Orez cu linte verde – mujaddara

4 martie 2022Diva in Bucatarie

Orez cu linte verde – mujaddara. Este o reteta simpla si foarte gustoasa, de post, de mancare in straturi cu orez, linte si ceapa caramelizata.

orez cu linte verde reteta mujaddara v

Orez cu linte verde – reteta mujaddara – pilaf de orez cu linte.

Este o reteta simpla si foarte gustoasa, de post, de mancare in straturi cu orez, linte si ceapa caramelizata.

Poate fi servita ca fel principal sau ganitura, atat la pranz, cat si la cina.

Mujadarra este numele acestei retete intalnite in Orientul Mijlociu, dar poate fi cunoscuta si sub alte denumiri, in functie de zona: mujadarah, majadra, mejadra, moujadara, mudardara și megadarra.

Sunt convinsa ca aceasta reteta simpla si savuroasa o sa fie pe placul tuturor celor care isi doresc preparate simple, fara produse de origine animala, dar si a celor care vor tine postul.

Nu am ales intamplator sa fac orez cu linte verde – mujaddara, un preparat indragit din bucataria libaneza.

Luni incepe Postul Pastelui, asa ca reteta va fi cu siguranta una din cele mai cautate in aceasta perioada. Este gustoasa, aromata, cu ingrediente simple.

orez cu linte verde reteta mujaddara o

Mai multe retete de mancare de post gasesti daca apesi aici.

Daca iti plac retetele libaneze te poti inspira din colectia de retete pe care am postat-o aici.

De mare ajutor la pregatirea retetei mi-au fost vasele marca “Peter Cook” de la Pepco, dar si accesoriile din silicon, cu manere de lemn.

Oalele si tigaile din gama Marble au un design modern cu invelis antiaderent ILAG Granitec, iar culoarea acestora este pur si simplu superba.

Sunt potrivite pentru toate tipurile de plite.

Va invit sa descoperiti si voi calitatea acestor produse si sa va bucurati de preturile speciale (intre 43 lei si 95lei).

tigai pepco divainbucatarie P

Am primit de la Pepco un mystery box in care mi-au trimis linte verde, ulei de masline si propunerea de a gati ceva cu acestea.

Cand am gasit in pachet lintea verde mi-am spus ca o coincidenta mai fericita nu putea fi, caci reteta urma sa o pregatesc curand.

Anul trecut mi-am cumparat mai multe tigai ale acestui brand si toate s-au pastrat impecabil, chiar daca au fost folosite intens.

Cred ca deja toti cei care au pregatit reteta de piept de pui cu sos de smantana si ciuperci au vazut ce tigai frumoase mi-am luat atunci si toate arata de parca le-as fi cumparat acum.

Imi place aceasta reteta pentru ca orezul si lintea se completeaza perfect si se gatesc impreuna.

Ceapa caramelizata poate fi mai moale (asa cum am facut-o eu) sau crocanta daca adaugi putin amidon si o gatesti la foc mare. Orice metoda alegi nu este gresita!

Orezul cu linte verde – mujaddara – poate fi mancat simplu sau avand alaturi salata verde, tabouleh sau fatoush.

Daca nu tii post poti sa insotesti aceasta mancare cu un sos racoritor de iaurt cu castraveti (cum ar fi tzatziki sau cacik).

De asemenea mujaddara poate fi folosita pe post de garnitura langa friptura, chifltelute sau peste.

Am cautat o reteta care sa aduca cu cea pe care am mancat-o in restaurantele libaneze. Unele contineau in plus zahar, turmeric si alte condimente.

Am incercat si nu a fost ceea ce cautam, asa ca am lasat in reteta de mai jos doar ingredientele ce au adus gust bun, echilibrat, cu arome subtile.

Daca vrei sa vezi cum se face cea mai buna reteta de orez cu linte verde – mujaddara, iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare:

INGREDIENTE:

(pentru 4 portii mari sau 6 medii)

180 g linte verde

220 g orez

3 cepe galbene mari

2 cepe rosii mici

80 ml ulei de masline

700 ml supa legume fierbinte

600 ml apa

1 lingurita sare

1/2  lingurita piper macinat

1  lingurita pudra chimion

1/4 lingurita pudra scortisoara

1 lingurita seminte coriandru

Patrunjel verde sau coriandru pentru decor

PREPARARE:

Am pus la fiert lintea in apa si am lasat-o la foc mic-mediu timp de 15 minute din momentul in care a inceput sa fiarba.

Aceasta trebuie sa fie gatita dar inca al-dente. Am luat-o de pe foc si am scurs-o.

Daca nu aveti supa de legume puteti folosi lichidul scurs de la linte in urmatoarea etapa, completand cu apa pana ajungeti la cantitatea indicata la ingrediente.

orez cu linte verde reteta mujaddara 1orez cu linte verde reteta mujaddara 2

Cat timp s-a fiert lintea am tocat ceapa julien si am calit-o in 60 ml ulei incins pana cand s-a caramelizat. Am lasat focul mic pentru a nu se arde.

Am folosit tigaia adanca cu diametrul de 24 cm, pentru ca in aceeasi tigaie voi gati si orezul cu lintea.

Daca ceapa incepe sa se rumeneasca prea rapid, inainte sa se inmoaie, atunci focul trebuie dat la minim.

Procesul poate dura 15 -20 minute, in functie de grosimea feliilor de ceapa si de puterea focului.

Daca folosesti o tigaie mai mica vei praji ceapa in doua transe.

orez cu linte verde reteta mujaddara 3orez cu linte verde reteta mujaddara 4

Folosind spatula din silicon am scos ceapa din tigaie si am sters-o doar cu un prosop de hartie pentru a indeparta micile bucatele de ceapa arsa de pe margini.

Am incins 20 ml ulei de masline si am pus semintele de coriandru, apoi pudra de chimion si scortisoara, am amestecat putin, apoi am pus orezul.

Pentru aceasta reteta am folosit orez basmati.

Am amestecat, am asezonat cu sare si piper si am mai lasat pe foc putin peste 1 minut.

Am turnat supa de legume fierbinte si am adaugat lintea scursa.

orez cu linte verde reteta mujaddara 5orez cu linte verde reteta mujaddara 6

Am amestecat, apoi am acoperit cu un capac si am lasat sa fiarba la foc mic timp de 15 minute.

Nu am amestecat in acest interval de timp pentru ca invelisul antiaderent al tigaii nu va lasa orezul sa se lipeasca.

Dupa scurgerea celor 15 minute am oprit focul.

Am ridicat capacul si am pus rapid un prosop de bucatarie foarte curat deasupra, apoi am pus capacul ca aburii sa ramana in carpa.  Carpa trebuie sa fie intinsa ca sa nu atinga mancarea.

orez cu linte verde reteta mujaddara 7orez cu linte verde reteta mujaddara 8

Am lasat pilaful de orez cu linte 10 minute sa se odihneasca, apoi am presarat patrunjel verde si am pus ceapa caramelizata.

Am impartit in farfurii si am mancat cu mare pofta. Am avut alaturi o salata fatoush – reteta este aici.

Este o mancare gustoasa, simpla, foarte usor de facut.

mujaddara - reteta libaneza orez cu linte verde

Sper ca o vei incerca si tu si imi vei lasa in comentarii cat de mult iti place.

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Iti las mai jos reteta de ciuperci cu usturoi la tigaie.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *