Prajitura Arlechin
Prajitura Arlechin
Prajitura Arlechin
Prajitura Arlechin este una din cele mai indragite prajituri cu foi fragede si gem, ce poate fi pregatita pentru petreceri sau mese de sarbatoare.
Se face cu cateva zile in avans (ideal ar fi 2 zile), astfel incat foile sa devina mai fragede si mai gustoase.
Partea buna este ca eu coc foile cu 3, chiar 4 zile inainte de sarbatori.
Asamblez prajitura Arlechin cu doua zile inainte si o las sa astepte la frigider 24 h inainte de a realiza glazura si decorul.
Cu cat trec mai multe zile, cu atat prajitura este mai buna.
Si, partea foarte buna este ca rezista chiar 7 zile.
Despre prajitura
Prajitura Arlechin poarta acest nume datorita decorului.
Glazura pe baza de galbenusuri, peste care se presara bombonele mici divers colorate arata ca o haina de arlechin.
Daca nu gasiti astfel de bomboane puteti folosi fructe uscate/confiate de multe culori (ananas, mango, kiwi, stafide, afine, cirese).
Le taiati in cuburi foarte mici.
Incercati sa puneti multe culori, asa cum ar arata pantalonii unui clown, caci aceasta este ideea.
Prajitura Arlechin este o prajitura delicioasa, cu o prezentare vesela, iubita de copii, dar si de adulti.
Metoda de pregatire este usoara, chiar va sperie ideea unor prajituri cu foi.
Va asigur ca nu este nimic complicat, foile se fac usor, ingredientele se gasesc in orice magazin.
Umplutura este banala: doar gem. Gemurile folosite pot fi fix cele care va plac sau le aveti in camara. Ideea este sa folositi 3 tipuri diferite de gem, trei culori diferite. Spuneti si voi, nu este simplu si rapid?
Prajitura Arlechin se poate pastra intr-o camara racoroasa sau in frigider si se portioneaza iniante de a fi servita.
Poate fi taiata in forma de patrate, dreptunghiuri, romburi.
Taiati asa cum va place, dar sa nu fie portii foarte mari.
Cand era mic copilul meu si faceam aceasta prajitura pentru petrecerea la care veneau prietenii lui, aceasta se termina prima. Pe vremea aceea nu ma gandeam sa fac poze si regret ca nu mi-a dat prin cap sa imortalizez zecile de manute indreptate in acelasi timp spre platoul pe care era prajitura Arlechin.
Mi se umplea sufletul de bucurie cand ii vedeam cu cata placere savureaza prajitura si mai cer o bucata.
Alte prajituri cu foi:
- 1. prajitura Albinita( cu foi cu miere de albine),
- 2. prajitura Kati,Prajitura Jerbo,
- 3. prajitura Carpati cu ciocolata,
- 4. prajitura cu foi de zahar ars,
- 5. prajitura cu foi si crema de ciocolata,
- 6. prajitura cu foi de cacao si crema de vanilie,
- 7. prajitura cu foi cu suc de rosii,
- 8. prajitura cu foi de napolitana, caramel si nuca.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura Arlechin:
Ingrediente prajitura Arlechin:
Pentru aluat: (tava 32*22)
500 g faina
200 g unt
1 lingura smantana
2 oua
150 g zahar
1 plic praf de copt
1 praf sare
Pentru umplutura – trei tipuri diferite de gem:
cate 5 linguri din fieracre tip de gem de caise, gem de prune, gem de capsune/fructe de padure
Pentru topping:
2 galbenusuri
60 g zahar pudra vanilat
bombonele colorate
PREPARARE:
Am amestecat faina cu praful de copt si sare.
Am pus untul taiat bucatele peste aceasta.
In urmatoarea etapa am adaugat zaharul, ouale si smantana.
Apoi, am framantat aluatul.
Cand a devenit neted si nu se lipea de maini l-am impartit in 4 parti egale (am folosit un cantar).
Le-am pus in frigider pentru 30 -40 minute.
Dupa acest interval de timp am intins patru foi dreptunghiulare.
Le-am copt pe rand, pe fundul unei tavi, la 180°C, pentru 10-15 minute.
Am uns foile cu gem, dupa ce s-au racit. Fiecare foaie trebuie unsa cu alt gem, de alta culoare.
Le-am pus apoi una peste alta.
Ultima foaie de prajitura a fost unsa cu galbenusurile frecate cu zahar pudra.
Peste aceasta am presarat bombonele colorate.
Se pune prajitura in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 2 minute, cat sa se intareasca galbenusul.
Lasam sa se raceasca, o acoperim cu un prosop si o tinem in acest mod minim 12 ore pentru a se muia foile de prajitura. Dupa acest interval de timp o putem taia.
Prajitura o putem pastra 4 -5 zile – daca rezistati atat de mult.
Pofta buna!
Te invit sa ma urmaresti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.
Pentru mai multe retete in format video te poti abona la canalul de YouTube.
Ma gasiti si pe You Tube, cu retete simple si delicioase. Sper sa va abonati aici
Interesanta prajitura si foarte colorata!Imi place,pupici!
Foarte faina prajitura. Si foarte vesela.
Multumesc Flory! Pupici
Multumesc Criss!
Eu nu rezist , la noi se termina repede dulciurile! O prajitura simpla si excelenta! Pupicei!
Multumesc Adela! Te pup
Foarte colorata, chiar arlechin!4-5 zile e o era intreaga,foarte mult timp sa reziste asa ceva!Pupici!
fff frumos arata prajiturica ta!!!!!!
imi place mult ,cred ca-i delicioasa.pup
Teo, cine rezista … poate sa o pastreze, cine nu, sa o devoreze.
Multumesc Adina!
Multumesc Sarah! Pup
Toata vara mi-am propus sa fac aceasta prajitura. Acum mi-ai reamintit…))
Daca ai stii de cat timp mi-am propus eu sa sa o fac…
Super arata…si sigur e gustoasa/
Pupici
Multumesc Bianca!
E o bunatate prajiturica asta!!!
Multumesc Ancuta!
Foarte vesela prajitura ta. Numai buna pentru o petrecere de copii (s-o manance parintii:)))
Foile sunt coapte pe fundul tavii?
Da, le coacem pe fundul unei tavi – se pare ca am omis acest amanunt!
Delicioasa!
Multumesc Antonina!
Prajituri de genu asta ne facea si mama cand eram mici… Cele mai bune erau. Imi place tare mult prajitura ta si am aratat`o si colegei mele 🙂
Te pup
Multumesc Simona! Te pup
am facut si eu acuma prajitura arlechin si vreau sa corectez ceva……daca faci 3 foi nu poti avea tot 3 compozitii(gemuri) asa cum ai specificat ci doar 2 plus glazura. dar daca faci 4 foi atunci poti avea 3 compozitii (gemuri)
Adevarat! Multumesc pentru observatie, prima oara am vrut sa fac doar 3 foi, apoi m-am razgandit si am facut varianta soacrei mele….
Imi aduc aminte cand mama mea facea prajitura asta, ce copilarie frumoasa am avut.
Glazura de galbenusuri era cosmarul copilariei mele. Mama o facea altfel, iar pe vremea aia nu aveam mixer. Galbenusurile se freaca cu zaharul pudra pana cand devine o spuma groasa de un galben deschis si aceasta se intinde peste prajitura si in scurt timp se intareste, fara a mai fii nevoie de coacere.
De fiecare craciun si paste nu lipsea de pa masa . Grozave amintiri . Multumesc ptr. Receta
Buna seara. Ce dimensiuni are tava? Mulțumesc
Foarte buna! Exista posibilitatea sa descarcam retetele in format pdf?