fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA HARRY – PRAJITURA CU MASCARPONE, CAFEA SI PISCOTURI

August 6, 2019 | CATEGORIA

Prajitura Harry este o prajitura delicioasa cu mascarpone, cafea si piscoturi, aromata, parfumata si delicioasa.

Am folosit cafea si in blat, asa ca as fi putut sa o numesc prajitura cu multa cafea, dar am ales ca la ceas aniversar prajitura sa o dedic celui dupa care i-am dat numele copilului meu, nasului lui.

Si lui ii place cafeaua si bea multa, prea multa chiar si pentru mine, o persoana care se simte perfect cu 4 espresso lungi pe zi. In acesta prajitura am folosit espresso, dar si ness, asa ca gustul cafelei este intens si puternic.

Harry nu locuieste in Romania. Ne vedem mai rar, dar ocupa un loc special in inima noastra.

Este unul din cei mai buni prieteni ai sotului meu din copilarie, apoi mi-a devenit si mie prieten, iar peste cativa ani l-am rugat sa fie nasul copilului nostru. Pe Harry l-am indragit din prima clipa.

Are un suflet mare, este bun, cald si este si el, la randul lui, un parinte minunat. In plus, Harry este nascut pe 16 august – in curand este si ziua lui.

In august este nascut si fiul meu Harry. Este o luna plina de aniversari importante.

Prajitura Harry (a se citi cum se scrie, fara accente englezesti sau americanesti, caci numele se trage de la Harald, nume cu origini daneze sau nemtesti)  este o prajitura cu blat de cacao si cafea, cu crema de mascarpone si cafea. Este prajitura cu care am ales sa aniversez 9 ani de ” Diva In Bucatarie”, 9 ani de la momentul in care am publicat prima reteta online.

In 9 ani de blog am invatat multe si cred ca inca mai am foarte multe de invatat.

Ma bucur ca am reusit sa cunosc in acesti 9 ani oameni frumosi, am lucrat la proiecte ce m-au facut sa fiu creativa, am invatat sa fac poze, am descoperit in mine mai multa putere si pasiune decat banuiam ca exista.

Sunt bucuroasa ca am reusit sa ii influentez si pe altii sa descopere bucuria de a manca un preparat facut in casa de ei. Am incercat sa raman in limitele retetelor simple, usor si rapid de pregatit acasa, de catre oricine.

Cele mai cautate retete de pe blog sunt colectiile de retete cu carne de pui, urmate de aperitive si tortul cu crema de zahar ars. Dintre torturile aniversare, tortul Raffello este cel mai apreciat, urmat de tortul cu fructe de padure si bezele.

Desi nu credeam ca voi fi prezenta si in format video acum 2 ani am lansat un canal de You Tube. Inca postez rar, mult mai rar decat pe blog, dar veti gasi si acolo retete delicioase.

In acest moment ma gandesc si la un alt proiect personal, iar daca reusesc sa il duc pana la capat il veti vedea la aniversarea de 10 ani.

Pana atunci, sa revenim la prajitura Harry – prajitura cu crema de cafea si piscoturi.

Imi place cafeaua, aroma si gustul ei, asa ca imi incep diminetile cu ea. Daca va place cafeaua veti iubi si voi prajitura mea.

Si, asa cum v-am obisnuit, prajitura se face foarte, foarte usor.  Singurul lucru greu este sa astepti sa se raceasca blatul, ca sa poti pune crema si piscoturile. Baltul se pregateste usor, iar crema este simpla, pregatita la rece, din mascarpone, frisca si cafea. Este o crema fina, aromata, cu gust intens de cafea, pentru care ai nevoie doar de 5 minute de preparare.

Acum va las sa vedeti de ce aveti nevoie si mod de preparare prajitura Harry – prajitura cu mascarpone, cafea si piscoturi.

INGREDIENTE:

(pentru tava 35*25)

Pentru blat:

6 oua – albusuri separate de galbenusuri

1 praf de sare (cat se prinde intre doua degete)

120 g zahar tos

1 plic zahar vanilat Bourbon

120 g faina

30 g pudra de cacao neagra

5 g praf de copt

40 ml ulei

20 ml cafea tare – espresso

2 g ness – cafea solubila

Pentru crema si umplutura:

750 g mascarpone

120 g zahar pudra

300 ml smantana pentru frisca (min 30% grasime)

30 ml cafea tare – espresso

6 g ness – cafea solubila

160 g piscoturi

170 ml cafea tare – espresso

30 g zahar

40 g fulgi de ciocolata cu lapte

40 g fulgi de ciocolata alba

Pentru decor:

30 g fulgi de ciocolata cu lapte

30 g fulgi de ciocolata alba

 

PREPARARE:

Am separat albusurile de galbenusuri. Am mixat albusurile cu un praf de sare pana in momentul in care acestea au devenit o crema alba, spumoasa, tare, cu volum cel putin dublu.

Din acel moment am adaugat cate o lingura de zahar, mixand cateva minute dupa fiecare in parte. Cand am terminat de mixat albusurile erau spuma tare ca pentru bezea. Daca faceti proba cu castronul rasturnat veti vedea ca nu cade albusul deloc, nici macar 1 mm nu se misca.

Am amestecat galbenusurile cu zahar vanilat Bourbon, apoi am adaugat pe rand uleiul si cafeaua in care am dizolvat nessul cat timp era fierbinte, dar racita pana la acest moment.

Am incorporat compozitia de galbenusuri in cea de albusuri, amestecand usor, de jos in sus, apoi am adaugat faina amestecata cu cacao si praf de copt.

Am turnat aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si am copt blatul timp de 15 minute (sau pana trece testul cu scobitoarea) in cuptorul preincalzit la 180°C – cuptor electric cu ventilatie.

Cand a fost gata l-am scos si l-am lasat pe un blat sa se raceasca.

Cat s-a copt blatul am pregatit crema. Am dizolvat ness-ul in cafeaua fierbinte si le-am lasat sa se raceasca. Am amestecat mascarpone rece cu zahar pudra.

Separat am mixat frisca rece (din frigider) pana s-a intarit, apoi am incorporat in crema de mascarpone, mixand la viteza mica. Am adaugat cafeaua si am mai mixat pana s-a omogenizat compozitia.

Blatul copt si racit intre timp va fi pus inapoi in tava in care a fost copt, avand grija sa pune folie de aluminiu sau hartie de copt astfel incat marginile sa treaca de tava si sa putem scoate usor prajitura la final.

Recomand staniol pentru ca hartia de copt se umezeste. Peste blat intindem jumatate din crema si presaram fulgi de ciocolata. Inmuiem piscoturile in 180 ml cafea indulcita cu 30 g zahar si racita intre timp. Piscoturile se introduc si se scot rapid din cafea, exact ca la tiramisu. Am aranjat piscoturile peste crema, lipite intre ele, apoi am pus restul de crema, am nivelat si am decorat cu fulgi de ciocolata de lapte si fulgi de ciocolata alba.

 

Am pus prajitura la frigider 3 ore, apoi am taiat-o si am fotografiat-o.

Sper ca va place si o veti pregati si voi, apoi veti posta poza cu reteta pregatita de voi in postarea care anunta concursul prin care ofer 300 lei. Prefer sa va ofer bani cu care sa va cumparati voi ce aveti nevoie, in loc sa va ofer al 3-lea mixer sau alt aparat pe care il aveti deja in bucatarie.

Conditiile pentru a castiga acest giveaway sunt:

  1. Sa urmariti toate paginile officiale Diva In Bucatarie:  facebook divainbucatarie.ro, canalul de YouTube si pagina de Instagram Diva In Bucatarie.
  2. Sa lasi un comentariu pe facebook cu poza prajiturii Harry – prajitura cu mascarpone, cafea si piscoturi facuta de voi la postarea de pe facebook in care prezint prajitura.

Concursul se desfasoara in perioada 6 august-25 august 2019, iar castigatorul va fi desemnat prin extragere la sorti in data de 26 august.

Persoanele inscrise in concurs trebuie sa aiba 18 ani impliniti si sa fie de acord sa furnizeze numele, prenumele si adresa completa pentru a putea trimite banii.

Premiul se trimite doar persoanelor cu domiciliul in Romania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

  • La multi ani plini de impliniri si retete faine!
    Ma bucur ca viata de blogger ne-a apropiat si ne-a imprietenit.
    Hugs!

  • Lauta

    Sigur voi proba reteta!
    Sunt mare iubitoare de cafea.
    La multi ani!

  • La cat mai multi ani si tare ma bucur ca te-am cunoscut! Si ca ai asa retete faine. Nu o zis doar asa, e pe incercate.
    Happy blogginversary!

  • La multi ani, blog frumos!
    Cristina, felicitari pentru tot ce ai realizat pana acum! Diva in Bucatarie este unul dintr blogurile mele preferate. Iti doresc sa ai multe proiecte frumoase si blogul sa iti aduca multe bucurii si in viitor!

  • Rodica

    La mulți ani blog frumos….Voi încerca prăjitură. …arata foarte bine…Cred ca este și gustoasa.Felicitări.

  • Ileana Dragnea

    La multi ani ! Voi încerca prăjitura. Arată apetisant. Vă rog să-mi spuneți dacă aveți și grup ? Multumesc!

  • Valentina

    La multi ani ! Voi incerca si eu reteta si voi pune poze si sigur o sa impresionez 😎 ma gandesc ca poate am noroc si de cadou ( pe 26 august este ziua mea :))

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *