RETETE RECENTE

COLIVA TRADITIONALA DIN GRAU / ARAPACAS

May 5, 2018 | CATEGORIA

Coliva traditionala din grau sau arpacas, se face pentru pomana, parastas, pomenirea mortilor, la mosii din cele patru anotimpuri, fiind un simbol al ritului ortodox. Aceasta se imparte dupa ce este sfintita de preot. Reteta de coliva se pregateste si se orneaza in functie de traditiile zonelor din tara, dar si dupa propriul gust.

Coliva din grau isi are originile in vremuri foarte indepartate, inca din antichitate chiar, pe vremea aceea fiind doar grau fiert cu miere de albine ce era oferit ca ofranda zeilor. Semnificatia graului curatat si pus la fiert este ca acesta reprezinta trupul celui care paraseste lumea si s-a hranit in timpul vietii cu paine (grau), in timp ce mierea simbolizeaza viata vesnica ce va fi dulce. Graul se spala in “9 ape” ce reprezinta cele 9 cete ingeresti.

In timp, odata cu comertul ce a adus ingrediente si condimente de pe alte continente mierea a fost inlocuita cu zahar, apoi au aparut desene ca si simboluri ale ritului ortodox realizate din pudra de cacao, bomboane, nuca de cocos sau fructe uscate. Sunt persoane care inlocuiesc nuca cu alune de padure sau migdale. Pe vremuri coliva era imbracata in biscuiti macinati, azi o gasim decorata cu nuca de cocos, zahar pudra, cu bombonele sau chiar pictata.

Reteta mea de coliva nu este o reteta de familie, este reteta dnei. Marieta care ne ajuta cu diverse lucruri pe langa casa. Este o femeie credincioasa, merge des la biserica si pregateste pentru biserica de foarte multe ori coliva. Atunci cand mi-a spus ca nu am cum sa dau gres cu reteta ei a avut dreptate. Bobul este fiert perfect, compozitia este cleioasa si inchegata, iar gustul este foarte bun. Am folosit arpacas (grau decorticat) pentru ca se fierbe foarte repede. Graul fierbe mult mai greu, uneori nu absoarbe toata apa, asa ca ar trebui sa fie lasat peste noapte in apa sa se umfle si eventual o parte din el se da prin masina de tocat. Mi s-a parut complicat, asa ca am ales sa o pregatesc cu arpacas.

Arpacasul meu a fiert in 30 minute (cu pauza facuta pentru poze fiecare etapa am incercat sa o surprind pentru ca toata lumea sa poata pregati coliva). Este prima mea coliva si mi-a iesit foarte bine din prima. Avea dreptate dna. Marieta cand imi spunea ca nu voi da gres cu reteta ei. Daca urmati pasii de mai jos o sa va iasa garantat cea mai buna coliva.

Va recomand sa folositi o oala cu fund dublu, dar acest lucru nu este obligatoriu.

INGREDIENTE:

500 g arpacas (grau)

2 l apa

1 lingurita sare

350 g zahar tos

350 g nuca

1 plic zahar vanilat

1 lingurita varfuita pudra de scortisoara

coaja rasa de la 1 lamaie foarte mare sau de la 2 mai mici

1 lingurita esenta rom

Pentru decor:

nuca de cocos

pudra de cacao

 

PREPARARE:

Punem 2 l de apa la fiert intr-o oala incapatoare. Cantarim arpacasul, apoi il spalam in 9 ape (de 9 ori, avand grija sa scurgem fiecare apa). Ideea este ca la final apa sa fie limpede, indiferent daca tineti sau nu la acest obicei.

 

Scurgem bine arpacasul. Cand apa de in clocot punem sarea.

 

Adaugam arpacasul si amestecam, apoi lasam focul foarte mic. Luam spuma de cate ori va fi nevoie si vom amesteca in oala din cand in cand pentru a nu se lipi.

 

Lasam pe foc pana cand scade lichidul si lingura sta “in picioare”.  Luam de pe foc, adaugam zaharul si intoarcem oala la foc foarte mic.

 

Fierbem la foc mic, amestecand des, pana “se leaga” (scade lichidul, dar ramane usor umeda, arpacasul va ma absorbi lichid in timpul racirii ). Acest lucru se intampla practic in aproximativ 5 minute. In acest moment luam oala de pe foc si o acoperim cu un prosop umezit. Folosind un prosop umed nu se va forma niciodata pojghita.

O vom lasa pana se raceste complet. Daca punem zaharul in momentul in care se raceste exista riscul sa lase lichid si nu ne dorim acest lucru. Macinam nuca dar avem grija sa ramana si bucati mai mari (daca se poate jumatate fina, jumatate bucatele mai mari). Doamna Marieta o “toaca”cu sticla.

 

Spalam foarte bine lamaile cu apa fierbinte, le radem, apoi le punem impreuna cu nuca, scortisoara, romul si zaharul vanilat peste arpacasul racit complet. Compozitia este cleioasa si bine inchegata.

 

Putem, pune coliva in castroane adanci, dar putem sa o aranjam si pe o farfurie (platou) folosindu-ne de o forma de tort fara fund. Punem coliva, o netezim, apoi o desprindem de margine cu un cutit foarte subtire. Desprindem inelul si il ridicam, apoi aranjam marginile daca este nevoie.

Pentru decor am folosit nuca de cocos si cacao. Marginea am facut-o cu un paharel foarte mic (ca cel de tuica), umezit usor si bagat in pudra de cacao. Pentru cruce am folosit un sablon dintr-o hartie (am decupat crucea si am presarat cacao in zona decupata).

Sigur, se pot face decoruri din bomboane, ciocolata, am vazut coliva pictata, dar putem avea si decoruri simple din jumatati de nuca sau stafide.

Sper ca reteta si indicatiile date mai sus sa va fie de folos. Mie mi-a iesit cea mai buna coliva pe care am mancat-o pana acum, dar nu este doar meritul meu. Asa cum am spus mai sus, am invatat reteta de la cineva care pregateste coliva de multi ani pentru biserica, in oale uriase, in care eu nu as reusi sa amestec.

 

 

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *