fbpx

RETETE RECENTE

COQ AU VIN – COCOS IN VIN

March 21, 2013 | CATEGORIA

coq-au-vin

O reteta foarte buna pentru preparat un cocos de tara, crescut sanatos ca pe vremea bunicilor, este cea pe care Julia Child a facut-o celebra: “coq au vin”, sau pe romaneste “cocos in vin”. Cum nu aveam reteta originala m-am inspirat de la Brandusa am adaptat cantitatile la cocosul meu maricel, iar ce a iesit a fost o minunatie! Chiar daca a durat ceva mai mult pregatirea lui, va spun ca merita pentru ca nu este nimic complicat.

INGREDIENTE:

1 cocos maricel – putin peste 3 kg
250 g sunculita
3 linguri mari de unt
800 ml vin rosu
400 ml supa de pui
1 lingura pasta de tomate
2-3 frunze de dafin
1/4 lingurita cimbru
3 catei mari de usturoi
sare
piper
2 linguri amidon

Pentru garnitura:

12 cepe mici-medii (esalote)
2 linguri ulei
150 ml vin (folosim din cel pe care il preparam)
1 frunza mica dafin
4 tulpini patrunjel
1crengura cimbru
450 g ciuperci proaspete tip champignon
2 linguri de unt+1 lingura ulei
sare
piper
frunze de patrunjel pentru ornat

PREPARARE:

Cocosul il spalam, il parlim bine pentru a nu ramane resturi din puf sau fulgi, apoi il portionam.

coq-au-vin-1

Intr-o tigaie mare (cea mai mare) sau un wok incalzim untul si calim putin sunculita.

coq-au-vin-2

Cand este putin rumenita o scoatem din tigaie si punem bucatile de carne pe care le prajim uniform, pe ambele parti, pana devin aurii. Desi am o tigaie cu diametrul de 28 cm si un wok si mai mare, am fost nevoita sa le pregatesc pe rand, nu au incaput toate in acelasi timp.

coq-au-vin-3

Dupa ce prajim carnea o condimentam cu sare si piper. O punem impreuna cu sunculita (in acest moment am pus totul intr-o oala mai mare) si le lasam pe foc inca 10 minute, pana se imprietenesc aromele.

coq-au-vin-4

Turnam vinul si supa, astfel incat sa fie carnea acoperita. Adaugam pasta de tomate, frunzele de dafin, cimbrul si usturoiul zdrobit. Acoperim cu un capac, lasam focul mic si lasam sa fiarba pana carnea este moale (daca cocosul este tanar intr-o ora si 20-30 minute sigur este gata).

coq-au-vin-5

Cat timp se fierbe cocosul pregatim ceapa si ciupercile. Curatam ceapa astfel incat sa ne ramana intreaga si curata. Calim usor cepele pe toate partile, la foc mic, avand grija ca acestea sa nu se desfaca. Luam din vinul in care fierbe cocosul 150 ml si punem peste ceapa. Adaugam condimentele si lasam sa fiarba pana incep sa se inmoaie.

coq-au-vin-6

Calim ciupercile in unt si ulei pana devin aurii, apoi condimentam cu sare si piper. In final punem carnea, sunca si ciupercile langa ceapa. Amestecam amidonul cu sosul de vin in care a fiert carnea astfel incat sa nu avem cocoloase. Adaugam inca putin sos peste acesta, apoi il turnam in sosul de vin. Fierbem sosul pentru inca cateva minute, astfel incat sa se lege. Servim carnea cu garnitura de legume, stropind totul cu sos de vin.

coq-au-vin-01

Daca servim coq au vin a doua zi il incalzim la cuptor astfel incat mancarea sa fie calda cand o servim. Noua ne-a placut foarte mult!!!
Sa aveti pofta!

Comentarii

  • Bucate-apetisante

    Chiar ieri sau alaltaieri am vazut reteta de Coq au vin la o emisiune culinara pe Euforia Tv si m-a incantat asa de tare incat mi-am notat-o.
    Ma bucur ca o gasesc si la tine, cand o voi face, stiu unde sa vin daca am nevoie de sfaturi in preparare.
    Arata extreeem de bine, absolut 100% buna !

    • Bucate-apetisante

      Corectez, nu am vazut-o pe Euforia ci la Paprika Tv.

  • Pentru reteta asta te pup maxim!!!!

    • diva in bucatarie

      🙂

  • Ei da!!!Am facut si noi coq au vin si ne-a placut tare mult!Foarte frumoasa prezentarea!

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

  • Eu nu am făcut încă, dar dacă prind un cocoș fac și eu.

    • diva in bucatarie

      Alina merita efortul!!!

  • Tot fugaresc eu cocosul ala… De mult imi propun sa fac reteta asta… dar uit mereu.. Arata super!!!
    Pupici

    • diva in bucatarie

      Te pup Simona! Reteta merita incercata neaparat!

  • aurelia

    pai si eu zic tot de paprika tv 🙂 cand te vizitez dulce diva am impresia ca urmaresc bucataria nigellei sa stii, desi tu blog, ea emisiune, insa retetele, maniera ta de prezentare sunt tare nigeline mama draga,adica atractive si delicioase.
    gata, punct si … de la capat intr o alta vizita viitoare.

    • diva in bucatarie

      Multumesc Aurelia, comparatia ma onorereaza!

  • O bunatate de cocos! Astept sa treaca postul ca sa ologesc unul si sa-l bag la tigaie.

    • diva in bucatarie

      🙂 )

  • Nu ma omor cu vinul rosu in mancaruri dar un copanel as fura!

    • diva in bucatarie

      🙂 )

  • corina

    foarte, foarte, foarte bun!!!!!!!

    • diva in bucatarie

      >:D<

  • otilia

    minunata reteta si excelenta sugestie, pe masura cocosului nazdravan cu care m-am pricopsit. 🙂 pentru toate iti multumesc, draga Cristina! acum e gata cocosul meu imbatat in vin si abia astept aplauzele de dupa masa. 🙂 multumeeeesc & te pup!

    • diva in bucatarie

      cu mare placere!

  • ginuca

    Doar cu vin rosu se prepara sau poate fi inlocuit si de cel alb?
    Pas cu pas, ne-ai prezentat didactic etapele pregatirii insotite de imagini superbe.

  • divainbucatarie

    Reteta originala este cu vin rosu…

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *