fbpx

RETETE RECENTE

CUBURI DE ROSII IN SUC PROPRIU PENTRU IARNA

August 10, 2020 | CATEGORIA

Cuburi de rosii in suc propriu pentru iarna – reteta fara conservanti – cea mai simpla, mai rapida si mai usoara reteta pentru conservarea rosiilor pentru iarna la borcan.

Sunt perfecte pentru toate felurile de mancare caci nu contin altceva in afara de rosii si sare. Le puteti pune in ciorbe, tocanite, sosuri pentru fripturi, paste sau pizza.

Veti putea avea in mijlocul iernii mancare pregatita sanatos, cu rosii ce au fost pastrate fara conservanti.

Se aleg rosii foarte coapte, care nu sunt batute, cu pete negre sau cu urme de mucegai in zonele in care au crapat. Am primit in jur de 6 kg de rosii coapte din gradina unor prieteni buni. De teama ca acestea se vor strica inainte sa le consum, le-am ales pe cele mai coapte si le-am transformat in cuburi de rosii pe care le-am pus in borcane. Sucul lasat de acestea l-am strans separat, l-am fiert in jur de 20 minute cu o lingurita de sare, apoi l-am pus si pe acesta in borcan si l-am fiert impreuna cu borcanele ce contineau cuburile de rosii.

Rosiile decojite, taiate in cuburi vor fi aranjate in borcane sterilizate. Este foarte important ca borcanele in care se pun conservele sa fie curate, sa aiba capace ce se infileteaza bine, altfel va intra aer sau apa in conserva si nu va rezista.

Borcanele se spala foarte bine cu apa calda si detergent de vase, se clatesc cu apa rece si se sterg, apoi se pun in tava cuptorului cu capacele langa ele. se pun in cuptor la 150°C pentru 15 minute, fara sa fie nevoie ca acesta sa fie preincalzit.

Pentru ca reteta de cuburi de rosii in suc propriu pentru iarna sa iasa cat mai buna si mai usor de folosit este bine ca rosiile sa nu aiba pielita. Veti indeparta si cotoarele. In functie de soiul de rosii pe care il aveti este posibil ca cotorul lor sa fie mare, sa se intinda in pulpa rosiilor. Indiferent de cat de mare este,  acesta trebuie indepartat complet!

Asa cum spuneam, am folosit rosii foarte coapte pentru aceasta reteta. Au lasat foarte mult suc cand le-am taiat. Dar, pentru ca sunt rosii bio, din gradina, nu m-a lasat sufletul sa il arunc. Am improvizat un suc de rosii la borcan pe  care il voi folosi curand pentru o reteta de pui in suc de rosii si usturoi la cuptor.

Daca vreti sa vedeti si alte metode de conservarea rosiilor puteti apasa pe titlul retetei din lista de mai jos si veti fi directionati la reteta dorita:

Daca vreti sa adaugati un plus de gust acestor cuburi de rosii pentru iarna puteti adauga frunze de telina, leustean sau busuioc, usturoi, boabe de piper sau mustar. Dar, notati pe ele ce ati folosit, caci nu veti dori sa folositi in sosul pentru pizza, de exemplu, sosul pregatit cu  cuburile de rosii cu aroma de leustean.

Acum va las sa vedeti lista de ingrediente cu cantitatile folosite de mine si modul de preparare pentru cuburi de rosii in suc propriu pentru iarna.

INGREDIENTE:

(Pentru 2 borcane de 650ml si unul de 250ml)

2.5 kg rosii foarte coapte carnoase

3 lingurite de sare pentru muraturi

PREPARARE:

Iata din ce rosii frumoase de gradina am pregatit cuburi de rosii in suc propriu pentru iarna. Am pus o oala cu apa la fiert. Pana in momentul in care apa a inceput sa clocoteasca eu am pregatit un alt vas cu apa rece cu cuburi de gheata.

Am spalat bine rosiile, apoi le-am crestat in forma de X si le-am scufundat in apa fierbinte pentru 30-40 secunde. Am scos rosiile din apa fierbinte si le-am scufundat in apa rece cu ghetata timp de 10 secunde pentru a opri procesul de gatire, apoi le-am pus pe masa de lucru si le-am decojit foarte usor.

Am inceput sa le toc. Dupa fiecare rosie tocata am scurs sucul lasat si l-am colectat intr-un vas separat.

Din cantitatea initiala de  2.5 kg rosii am ramas cu aproximativ 1.5 kg cuburi de rosii si 500 ml suc.

 

Am pus rosiile in borcane, apasand cat de mult se poate, pentru a nu exista goluri mari de aer. Cand cuburile de rosii au ajuns aproape de gatul borcanului am pus 1 lingurita varfuita de sare de muraturi peste rosii. Am completat cu putin suc de rosii, apoi am infiletat borcanele. Sucul ramas l-am fiert 20 minute la foc mic cu 1/2 lingurita sare. Dupa acest interval de timp l-am pus si pe acesta intr-un borcan de 250 ml si am infiletat.  Am pus toate borcanele intr-o oala tapetata cu un prosop de bucatarie, am turnat apa cat sa le acopere cu doua degete peste ele si le-am fiert 60 minute din momentul in care apa a ajuns la punctul de fierbere.

Le-am lasat sa se raceasca prima ora in apa in care au fiert, apoi sub o patura pana a doua zi. Borcanele se patreaza foarte bine timp de 6-12 luni daca camara este racoroasa.

Sper ca veti incerca si voi reteta fie pentru o cantitate mare, fie pentru una mica astfel incat sa nu aruncati rosiile care sunt foarte coapte si nu apucati sa le mancati pe toate.

Va las mai jos reteta mea de salata de muraturi, o salata care a fost pe gustul tuturor celor care au incercat-o.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *