imi place,pupici!

  • Criss

    Foarte faina prajitura. Si foarte vesela.

  • diva in bucatarie

    Multumesc Flory! Pupici

  • diva in bucatarie

    Multumesc Criss!

  • zilahi adela

    Eu nu rezist , la noi se termina repede dulciurile! O prajitura simpla si excelenta! Pupicei!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Adela! Te pup

  • Foarte colorata, chiar arlechin!4-5 zile e o era intreaga,foarte mult timp sa reziste asa ceva!Pupici!

  • fff frumos arata prajiturica ta!!!!!!

  • imi place mult ,cred ca-i delicioasa.pup

  • diva in bucatarie

    Teo, cine rezista … poate sa o pastreze, cine nu, sa o devoreze.

  • diva in bucatarie

    Multumesc Adina!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Sarah! Pup

  • Toata vara mi-am propus sa fac aceasta prajitura. Acum mi-ai reamintit…))

    • diva in bucatarie

      Daca ai stii de cat timp mi-am propus eu sa sa o fac…

  • Super arata…si sigur e gustoasa/
    Pupici

    • diva in bucatarie

      Multumesc Bianca!

  • E o bunatate prajiturica asta!!!

    • diva in bucatarie

      Multumesc Ancuta!

  • Foarte vesela prajitura ta. Numai buna pentru o petrecere de copii (s-o manance parintii:)))
    Foile sunt coapte pe fundul tavii?

    • diva in bucatarie

      Da, le coacem pe fundul unei tavi – se pare ca am omis acest amanunt!

  • Delicioasa!

    • diva in bucatarie

      Multumesc Antonina!

  • Prajituri de genu asta ne facea si mama cand eram mici… Cele mai bune erau. Imi place tare mult prajitura ta si am aratat`o si colegei mele 🙂
    Te pup

    • diva in bucatarie

      Multumesc Simona! Te pup

  • am facut si eu acuma prajitura arlechin si vreau sa corectez ceva……daca faci 3 foi nu poti avea tot 3 compozitii(gemuri) asa cum ai specificat ci doar 2 plus glazura. dar daca faci 4 foi atunci poti avea 3 compozitii (gemuri)

    • diva in bucatarie

      Adevarat! Multumesc pentru observatie, prima oara am vrut sa fac doar 3 foi, apoi m-am razgandit si am facut varianta soacrei mele….

  • CLAUDIA

    Imi aduc aminte cand mama mea facea prajitura asta, ce copilarie frumoasa am avut.

  • Maria

    Glazura de galbenusuri era cosmarul copilariei mele. Mama o facea altfel, iar pe vremea aia nu aveam mixer. Galbenusurile se freaca cu zaharul pudra pana cand devine o spuma groasa de un galben deschis si aceasta se intinde peste prajitura si in scurt timp se intareste, fara a mai fii nevoie de coacere.

  • Adriana ene

    De fiecare craciun si paste nu lipsea de pa masa . Grozave amintiri . Multumesc ptr. Receta

  • Ioana

    Buna seara. Ce dimensiuni are tava? Mulțumesc

  • Silvia

    Foarte buna! Exista posibilitatea sa descarcam retetele in format pdf?

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *