fbpx

RETETE RECENTE

ROSII CU ARDEI SI USTUROI PENTRU IARNA

August 8, 2019 | CATEGORIA

Rosii cu ardei si usturoi pentru iarna sunt perfecte pentru a fi folosite la o saramura de crap sau varza calita cu ciolan afumat, dar si la diverse ciorbe sau alte mancaruri cu sos, in functie de cat de picanta va place sa fie mancarea.

Mi-am adus aminte de aceste conserve de rosii cu ardei iute si usturoi pentru iarna, pe care le pregatea mama cand eram mica, dar nu atat de mica incat sa nu tin minte ca am folosit aceste rosii in locul zarzavatului pentru ciorbe in momentul in care mama m-a rugat sa adaug unul din borcanele mici din frigider in oala, ea fiind prinsa cu alte treburi prin casa. Ciorba a iesit foarte buna, dar au mancat-o doar parintii caci pentru mine si fratele meu era  prea picanta.

Cand am mai crescut am apreciat gustul picant al mancarurilor si mi-am pregatit si eu multi ani rosii cu ardei si usturoi pentru iarna.

Nu stiu de ce nu am mai facut acest tip de conserva in ultimii ani.

Poate pentru faptul ca copilul meu prefera mai degraba ketchup-ul picant alaturi de cartofi sau carnati, nefiind atras deloc de saramura de crap sau varza calita.

Imi aduc aminte ca am pregatit intr-o iarna geroasa, cu zapada pana la genunchi, cea mai buna ciorba de oase. Am pus cateva linguri din aceste rosii cu ardei si usturoi, langa restul legumelor, dupa ce au fost calite.

Era tare gustoasa, calda si putin picanta, iar ciorba aceasta a pus sangele in miscare si ne-a incalzit rapid dupa cateva ore de dat la zapada.

In timp ce restul vecinilor stateau sa se uite cum ninge, doar eu cu fratele meu si vecinele mele ne-am dus sa facem partie la scara blocului. Cred ca aveam 18-19 ani pe atunci, iar treaba aceasta era mai mult o joaca pentru noi. Eram trei fete si un baiat, in timp ce vecinii mei (barbatii) se ascundeau in spatele perdelelor si ne priveau multumiti ca pot iesi din scara fara sa se umple de zapada. In timp ce noi credeam ca le dam o lectie, acestia erau doar bucurosi ca s-au gasit cativa fraieri care sa faca treba pentru toata lumea. Singura persoana “miscata” de gestul nostru a fost vecina de palier care ne-a rasplatit cu o ciocolata.

Rosii cu ardei iute si usturoi pentru iarna pastreaza aroma verii, gustul bun al rosiilor carnoase si coapte. Pentru aceasta reteta nu am folosit conservant, asa ca avem o reteta de conserva 100% naturala.

Preparare acestei conserve cu pulpa de rosii cu ardei iute si usturoi este simpla, foarte usor de pregatit si puteti inlocui, in functie de gusturi si viitoare destinatii pentru aceasta patrunjelul cu busuioc daca il folositi in mancaruri / tocanite sau leustean proaspat pentru ciorbe.

Am avut grija ca rosiile folosite sa fie coapte, carnoase si sanatoase. In momentul in care m-am apucat de pregatit rosiile am pus si borcanele cu capace sa se sterilizeze in cuptor, urmans sa imbuteliez rosiile imediat cum termin pregatirea lor. Se pastreaza in loc foarte racoros (pivnita, beci, camara, chiar si in frigider in cutia legumelor), fara sa cada lumina zilei peste borcane!

Daca vreti sa pregatiti si alte conserve cu rosii va invit sa incercati retetele de suc de rosii, ketch-up simplu sau ketch-up picant, vinete in sos de rosii, dovlecei in sos de rosii, dar si cea mai buna pasta picanta de ardei kapia.

Acum va las sa vedeti lista de ingrediente si modul de preparare pentru rosii cu ardei si usturoi pentru iarna:

INGREDIENTE:

(din cantitatile indicate am obtinut 1 borcan de 850 ml si unul de 500 ml)

2.1 kg rosii coapte

3-4 ardei (foarte) iuti

1 ardei gras mic

3 catei usturoi

3 linguri ulei

25 g sare pentru muraturi

1 mana patrunjel verde

PREPARARE:

Cu toate ingredientele la indemana, am pus pentru inceput o oala cu 3 l de apa si o lingurita de sare la fiert , apoi am spalat legumele.

Am crestat rosiile in forma de cruce.

Le-am pus in apa clocotita pentru 2 minute, apoi le-am scos si introdus in alta oala cu apa rece si gheata pentru a opri procesul de gatire, lasand rosiile sa isi pastreze culoarea frumoasa.

Am decojit rosiile si le-am taiat, indepartand cotoarele. Am incercat sa adun zeama intr-o farfurie, ar fi pacat sa se piarda.

Am taiat ardeii iuti in rondele, jumatate din ardeiul gras in cuburi, usturoiul in felii, apoi am sotat ardeii. Cand dadeau semne ca s-au inmuiat  (fara sa se rumeneasca) am adaugat usturoiul si l-am lasat 30-40 secunde.

Am pus imediat toata pulpa de rosii peste ardei si usturoi, am adaugat sare pentru conserve (nu sare de bucatarie) si am amestecat, apoi am lasat sa dea in 2-3 clocote.

Am oprit focul, am adaugat patrunjle tocat si am umplut borcanele, apoi le-am sigilat.

Am aranjat borcanele intr-o oala tapetata cu prosop, am pus apa calduta peste acestea si le-am pus pe foc pentru a le steriliza.

Le-am lasat 30 de minute de la primul clocot, apoi le-am scos din apa fierbinte si le-am lasat sa se raceasca sub o patura peste noapte.

Rosii cu ardei si usturoi sunt perfecte pentru a fi folosite la iarna in mancare, asa ca sper sa le incercati si voi.

M-as bucura sa public poze cu reteta pregatita de voi.

Ma gasiti si pe Instagram. Aici postez retete in avans.

 

Daca va place sa impartasiti retetele voastre si altora va invit in grupul Gatesc cu Prietenii.

Va astept si pe canalul de YouTube.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *