fbpx

RETETE RECENTE

SUC DE ROSII PENTRU IARNA

August 17, 2011 | CATEGORIA

Suc de rosii pentru iarna, natural 100%, fara conservanti se face simplu si usor folosind rosii carnoase, bine coapte, rosii de vara dulci si bune.

Sucul de rosii este folosit des in bucatarie de catre gospodine pentru a pregati supe/ciorbe, mancaruri cu sos, tocanite, conserve (zacusca, dovlecei in suc de rosii sau vinete in suc de rosii), dar si pentru diverse cocktailuri (Bloody Mary).

Profitand de sezon, caci rosii mai bune decat cele de vara nu exista, m-am gandit sa pastrez dulceata acestor rosii intr-un suc ce il voi folosi la iarna.

Din rosii putem pregati si ketchup sau ketchup picant, caci tot ce facem in casa fara conservanti este de zeci de ori mai bun decat ceea ce gasim in comert.

Daca doriti un sos de rosii pentru iarna rustic, nu trebuie sa va chinuiti sa indepartati semintele si coaja, obtineti genul de suc “pasatta”. Mixati rosiile in blender sau mixer vertical si le dati prin sita. Mai curg si cateva seminte. Exista si masini speciale de tocat rosiile, cu ajutorul carora se indeparteaza coaja si semintele.

Sucul de rosii pentru iarna se pastreaza in sticle sigilate. Dar procesul de dunstuire este obligatoriu, pentru ca vrem sa ne asiguram ca nu am muncit in zadar.

Suc de rosii pentru iarna, facut in casa, este poate cea mai folosita reteta de conserva, asa ca ar pacat sa nu puneti in sticle sucul facut de voi.

Bunica imi spunea asa: “tot ce vei face tu cu mana ta va fi mai bun decat ce vei manca de la altii”. Si avea dreptate. Asa am inceput sa mananc ciorba de burta, de exemplu. Pana nu am facut-o eu nu am putut sa o mananc nicaieri.

Iar reteta mea de suc de rosii au folosit-o si vecii de la bloc, dar si 2 foste colege de birou si chiar vecinii din cartierul unde m-am mutat acum.

Va las acum sa vedeti modul de preparare pentru sucul de rosii pentru iarna pregatit in casa, unul din cele mai bune sucuri pe care le veti folosi pentru mancare:

INGREDIENTE:

(aprox. 2 l suc)

3.2 kg rosii
1 lingura varfuita sare
1 lingura zahar/zahar de cocos

PREPARARE:

Alegem rosii mari, carnoase si coapte. Le spalam bine, le taiem in jumatate sau in sferturi (in functie de cat este de mare rosia), apoi indepartam coditele.

Le trecem prin masina speciala de tocat rosii. Sucul rezultat (fara coji si seminte) il punem la fiert intr-o oala cu fund dublu. Daca avem inele pentru inaltat oala sau plita de tabla, ar fi bine sa le folosim pentru ca bulionul sa nu se prinda. Sarea si zaharul (dizolvat in 2 linguri apa fierbinte) le adaugam cand incepe sa scada sucul de rosii.

Fierbem cam 1- 1.5 ore, pana cand are consistenta pe care o dorim. Daca il lasam sa fie foarte consistent obtinem bulion. Umplem sticlele spalate bine si sterilizate, punem 1 lingura ulei peste suc, apoi sigilam. Le fierbem apoi, la foc mic, intr-o oala captusita cu prosop timp de 45 minute din momentul in care apa clocoteste. Lasam sticlele sa stea sub o patura pana a doua zi, apoi le putem depozita in camara, subsol sau beci.

Spor la lucru!

Comentarii

  • Cel mai bun facut in casa!pupici!

  • diva in bucatarie

    Asa este! Pupici

  • Adina

    Il putem face direct condimentat cu busuion de exemplu sau oregano pentru paste ? Sau trebuie neaparat simplu?

    • diva in bucatarie

      Mai bine simplu. Daca vrei sa il folosesti si alte mancaruri sau chiar prajituri – vezi prajitura cu suc de rosii, sa nu ai arome care merg doar la paste.
      Daca esti sigura ca il faci doar pentru paste atunci il poti condimenta. Iti doresc o zi frumoasa si spor la treaba!

  • Cel mai sanatos suc ! sper sa-mi fac si eu timp anul asta de el.. ca duduie pietele de rosii si ar fi pacat sa nu 😉 Pupici

  • Sanatos in primul rand si de mare ajutor la iarna!O zi buna!

  • diva in bucatarie

    Draga Antonina, mie imi place mult sucul facut in casa, dar raman pana in ianuarie fara el…

  • diva in bucatarie

    Multumesc Teo! o zi frumoasa si tie!

  • Claudia

    arata tare bine, ca passata pt paste. daca are busuioc merge si la pizza 🙂

    • diva in bucatarie

      Eu nu am pus busuioc pentru ca vreau sa il folosesc si la supe, prajituri (prajitura cu suc de rosii) …

  • olivia

    f.interesant.

  • Culoarea e absolut minunata! Si noi facem in casa sucurile si sosurile de rosii, mai ales cand mai facem rost de rosii de la tara:)

    • diva in bucatarie

      Mai bune si mai sanatoase!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Olivia!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *