fbpx

RETETE RECENTE

SALATA DE BOEUF

April 2, 2011 | CATEGORIA

Salata de boeuf – salata aperitiv din carne de vita cu legume si maioneza – reteta clasica de salata boeuf – ce carne si ce legume se pun in salata de boeuf.

Este salata care nu lipseste de pe masa romanilor cand au de sarbatorit ceva. Fie ca este o zi de nastere, fie ca sunt Sarbatorile Pascale, Craciunul sau revelionul, romanii pregatesc aceasta salata aperitiv.

Din acest motiv o voi pune pe lista salatelor festive pe care le-am strans intr-o colectie speciala. O puteti vedea si va puteti inspira daca apasati aici.

Salata de boeuf are originile in Rusia, unde a fost creata de un bucatar belgian Olivier,insa cea creata de acesta avea pe langa legume si sosul de maioneza fructe de mare sau carne de vanat.

Cand a parasit Rusia, ajutorul lui a incercat sa refaca reteta insa, se pare, ca dupa o perioada a renuntat la preparatele foarte scumpe din salata. Azi ne bucuram de o salata savuroasa gratie acestor incercari.

Salata de boeuf este pregatita din carne de vita si legume fierte, legate de un sos de maioneza (cel mai bine ar fi sa folositi maioneza facuta in casa). Daca veti folosi alt tip de carne nu mai este salata de boeuf – pentru ca boeuf inseamna vita!

Gasiti pe blog varianta retetei fara carne (salata Olivier sau salata a la Russe – apasati aici), dar si reteta de salata cu carne de pui (o puteti citi daca apasati aici). Nu am numit salata pregatita cu carne de pui salata de boeuf pentru ca nu ar fi corect!

Este o salata gustoasa dar nu este “de boeuf” adica de vita.

In aceasta salata veti folosi legumele fierte in supa, alaturi de carnea de vita. Cartofii si mazarea le fierbeti separat.

Eu pregatesc supa clara de vitel (cu taiteti sau galuste de gris), asa ca de carne si legume ma folosesc pentru a le transforma in aceasta salata de boeuf.

Nu am sa povestesc in roamane de zeci de pagini cum se face salata de boeuf, este important sa tocati legumele fierte in cuburi mici, la fel si carnea.

Treaba este migaloasa, dar nu cred ca vreti intr-o salata sa gasiti bucati mari de legume sau carne. Salata se mananca doar cu furculita, nu aveti nevoie de cutit la masa pentru ea.

Cartofii ii fierbeti in coaja, apoi ii curatati si ii tocati. Mazarea este mai buna congelata (pe care o fierbeti 3-4 minute), dar puteti folosi si conservata.

Maioneza o puneti peste legume si carne tocate dupa ce s-au racit complet.  Amestecati totul cu mainile foarte bine spalate, dar cel mai igienic ar fi sa folositi manusi.

Veti gasi in aceasta postare mai multe poze pentru a va inspira sa decorati salata de boeuf .

Sunt salate pregatite de mine de-a lungul anilor, in functie de sezon sau evenimente, unele fotografiate doar cu telefonul fara o lumina buna, dar am vrut sa pastrez ideea de decor pentru a va inspira si pe voi.

 

salata-de-boeuf-decor-sarbatori-craciun

salata-dietetica-de-curcan

Combinatia de carne de vita tocat fin, legume radacinoase, maioneza si muraturi este perfecta

Toata lumea face acesta salata, insa cantitatile si combinatiile pot fi diferite, in functie de gustul fiecaruia.

Nu imi imaginez mesele romanilor de sarbatori fara salata de boeuf, dar o puteti face si atunci cand va raman legumele de la o supa de pui.

Pentru a decora salata de boeuf va folositi de imaginatie si ornati in functie de sarbatori sau anotimp. Nu exagerati cu maioneza. Mai bine folositi legume pentru decor.

INGREDIENTE:

1 kg carne de vitel
6 -8 castraveti murati (medii)
1-2 gogosari murati in otet
4 cartofi de marime medie
6 morcovi medii/mari
1 radacina de pastarnac
1 radacina de telina mica
50-100 g mazare congelata sau conservata
400-500 g maioneza – facuta in casa sau cumparata
sare
piper

In plus:

1 ceapa, 1 frunza dafin, 1 catel mic usturoi, boabe de piper

PREPARARE:

Puneti carnea la fiert in apa rece cu sare, la foc mic, fara sa fiarba in clocot. Luati spuma de cate ori este nevoie. Cand nu s emai formeaza spuma adaugati ceapa intreaga, morcovii, telina, pastarnacul, 1 frunza dafin, 1 catel usturoi si cateva boabe de piper.

Dupa 2.5-3 ore de fiert la foc foarte mic, cand legumele si carnea sunt fierte, se strecoara zeama. In acest timp se fierb cartofii in coaja, se curata si se toaca cuburi mici. Aveti grija ca se lipesc intre ele. le desfaceti cu mana.  Fierbveti si mazarea cateva minute, apoi o puneti in apa cu gheata ca sa isi pastreze culoarea. Tot in acest timp faceti si maioneza de casa, dar puteti folosi si cumparata.

Se toaca si carnea, apoi restul de legume si se lasa sa se raceasca complet. Se toaca apoi castravetii murati in saramura si gogosarii murati in otet.

Se pun intr-un bol, se asezoneaza cu sare si piper.

Se pune jumatate din cantitatea de maioneza peste legume si carne, amesteca, apoi se gusta sa vedeti daca mai este nevoie de sare, piper sau mai multa maioneza.

Puneti salata in castron sau pe platou, o ornati cu maioneza pastrata si muraturi, sau legume fierte. Puteti folosi si galbenus sau albus de la oua fierte, de consistenta tare.

Ar fi frumos sa tineti cont de perioada in care faceti salata si decorul sa pastreze tonul sarbatorilor sau evenimentelor.

Astfel, pentru sarbatorile de Pasti puteti decora cu puisori, cocosi, iepurasi sau floricele, iar pentru Craciun cu oameni de zapada, fulgi de zapada, brazi cu globuri, reni, ingerasi sau orice va este la indemana.

 

Sa aveti sarbatori frumoase si mese imbelsugate!

 

 

 

Comentarii

  • ce frumos ai decorat salata!!!

    • diva in bucatarie

      Multumesc! A fost ideea lui Harry. Weekend placut!

  • Te urmaresc de ceva vreme si tare mult imi place blogul tau. Imi plac retetele si prezentarile. Pozele sunt absolut minunate, mari si de o calitate foarte buna.
    Felicitari.
    Imi place mult decorul la aceasta salata, absolut bestial.
    Pupici

  • diva in bucatarie

    Multumesc Bianca! Weekend placut! Te pup, Cristina

  • foarte tare!!!!imi place tare mult cum ai decorat!!!te pup :*

  • diva in bucatarie

    Multumesc mult! te pup si iti doresc o zi frumoasa!

  • Claudia

    nu am vazut niciodata o asa decorare la salata boeuf! arata extraordinar! ceva nou si f reusit, iti vine sa mananci cu ochii….

  • diva in bucatarie

    Multumesc mult! Iti doresc o seara frumoasa!

  • Iulia

    Pentru ca vine in curand Pastele am sa incerc de data aceasta reteta ta!

    • diva in bucatarie

      Ma bucur foarte tare si sper ca va fi si pe gustul tau!

  • Resiga

    Te felicit pentru retetele minunate pe care le postezi . Multumesc !!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *