fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA JERBO

November 21, 2014 | CATEGORIA

prajitura-jerbo-00-prajitura-greta-garbo

Prajitura Jerbo/  Zserbo, cunoscuta si sub numele de “Greta Garbo” este una din prajiturile delicioase cu foi, gem si nuca ce te cuceresc de la prima degustare. Combinatia gemului cu nuca si glazura de ciocolata este irezistibila, asa ca nu va speriati de pregatirea foilor, merita tot efortul.

Se pare ca numele acestei prajituri este dat de cofetarul Emil Gerbeaud (care se pronunta Jerbo) dupa ce a fost vizitata cofetaria in care acesta lucra de catre celebra actrita Greta Garbo. Din acest motiv unii cunosc prajitura sub denumirea de Jerbo, altii de Greta Garbo. Cafeneaua exista si astazi in Budapesta si tare mi-as dori sa ajung acolo sa vad gustul prajiturii la ea acasa.

Pana la urma nici nu conteaza prea tare numele acestei prajituri delicioase cu foi umplute cu gem si nuca.

Prajitura aceasta am mancat-o de putine ori cand eram mica. Mama prietenei mele o facea si iesea foarte buna. As fi mancat singura tot platoul dar fiind un copil timid, spuneam ca ma multumesc cu 2 cubulete.

Speram ca intr-o zi sa imi faca si mie mama prajitura Jerbo (Greta Garbo), dar acest lucru s-a intamplat abia dupa ce am cunoscut-o pe soacra mea si am aflat in sfarsit reteta. Nu stiu nici pana azi de ce mama nu a intrebat-o pe vecina noastra cum se facea prajitura Greta Garbo.

Se face foarte usor. Ma bucur foarte tare ca pot impartasi si eu mai departe reteta unei prajituri cu foi, care se fac toate in acelasi timp. Nu trebuie sa coacem separat.  Ungem prima foaie cu gem si presaram nuca, apoi acoperim totul cu inca o foaie si repetam operatiunea. Asa cum spuneam nu este greu deloc. Singurul lucru ce trebuie facut separat, la final, este glazura.

Nu exista risculca prajitura Jerbo sa nu iasa din prima, nici macar pentru un incepator.

Soacra mea mi-a explicat ca reteta aceasta este mai simpla decat altele, iar eu nici macar nu am avut curiozitatea sa o compar, sa vad daca are dreptate, pentru ca mi s-a parut foarte usor de pregatit.

Inainte de revolutie soacra mea facea prajitura cu margarina Rama pentru prajituri si foarte rar cu untura. Am inteles ca avea margarina de la cei care reuseau cumva sa ajunga in Ungaria sau de la prieteni. Eu am ales sa folosesc unt gras, 80% grasime, pentru ca este mai sanatos si iubesc untul in prajituri.

O alta reteta de prajitura preluata de la soacra mea este Kati. A fost prima prajitura pe care am mancat-o la ea si mi-a placut foarte mult. In primii ani, cand stia ca merg la Brasov, ma astepta cu aceasta prajitura. Tot de la soacra mea am si reteta prajiturii Arlechin. O prajitura frumoasa si foarte apreciata de copii, dar si de adulti.

In schimb eu am impresionat-o cu prajitura cu foi cu suc de rosii (bulion). I s-a parut ciudat ca am folosit suc de rosii, dar va spun ca I-a placut atat de mult, incat a luat si la pachet.

Acum va las sa descoperiti de ce ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru Prajitura Jerbo. 

INGREDIENTE:

(pentru o prajitura 22*32 cm)

Pentru foi:

500 g faina

250 g unt (80% grasime)

1 ou+2 galbenusuri

150 g zahar pudra

2 linguri smantana ( aproximativ 80 g

1 lingurita bicarbonat stinsa cu suc lamaie

1/2 lingurita esenta vanilie

Pentru umplutura:

6 linguri gem de prune

3 linguri gem de caise

180 g nuca macinata

3 linguri zahar tos

Pentru glazura:

150 g zahar pudra

2 linguri cacao

1 lingura ulei fierbinte

40 ml  apa calda – fierbinte

Optional: 150 g nuca macinata

Timp pregatire: 30 minute

Timp coacere: 30 minute

 

PREPARARE:

Pentru a realiza foile amestecam toate ingredientele pana obtinem un aluat neted si elastic.

prajitura-jerbo-prajitura-greta-garbo-1

Il impartim in 4 parti egale pe care le vom intinde in foi subtiri de 22*32 cm.

prajitura-jerbo-prajitura-greta-garbo-2

Punem prima foaie in tava tapetata cu hartie de copt. O ungem cu 3 linguri gem de prune, apoi presaram 60 g nuca macinata, iar peste nuca imprastiem cat mai uniform o lingura zahar tos.

Acoperim cu o foaie pe care o vom unge cu gem de caise.

prajitura-jerbo-prajitura-greta-garbo-4

Repetam operatiunea cu nuca, zaharul si inca o foaie ce va fi unsa cu gem de prune si nuca. Ultima foaie o intepam cu furculita uniform.

prajitura-jerbo-prajitura-greta-garbo-5

Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 30 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.

Incalzim uleiul si apa impreuna pana aceasta devine fierbinte, apoi adaugam treptat zaharul amestecat cu cacao si amestecam pana se omogenizeaza. Trebuie sa lucram rapid, astfel incat atunci cand intindem glazura sa nu fie rece, sa o poata fi intinsa uniform. Optional, peste aceasta punem nuca tocata.

 

prajitura-jerbo-01-prajitura-greta-garbo

Daca vreti sa vedeti cum am pregatit prajitura Carpati cu ciocolata, o alta prajitura cu foi, va las mai jos un video si va invit sa va abonati la canalul de You Tube.

Ma gasiti si pe Instagram.

Comentarii

  • Rocsy Ciobanu

    Am mancat prajitura din asta si este absolut grozava. Sper intr-o zi sa o incerc si eu!

    • diva in bucatarie

      Neaparat! 🙂

  • ioana

    Este o prajitura traditionala,delicioasa,care chiar merita incercata!

  • flori

    este una din prajiturile mele preferate care o fac mereu . daca ai rabdare merita efortul , este delicioasa !

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *