Retete din bucataria libaneza
Retete din bucataria libaneza. Faptul ca aceasta tara a fost o perioada lunga de timp punctul de intersectie pentru mai multe civilizatii, mancarea libaneza este diversa si se bazeaza pe alimente proaspete.
Bucataria libaneza poate fi considerata un fusion intre bucataria mediteraneana si cea arabeasca, fiind reprezentativa in spatiul mediteraneean, apreciata in toata lumea si considerata una din cele mai sanatoase.
Aceasta se bazeaza pe fructe, legume (linte, naut, vinete, dovlecei), carne slaba (pui, peste, fructe de mare), in timp ce carnea rosie (miel in mod special) este consumata cu moderatie, dar si lactate, ierburi aromatice si condimente (menta, patrunjel, oregano, usturoi, enibahar, nucsoara si scortisoara).
Faptul ca aceasta tara a fost o perioada lunga de timp punctul de intersectie pentru mai multe civilizatii, mancarea libaneza este diversa si se bazeaza pe alimente proaspete.
Painea este esentiala, cele mai multe preparate fiind servite cu aceasta. Lipiile libaneze sunt probabil cele mai cunoscute.
Mancarea in cultura libaneza ocupa un loc important, iar libanezii abia asteapta sa o imparta cu familia sau prietenii, acest lucru fiind una din valorile lor fundamentale.
Poporul libanez stie sa sarbatoreasca viata si o face impartasind o masa cu cei apropiati.
Beirutul, capitala Libanului, a fost numit la un moment dat Parisul din Orientul Mijlociu.
Mancarea libaneza este ca un caleidoscop de gusturi, parfumuri si arome de scortisoara, chimion, cimbru, sumac si note de verdeturi cu lamaie si usturoi.
Mesele incep cu portii mici de aperitive cunoscute sub denumirea de mezze. Sunt in general cremoase – hummus, crema/salata de vinete, crema de iaurt (labneh) – dar sunt intalnite si salate sau aperitive cu branza si carne.
Deserturile se servesc in general separat de masa, avand alaturi o ceasca de cafea sau ceai.
Noi suntem probabil unii din cei mai mari fani ai mancarii libaneze, asa ca atunci apare un restaurant nou in oras mergem sa mancam acolo.
Chiar si cand ajungem peste hotare, dupa ce gustam bucataria locala cat de mult putem, ajungem la un moment dat si intr-un restaurant libanez.
Va las mai jos retetele libaneze pregatite de mine si va invit sa le incercati pe toate, caci sunt foarte gustoase.
APASATI PE TITLUL RETETEI CA SA O PUTETI CITI.
VOL AU VENT CU SALATA DE VINETE SI TABOULEH
SALATA MEDITERANEANA DE MASLINE
MUHAMMARA – MHAMARA – PASTA PICANTA DE ARDEI CU NUCI
LIPII CU IAURT SI NAUT – FATTEH
FALAFEL – CU NAUT DIN CONSERVA
VINETE CU SOS DE IAURT, TAHINI SI RODIE
MUSACA VEGETARIANA DE VINETE CU NAUT – MAGHMOUR
CHIFTELUTE DIN MIEL/IED CU OREZ SI SOS DE IAURT
SHISH TAOUK – FRIGARUI LIBANEZE DE PUI
Imi plac toate retetele de aici, o sa folosesc
multumesc!
Totul arata delicios, le voi incerca!
Știți cumva și rețeta pentru lisanat? Limba cu sos de lămâie? Mulțumesc frumos!
Aceasta reteta nu imi este cunoscuta.