Coliva traditionala din grau / arpacas
Coliva. Coliva traditionala. Reteta coliva.
Cum se face o coliva din arpacas gustoasa si bine legata.
Coliva traditionala din grau sau arpacas, se face pentru pomana, parastas, pomenirea mortilor, la mosii din cele patru anotimpuri, fiind un simbol al ritului ortodox. Aceasta se imparte dupa ce este sfintita de preot.
Se pregateste si se orneaza in functie de traditiile zonelor din tara, dar si dupa propriul gust.
Isi are originile in vremuri foarte indepartate, inca din antichitate chiar, pe vremea aceea fiind doar grau fiert cu miere de albine ce era oferit ca ofranda zeilor.
Semnificatia graului curatat si pus la fiert este ca acesta reprezinta trupul celui care paraseste lumea si s-a hranit in timpul vietii cu paine (grau), in timp ce mierea simbolizeaza viata vesnica ce va fi dulce.
Graul se spala in „9 ape” ce reprezinta cele 9 cete ingeresti.
In timp, odata cu comertul ce a adus ingrediente si condimente de pe alte continente mierea a fost inlocuita cu zahar, apoi au aparut desene ca si simboluri ale ritului ortodox realizate din pudra de cacao, bomboane, nuca de cocos sau fructe uscate.
Sunt persoane care inlocuiesc nuca cu alune de padure sau migdale.
Pe vremuri era imbracata in biscuiti macinati, azi o gasim decorata cu nuca de cocos, zahar pudra, cu bombonele sau chiar pictata.
Reteta mea este preluata de la dna. Marieta care ne ajuta cu diverse lucruri pe langa casa.
Este o femeie credincioasa, merge des la biserica si pregateste pentru biserica de foarte multe ori coliva. Atunci cand mi-a spus ca nu am cum sa dau gres cu reteta ei a avut dreptate.
Bobul este fiert perfect, compozitia este cleioasa si inchegata, iar gustul este foarte bun.
Am folosit arpacas (grau decorticat) pentru ca se fierbe foarte repede. Graul fierbe mult mai greu, uneori nu absoarbe toata apa.
Ar trebui sa fie lasat peste noapte in apa sa se umfle si eventual o parte din el se da prin masina de tocat.
Mi s-a parut complicat, asa ca am ales sa o pregatesc cu arpacas.
Arpacasul meu a fiert in 30 minute (cu pauza facuta pentru poze fiecare etapa am incercat sa o surprind pentru ca toata lumea sa poata pregati). Mi-a iesit foarte bine din prima.
Avea dreptate dna. Marieta cand imi spunea ca nu voi da gres cu reteta ei. Daca urmati pasii de mai jos o sa va iasa garantat gustoasa si bine legata.
Va recomand sa folositi o oala cu fund dublu, dar acest lucru nu este obligatoriu.
Alte retete traditionale romanesti:
Iata lista de ingrediente si modul de preparare prezentat pas cu pas in imagini.
INGREDIENTE:
500 g arpacas (grau)
2 l apa
1 lingurita sare
350 g zahar tos
350 g nuca
1 plic zahar vanilat
1 lingurita varfuita pudra de scortisoara
coaja rasa de la 1 lamaie foarte mare sau de la 2 mai mici
1 lingurita esenta rom
Pentru decor – in functie de gusturi si obiceiuri:
biscuiti
zahar pudra – se presara doar peste un strat de biscuiti
nuca de cocos
pudra de cacao
bomboane mici colorate
Cum se face reteta:
Las pentru inceput modul de preparare in format video si te invit sa te abonezi la canalul meu de YouTube.
Mai jos gasesti explicatiile scrise si poze pas cu pas.
Mod de preparare:
Punem 2 l de apa la fiert intr-o oala incapatoare. Cantarim arpacasul, apoi il spalam in 9 ape (de 9 ori, avand grija sa scurgem fiecare apa).
Ideea este ca la final apa sa fie limpede, indiferent daca tineti sau nu la acest obicei.
Scurgem bine arpacasul. Cand apa de in clocot punem sarea.
Adaugam arpacasul si amestecam, apoi lasam focul foarte mic.
Luam spuma de cate ori va fi nevoie si vom amesteca in oala din cand in cand pentru a nu se lipi.
Lasam pe foc pana cand scade lichidul si lingura sta „in picioare”.
Luam de pe foc, adaugam zaharul si intoarcem oala la foc foarte mic.
Fierbem la foc mic, amestecand des, pana „se leaga” (scade lichidul, dar ramane usor umeda, arpacasul va ma absorbi lichid in timpul racirii ).
Acest lucru se intampla practic in aproximativ 5 minute.
In acest moment luam oala de pe foc si o acoperim cu un prosop umezit.
Folosind un prosop ud (dar bine stors) nu se va forma niciodata pojghita.
O vom lasa pana se raceste complet. Daca punem zaharul in momentul in care se raceste exista riscul sa lase lichid si nu ne dorim acest lucru.
Macinam nuca dar avem grija sa ramana si bucati mai mari (daca se poate jumatate fina, jumatate bucatele mai mari). Doamna Marieta o „toaca”cu sticla.
Spalam foarte bine lamaile cu apa fierbinte, le radem, apoi le punem impreuna cu nuca, scortisoara, romul si zaharul vanilat peste arpacasul racit complet.
Compozitia este cleioasa si bine inchegata.
Se poate pune in castroane adanci sau se aranjeaza pe o farfurie (platou) folosind o forma de tort cu pereti detasabili, fara fund.
O netezim, apoi o desprindem de margine cu un cutit foarte subtire. Desprindem inelul si il ridicam, apoi aranjam marginile daca este nevoie.
Pentru decor am folosit nuca de cocos si cacao.
Marginea am facut-o cu un paharel foarte mic (ca cel de tuica), umezit usor si bagat in pudra de cacao.
Pentru cruce am folosit un sablon dintr-o hartie (am decupat crucea si am presarat cacao in zona decupata).
Sigur, se pot face decoruri din bomboane, ciocolata, am vazut de curand pictata, dar se pot folosi decoruri simple din jumatati de nuca sau stafide.
Sper ca reteta si indicatiile date mai sus sa va fie de folos.
Servire:
Atunci cand o imparti incerci sa o distribui in portii egale participantilor la ceremonie.
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.
In același mod,prepar și eu această, colivă,numai că folosesc și puțin rom!!
Am facut astazi, oentru mama, la 40 de zile. Foarte buna si nu foarte complicat. Multe multumiri.
Claudiu
Dumnezeu sa o odihneasca!
O rețetă care nu da gres . Am făcut-o la 3 săptămâni pentru mama. Eu am mai tăiat din zahar. Am lăsat 250 Gr.
sa fie primita!
Super rețeta! A iesit super bun!! 🥰
Multumesc!
A iesit foarte bună.
Multumesc ptr rețetă
multumesc si eu!
Eu pun zahărul de la început, odată cu arpacașul. Și, în plus, pun stafide. Este minunată.
Can this recipe be translated to English ?
Dupa ce spal arpacasu se masoara cu o cana .La o parte grau pun 4 parti apa si se fierbe la foc mic in vas de aluminiu gros si nu se baga lingura in el deloc pt a nu se lipi.
Eu nu pun zahărul la fiert întărește bobul ci după ce se răcește în plus pun fulgi de migdale stafide aurii putini biscuiți petit bătuse si zahar vanilat houston
Pentru a se lega perfect si numai trebuie biscuiti pisati eu adug inainte de a opri focul o mana doua de gris, incercati.
Am făcut această retete ieri ptr sambata mortilor a iesit super ,multumesc pentru aceasta reteta!
multumesc!
Am mers pe aceasta reteta si am reusit sa fac cea mai buna coliva pe care am mancat-o, este delicioasa.
Multumesc pentru reteta mi-a fost de mare ajutor.
Anterior am apelat la diversi si nu am fost multumit, de acum stiu ce am de facut.
multumesc frumos!
Am făcut acum pentru prima data…a ieșit extraordinar de buna! Mulțumesc mult!
Multumesc si eu pentru feedback!
A iesit o coliva foarte buna, tinand cont ca e prima din viata mea, va multumesc pt. reteta si explicatii detaliate. Astazi a fost parastasul de 9 luni pt. parintii mei.
multumesc!
Mulțumesc mult pentru rețetă!
Cu drag!
Foarte buna
Multumesc!
Am o mica intrbare. Sint aceleasi retete de coliva pe care le faceam si la tara?
Asta a fost intrebarea mea.
Si mai am inca o intrebare.
Daca nu gasesc o reteta de coliva de la tara
pot sa iau de la d-ra reteta de blog?
Numai daca imi dati voie.
Atit am vrut sa va spun.
Puteti folosi reteta daca indicati sursa de inspiratie.
Mi de multumiri,