Prajitura cu foi de zahar ars si crema de vanilie
Prajitura cu foi de zahar ars si crema de vanilie. Prajitura cu foi de zahar ars se face foarte usor, in ciuda aparentelor. Poate ca ne ia ceva mai mult timp prepararea foilor, dar cu siguranta merita „efortul”.
Prajitura cu foi de zahar ars si crema de vanilie o reteta delicioasa de desert de casa, cu foi fragede aromate si colorate cu zahar ars si o crema de vanilie fara oua. Puteti folosi si alte tipuri de crema: crema de gris, crema de smantana cu nuci, mascarpone cu frisca, o crema cu unt si vanilie sau o crema cu ciocolata.
Prajitura cu foi de zahar ars se face foarte usor, in ciuda aparentelor. Poate ca ne ia ceva mai mult timp prepararea foilor, dar cu siguranta merita „efortul”.
Acestea sunt vedetele prajiturii. Atunci cand pregatiti aluatul este bine sa folositi un cantar pentru a obtine foi identice. Acestea se intind mai usor intre doua foi alimentare.
Puteti desena forma tavii pe o hartie de copt si o folositi ca etalon, pentru a intinde aluatul dupa aceasta iar pierderile (marginile care depasesc forma tavii) sa fie cat mici.
Sau, puteti folosi metoda bunicii mele: centimetrul. Avea masina de cusut in bucatarie si adesea imprumuta centrimentul pentru foile de prajituri.
Cand pregatiti foi fine de prajitura, coapte pe fundul unei tavi aveti grija sa nu plecati din bucatarie. se coc rapid, in functie de puterea cuptorului, in 8-10 minute.
Cand le scoateti trebuie sa le manevrati cu mare grija ca sa nu le rupeti. Cand sunt fierbinti sunt foarte fragile, apoi se intaresc.
Puteti suprapune foile pe masura ce le scoateti din cuptor si un lucru foarte bun este ca le puteti pregati cu cateva zile inainte, cand aveti o masa cu multe bucate de pregatit in acelasi timp.
Sarbatorile pot fi aglomerate, iar pregatirea foilor cu 4-5 zile inainte o sa va usureze munca.
Prajitura cu foi de zahar ars si crema de vanilie are nevoie de minim 24 ore pentru ca foile sa se fragezeasca. Dupa 36 de ore deja este perfecta!
Pentru a pregati foile de zahar ars trebuie sa ardeti zaharul cat sa fie maro frumos, aramiu. Nu il lasati sa devina maro inchis, spre negru caci este amar si prajitura nu va fi buna.
Alte prajituri cu foi pregatite de mine cu mare succes printre prieteni, dar si printre cei care imi urmaresc blogul:
- 1. prajitura Krantz cu nuca caramelizata
- 2. prajitura Albinita cu foi miere de albine
- 3. prajitura Carpati
- 4. prajitura Kati – cu valoare sentimentala.
- 5. prajitura cu foi de napolitane, caramel si nuca
Toate prajiturile cu foi le gasiti daca apasati aici.
Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura cu foi de zahar ars si crema de vanilie si va invit sa o pregatiti si voi.
INGREDIENTE:
(foi 22*33 cm)
Pentru foi de zahar ars
80 g zahar pentru caramel
80 g zahar
60 ml apa + 2 linguri apa
1 plic zahar vanilat
2 oua
100 ml ulei
o lingurita praf de copt
1 lingura cu varf smantana
faina cat cuprinde – in jur de 420 -470 g
Crema de vanilie:
750 ml lapte
250 g zahar
300 g unt
7 linguri faina
1 pastaie de vanilie
Pentru topping:
100 g ciocolata cu lapte topinta la baine-marie
2 linguri lapte
1 lingura ulei
4 linguri nuca macinata
zahar pudra
PREPARARE:
Punem 80 g zahar si 2 linguri de apa intr-o cratita, la foc mic pana zaharul se caramelizeaza. Stingem cu 60 ml apa si lasam pe foc mic pana se topeste caramelul, apoi lasam acest sirop sa se raceasca.
Mixam cele 2 oua impreuna cu 80 g zahar si un plic de zahar vanilat. Adaugam pe rand uleiul, siropul caramel si treptat faina amestecata cu praful de copt. Intre etapele in care punem faina, adaugam si smantana.
Intindem 3 foi cu dimenisuni de aproximativ 22*33. Le punem pe o hartie de copt si le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C in jur de 8-10 minute.
Punem la fiert jumatate din cantitatea de lapte zaharul si semintele dintr-o pastaie de vanilie.
Cand incepe sa se incalzeasca adaugam si restul de lapte in care am dizolvat faina. Lasam sa fiarba pana se ingroasa compozitia, apoi luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Cand este doar putin calduta compozitia, adaugam untul si mixam bine. Lasam apoi crema la rece cateva ore.
Punem ciocolata la topit la baine-marie impreuna cu 2 linguri lapte. Ungem foile cu crema de vanilie avand grija ca pe ultima sa intindem un strat de ciocolata topita si amestecata cu o lingura ulei.
Punem putina nuca macinata peste aceasta, cat este inca calda. Inainte sa servim tapetam cu zahar pudra.
Pofta buna!!!
Va invit sa imi urmariti contul de YouTube. Aici postez retete simple si usor de pregatit.
Apetisant!
Seara minunata!
Multumesc, Medi!
Foile cu zahar ars, cu orice fel de crema imi plac enorm!
Multumesc, Teo!
Foarte apetisanta prajitura!!!
Multumesc!
O face soacra-mea… mor dupa ea.
TKS!!! >:D<
Vaiii ce deliciu de prajitura..As servi cateva bucati fara sa rasuflu ce mult imi place.Bravo!
😉 Eu nu am vazut nimic!
Nu-mi aduc aminte sa fi mancat o bunatate d-asta… Am furat reteta ca tare-mi place combinatia!
Pup
Cu drag, Simona! Te pup!
si zaharul cand il adaugan ,mixam cu untul sau punen in lapte cu pastaia de vanilie la incalzit.
la fiert… mi-a scapat acest amanunt! Multumesc pentru atentionare!
cu placere.
si eu multumesc.
Multumim pentru reteta!insa ceva nu este clar,la blat ati scris ca folosim 60 ml apa +2linguri apa,la preparare nu ati mai mentionat unde vin cei 60 ml de apa,daca se poate va rog sa imi mai scrieti o data cum se prepara acel sirop de caramel,eu stiu cum sa il prepar ,dar ceva nu imi este clar la aceasta reteta,desi am facut prajitura deja ,am facut-o dupa cum am considerat eu ,dar in nici un caz mie nu mi-au iesit asa bronzate foile.
Si inca o intrebare: foile se fac pe dosul tavii?eu asa le-am facut dar cineva a mai facut prajitura si nu le-a fact asa…
Multumesc!
cele 2 linguri de apa se pun cu zaharul, inainte de fi caramelizat. Cand „stingem”cu apa adaugam 60 ml apa. Foile se coc pe fundul tavii.
Eu am caramelizat asa cum ati scris,dupa care a trebuit sa arunc apa cu zaharul pt ca nu a iesit zaharul caramelizat ,a iesit doar o apa cu zahar ,din cate stiu eu caramelizarea siropului se face asa:se caramelizeaza zaharul fara apa,cand zaharul s-a topit se pune apa.
Facand ca dumneavoastra mi-a iesit doar un sirop dulce ,in nici un caz sirop caramel.
Cu rabdare se facea si cel cu apa si inca mult mai uniform si mai frumos… 🙂
Cand am pus untul in compozitia pentru crema acesata s-a taiat. Mentionez ca am lsat sa se raceasca compozitia inainte de a adauga untul.
Aveti idee cum se evita problema asta?
nu imi dau seama, asta se intampla doar daca crema nu este rece.
Se pune crema peste unt si nu tot odata, nu invers, untul in crema, de aia se taie cremele cu unt;)
Buna ziua! Sunt incantata de reteta dumneavoastra..as vrea sa ma laamuriri…daca crema se pune cateva ore la frigider pana sa o punem pe foi…se mai intinde frumos? Nu se intareste???
se intareste, dar se poate intinde. Puteti sa o puneti dupa 30 minute, daca frigiderul dvs are putere mare de racire. 🙂
Foile se intind foarte greu. Ies bune, dar pana le intinzi…sunt foarte greu de manevrat.
daca lucrezi foarte repede, pana se raceste complet aluatul, nu se intind greu. Sunt sigura ca data viitoarea va merge mai usor.
Am o curiozitate pur masculina: de ce nu va chinuiți,doamnelor, sa faceți foile la dimensiunea tăvii si le faceți cum iese? După ce tăiați marginile cu ce mai rămâneți din prăjitură?Faceti o tava și din ea ies 5-6 bucăți perfect tăiate, la aceeași dimensiune,restul….la copii și soți?
Multumim de rețetele minunate.
Sărbători cu multă sănătate și bucurii!
Sarbatori fericite!
Eu fac aceasta prajitura, dar cu crema de lapte si caramel.
Una dintre cele mai bune prăjituri!
Eu fac patru foi, iar crema de vanilie cu ouăle și zahărul și zahărul vanilinat pe aburi, apoi la răcit la temperatura camere, eventual în cămară cu folie transparentă pe suprafața cremei + unt (untul tot la temperatura camerei îl spumez tare, mai mult de 5 minute, să fie alb, alb și pufos), apoi adaug din crema de ouă câte o lingură, mixez scurt și tot așa până incorporez toată compoziția, plus vanilie, bineînțeles.
Demențială!
(Nu am pus smântână în foi, mulțumesc mult pentru idee 🤗❤️)