Prajitura Jerbo
Prajitura Jerbo. Prajitura Greta Garbo. Reteta prajitura cu foi si umplutura de gem cu nuca.
Prajitura Jerbo ( Zserbo), cunoscuta si sub numele de „Greta Garbo” este una din prajiturile delicioase cu foi, gem si nuca ce te cuceresc de la prima bucatica. Combinatia gemului cu nuca si glazura de ciocolata este irezistibila, asa ca nu va speriati de pregatirea foilor, merita tot efortul.
Se pare ca numele acestei prajituri este dat de cofetarul Emil Gerbeaud (care se pronunta Jerbo) dupa ce a fost vizitata cofetaria in care acesta lucra de catre celebra actrita Greta Garbo. Din acest motiv unii cunosc prajitura sub denumirea de Jerbo, altii de Greta Garbo. Cafeneaua exista si astazi in Budapesta si tare mi-as dori sa ajung acolo sa descopar gustul prajiturii la ea acasa.
Pana la urma nici nu conteaza prea tare numele acestei prajituri delicioase cu foi umplute cu gem si nuca.
Prajitura aceasta am mancat-o de putine ori cand eram mica. Mama prietenei mele o facea si iesea foarte buna. As fi mancat singura tot platoul dar fiind un copil timid, spuneam ca ma multumesc cu 2 cubulete.
Speram ca intr-o zi sa imi faca si mie mama prajitura Jerbo (Greta Garbo), dar acest lucru s-a intamplat abia dupa ce am cunoscut-o pe soacra mea si am aflat in sfarsit reteta. Nu stiu nici pana azi de ce mama nu a intrebat-o pe vecina noastra cum se facea prajitura Jerbo.
Se face foarte usor. Ma bucur foarte tare ca pot impartasi si eu mai departe reteta unei prajituri cu foi, care se fac toate in acelasi timp. Nu trebuie sa coacem separat. Ungem prima foaie cu gem si presaram nuca, apoi acoperim totul cu inca o foaie si repetam operatiunea. Asa cum spuneam nu este greu deloc. Singurul lucru ce trebuie facut separat, la final, este glazura.
Nu exista risculca prajitura Jerbo sa nu iasa din prima, nici macar pentru un incepator.
Soacra mea mi-a explicat ca reteta aceasta este mai simpla decat altele, iar eu nici macar nu am avut curiozitatea sa o compar, sa vad daca are dreptate, pentru ca mi s-a parut foarte usor de pregatit.
Inainte de revolutie soacra mea facea prajitura cu margarina Rama pentru prajituri si foarte rar cu untura. Am inteles ca avea margarina de la cei care reuseau cumva sa ajunga in Ungaria sau de la prieteni. Eu am ales sa folosesc unt gras, 80% grasime, pentru ca este mai sanatos si iubesc untul in prajituri.
O alta reteta de prajitura preluata de la soacra mea este Kati. A fost prima prajitura pe care am mancat-o la ea si mi-a placut foarte mult. In primii ani, cand stia ca merg la Brasov, ma astepta cu aceasta prajitura. Tot de la soacra mea am si reteta prajiturii Arlechin. O prajitura frumoasa si foarte apreciata de copii, dar si de adulti.
In schimb eu am impresionat-o cu prajitura cu foi cu suc de rosii (bulion). I s-a parut ciudat ca am folosit suc de rosii, dar va spun ca I-a placut atat de mult, incat a luat si la pachet.
Acum va las sa descoperiti de ce ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru Prajitura Jerbo.
Ingrediente prajitura Jerbo:
(pentru o prajitura 22*32 cm)
Pentru foi:
500 g faina
250 g unt (80% grasime)
1 ou+2 galbenusuri
150 g zahar pudra
2 linguri smantana ( aproximativ 80 g
1 lingurita bicarbonat stinsa cu suc lamaie
1/2 lingurita esenta vanilie
Pentru umplutura:
6 linguri gem de prune
3 linguri gem de caise
180 g nuca macinata
3 linguri zahar tos
Pentru glazura:
150 g zahar pudra
2 linguri cacao
1 lingura ulei fierbinte
40 ml apa calda – fierbinte
Optional:150 g nuca macinata
Timp pregatire: 30 minute
Timp coacere: 30 minute
Cum se face prajitura Jerbo:
Pentru a realiza foile amestecam toate ingredientele pana obtinem un aluat neted si elastic.
Il impartim in 4 parti egale pe care le vom intinde in foi subtiri de 22*32 cm.
Punem prima foaie in tava tapetata cu hartie de copt. O ungem cu 3 linguri gem de prune, apoi presaram 60 g nuca macinata, iar peste nuca imprastiem cat mai uniform o lingura zahar tos.
Acoperim cu o foaie pe care o vom unge cu gem de caise.
Repetam operatiunea cu nuca, zaharul si inca o foaie ce va fi unsa cu gem de prune si nuca. Ultima foaie o intepam cu furculita uniform.
Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 30 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
Incalzim uleiul si apa impreuna pana aceasta devine fierbinte, apoi adaugam treptat zaharul amestecat cu cacao si amestecam pana se omogenizeaza. Trebuie sa lucram rapid, astfel incat atunci cand intindem glazura sa nu fie rece, sa o poata fi intinsa uniform. Optional, peste aceasta punem nuca tocata.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Multumesc pentru poza Erika Sorin Catana.
Claudia Necula a pregatit prajitura Jerbo. Multumesc pentru poza!
Am mancat prajitura din asta si este absolut grozava. Sper intr-o zi sa o incerc si eu!
Neaparat! 🙂
Este o prajitura traditionala,delicioasa,care chiar merita incercata!
este una din prajiturile mele preferate care o fac mereu . daca ai rabdare merita efortul , este delicioasa !
Multumesc!
Wow, eu o făceam cu drojdie, până la tine numai așa am găsit rețete si trebuie coapta cam o oră plus aluatul puțin la crescut. O să încerc rețeta ta, pare ca ies foile mai perfecte. Imi plac rețetele tale. Mulțumesc!❤️
multumesc mult!
Bună, am să încerc și eu reteta!
multumesc!
Interesanta rețeta, o voi incerca cu siguranta!! Multumesc!
multumesc!
Bunica mea facea asta pentru noi, amintiri dun copilateie! Arata bine, am sa incer! Am avut mare succesc cu reteta ta de Prajitura Kati! Multumesc!
Multumesc! Ma bucur din suflet!
Untul in aluat trebuie moale sau rece?
scos cu 15-20 minute inainte de a lucra cu el.
O sa o incerc si eu
Va astept si impresiile dupa ce o pregatiti.
Aici,nu am smintina.Se poate pune altceva?Frisca lichida,de ex?
Reteta pe care o fac are lapte si drojdie.M-a atras reteta dvs.cu bicarbonat.
incercati mai bine cu mascarpone. Frisca lichida are alta consistenta
Multumim pentru reteta! O voi incerca!Oricum,arată tare bine!
Multumesc, draga mea!
Super rețeta
Eu cînd nu am smintina pun in loc , iaurt grecesc ,cu 10 la sută grăsime
Și foile cu bulion sint super bune și aspectuoase
Multumesc!
Asa groasa se coace
Da, asa groasa.
Arată foarte bine, o să o încerc și eu cât de curând!
Multumesc!
Necesita timi de o zi sau mai multe pentru fragezire ?
Este mult mai buna dupa o zi de asteptare.