SALATA RUSEASCA (A LA RUSSE)

September 21, 2011 | CATEGORIA

 

salata-ruseasca-salata-a-la-russe-0

Salata ruseasca – Salata A la Russe – aduce foarte mult cu salata de boeuf, dar nu are carne. Simpla si gustoasa, usor de preparat, aceasta salata intalnita si sub denumirea de salata Olivier a fost la moda in anii 1970-1990. Nu era masa de Craciun, revelion, aniversare sau alt eveniment fara o salata de acest gen.

Cei care isi puteau procura carne de vitel o transformau in salata de boeuf, altii foloseau carne de pui sau curcan (de aici cred ca multi fac confunzia intre tipurile de salata si denumirile lor).

Prima oara aceasta salata a fost pregatita de un chef belgian (Lucien Olivier) in Moscova la restaurantul Ermitaj din legume rare si sezoniere carora li se adauga ca sos special maioneza, cu rol principal de a le lega intre ele. In timp, din cauza penuriei de alimente aceasta salata a suferit transformari fiind pregatita cu legume obisnuite.

Romanii si Moldovenii au denumit aceasta salata a la russe pentru a face referire stricta la zona din care se trage, dar in acelasi timp incercand sa faca diferenta dintre aceasta si salata in care se foloseste carne, cunoscuta la noi, asa cum scriam mai sus, drept salata de boeuf. 

Pentru varianta de salata cu carne de pui, legume si maioneza sau pentru cea cu carne de curcan am realizat un decor simplu din legume, incercand de fiecare data sa dau un aer festiv preparatelor.

Variatiuni pe aceasta tema intalnim si la salata Mimoza sau Suba. Deasemenea, salata Mimoza este intalnita in zeci de variatiuni, iar eu am pregatit-o in varianta gourmet la pahar, dar si intr-o varianta intalnita la vecinii din sud vest, cu sunca si cascaval. 

Pentru cei care au alergie la oua sau au un regim de viata vegan, am pregatit salata a la russe cu maioneza vegana. A fost bine primita de cititorii blogului si asta m-a bucurat mult.

Acum va invit sa vedeti care sunt ingredientele de care aveti nevoie si modul de preparare pentru Salata A la Russe.

INGREDIENTE:

5 cartofi medii fierti in coaja
5 morcovi fierti
200 g mazare fiarta (sau din conserva)
6 -8 castraveti murati
6 linguri maioneza – poate fi maioneza din lapte de soia
2 oua fierte de consistenta tare
1 ou fiert (tare) pentru decor
sare
piper
1/2 lingurita ulei masline
1/2 lingurita otet

PREPARARE:

Cartofii si morcovii fierti si raciti ii taiem cubulete. La fel vom proceda cu castravetii murati si cele 2 oua.

Le punem pe toate intr-un castron, le condimentam cu sare, piper, ulei masline si otet, apoi le amestecam cu 4 linguri de maioneza.

Lasam salata la frigider pentru minim o ora astfel si aromele sa se vor intrepatrunda mai bine. Dupa o ora o decoram cu restul de maioneza si ou fiert. Putem folosi si alte legume pe care le-am pus in salata pentru acest lucru.

Nu-i asa ca este foarte simplu?
Pofta buna!

Comentarii

  • O da imi place tare !! si piciului meu ii place, desi mi-e cam teama cu maioneza.. dar merge asa o lingurita ,nu? pupici

    • diva in bucatarie

      Sigur, am un prieteni ai caror copiii nu ii poti tine depsarte de salata cu maioneza. Pana la urma cate putin din fiecare nu face rau… Te pup

  • Da…Foarte simplu…si mai ales foarte bun…

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

  • Delicioasa! Multumesc mult pt reteta de conopida pane, maine o voi face! Pupici!

    • diva in bucatarie

      Multumesc! astept sa imi spui daca v-a placut! Pup

  • pare delicioasa.pupicei

    • diva in bucatarie

      Multumesc Sarah!

  • Ýamy….

    • diva in bucatarie

      Multumesc Bianca!

  • Ce bunatate!! E perfecta pentru cura mea de slabire, cu o maioneza light bineinteles! Pup!

  • diva in bucatarie

    Sigur ca da! Dar reteta de maine o sa iti placa si mai mult! Pup

  • Delicios! Pupici

    • diva in bucatarie

      Multumesc Simona!

  • zilahi adela

    Simplu si foarte buna salata! Super prezentare! Pupicei!

    • diva in bucatarie

      Multumesc Adela! te pup

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *