Mucenici muntenesti fierti
Mucenici muntenesti fierti. Mucenici muntenesti. Mucenici muntenesti fierti. Reteta de mucenici muntenesti fierti. Reteta foarte simpla si delicioasa de mucenici muntenesti fierti.
Mucenici muntenesti
Mucenici fierti. Mucenici muntenesti fierti. Reteta de mucenici muntenesti fierti. Reteta foarte simpla si delicioasa de mucenici muntenesti fierti.
Cum se face siropul pentru reteta de mucenici muntenesti fierti? Ce arome folosesti in zeama pentru mucenici muntenesti fierti.
Cat timp de fierb mucenicii muntenesti? Reteta mucenici muntenesti fierti.
Mucenici muntenesti fierti cu nuca si aromati cu scortisoara sunt foarte gustosi si se fac usor. Reteta este delicioasa, simpla si se pregateste foarte usor.
Mama mea pregatea in tinerete doar mucenici moldovenesti copti, dar cand s-a mutat in Bucuresti a invatat sa ii faca si pe acestia.
Noi eram probabil cei mai rasfatati copii din cartier in ziua de 9 martie.
Impreuna cu fratele meu ne chemam prietenii de joaca si mancam cu totii atat mucenici fierti, cat si mucenici moldovenesti copti, pufosi si insiropati.
Mucenicii fac parte din traditia ortodoxa marcand ziua celor 40 de sfinti, una dintre cele mai asteptate sarbatori.
Ii mancam in 9 martie – ziua celor 40 de sfinti, una din cele mai indragite sarbatori din postul Pastelui.
In aceasta zi se celebreaza Ziua Sfintilor 40 de Mucenici din Sevasta, un obicei pastrat din ritualurile antice cand se modelau jertfe din aluat din faina.
Mucenii simbolizeaza sacrificiile facute pentru Anul Nou, ce semnifica in acele vremuri echinoctiul de primavara.
Chiar si dupa mutarea Anului Nou in plina iarna, a ramas obiceiul de a celebra inoirea calendaristica.
Semnificatia Zilelor Babei in acele vremuri consta in faptul ca se deschideau mormintele si se intorceau spiritele mortilor printre cei vii.
Astfel, obiceiul de a bea vin din 40 sau 44 de pahare se asociaza cu ideea unor pomeni abundente, priveghi, etc, asa cum spunea Radu Anton Roman in cartea “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”.
In aceasta carte am citit si faptul ca se credea ca “vinul baut la Macinici se transforma de-a lungul anului in sange si putere de munca.”
In zona de sud a tarii mucenicii se fierb in apa (care aminteste de iezerul in care au fost chinuiti mucenicii), apoi se presara cu nuca si scortisoara.
Am experimentat pregatirea mucenilor de la zero si mi se pare o treaba foarte migaloasa, cu mult timp alocat pregatirii si decuparii. Daca nu ai aparat special chiar nu ies bine.
De cand i-am descoperit de cei de la Paste Baneasa nu am mai facut mucenici in casa.
Acestia sunt deliciosi, contin doar ingrediente naturale si nu se rup in timpul gatirii.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare in format video, dar si cu explicatii scrise, pentru reteta de mucenici muntenesti fierti:
INGREDIENTE:
(pentru 6-8 portii)
200 g mucenici Baneasca
2 l apa
150 g zahar
1 pastaie de vanilie
1 baton mare de scortisoara
1/2 lingurita sare
1 lingura coaja rasa de portocala
1 lingura coaja rasa de lamaie
1 lingura rom sau 1 lingurita esenta rom
200 g miez de nuca
Mod de preparare:
Pentru inceput las modul de preparare in format video. Mai jos gasiti si explicatiile scrise si poze.
Pentru ca pregatirea mucenilor sa fie rapida am prajit pentru inceput miezul de nuca.
Daca vrei sa o prajesti in cuptor vei preincalzi cuptorul la 200°C si o lasi 7 minute, apoi o scoti din cuptor si lasi sa astepte.
In cazul in care alegi sa prajesti miezul de nuca in tigaie ai nevoie doar de aproximativ 3 minute, apoi o pui pe o farfurie si o lasi sa se raceasca.
Am pus la fiert apa cu zaharul, semintele din pastaia de vanilie, pastaia, un bat mare de scortisoara si putina sare ce va potenta aromele.
Am amestecat pentru a difuza zaharul si am fiert siropul pana s-a topit zaharul.
In acest moment am pus mucenii la fiert. Acestia vor fierbe 8 minute, adica timpul indicat pe punga.
Am oprit focul si am adaugat coaja rasa de lamaie, coaja rasa de portocale, romul si 150 g din nuca tocata.
In acest moment mucenicii vor continua sa se gateasca in siropul fierbinte.
Desi sunt realizati din aceleasi ingrediente ca si pastele, mucenii au nevoie de un timp mai mare pentru a fi pregatiti.
Am pus capacul peste oala si i-am lasat timp de 2 ore sa se umfle.
Nu se adauga in timpul fierberii nuca sau coaja de citrice pentru ca acestea pot deveni amare. Nu se foloseste pudra de scortisoara la fiert pentru ca aceasta va innegri zeama.
Aceasta se adauga in farfurie/bol, dupa gust.
Servim mucenicii intr-un castron, presarand un plus de nuca macinata si un praf de scortisoara.
Pofta buna!
Reteta de mucenici muntenesti fierti este veche, din 2011, dar nu am promovat-o pentru ca nu imi placea poza. Oricat de usor pare, ei bine in toti acesti ani nu am reusit sa schimb poza pentru ca mucenicii se terminau aproape imediat.
Si, in toti acesti ani, doar mucenici de la Paste Baneasa am folosit.
Ei bine, anul acesta am pregatit mucenicii muntenesti fierti in avans, special pentru a realiza reteta in format video, asa ca am schimbat si aici pozele de prezentare.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Nu conteaza cum arat pozele, a iesit f bun!
Multumesc!
Imi lasa gura apa, cu ajutorul mamei mele voi incerca sa fac acesti mucenici deliciosi, multumesc frumos pentru reteta! O zi buna si apreciez tot ce faci!
Multumesc!