Shaorma de pui facuta in casa – reteta simpla si usoara
Shaorma de pui facuta in casa – reteta simpla si usoara. Shaorma de pui facuta in casa este foarte gustoasa, usor de pregatit, cu carne aromata, frageda si suculenta, insotita de verdeturi, cartofi prajiti si sosuri.
Shaorma de pui facuta in casa este foarte gustoasa, usor de pregatit, cu carne aromata, frageda si suculenta, insotita de verdeturi, cartofi prajiti si sosuri.
Shaorma de pui este unul din cele mai populare preparate de fast food din lume, iar reteta acesteia dateaza inca din secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea si se pare ca provine din impreiul otoman. Iniatial a fost facuta cu carne de miel.
Este un aliment de baza in Orientul Mijlociu, dar este cunoscut pe tot mapamodul. Shawrama este denumirea arabeasca ce inseamna ” intoarce”, facandu-se referire la blocul de carne care se roteste pentru a se gati la gratar.
In Orientul Mijlociu toppingurile includ tahini, sos de usturoi (toum), salata tabouleh, fattoush, rosii si castraveti proaspeti sau murati.
Variantele originale de shaorma de pui nu contineau maioneza si cartofi prajiti.
Shaorma de pui facuta in casa poate fi la fel de buna ca cea pe care o cumparati sau chiar mai buna, cu carne frageda si suculenta, bine aromata, sosuri savuroase si legume.
Daca va place mancarea picanta folositi sos iute sau ardei iuti.
Reteta pe care v-o propun mai jos este una din cele mai simple posibile.
Shaorma de pui facuta in casa poate inlocui pranzul sau cina, caci se poate spune ca este compusa din fel principal, garnitura si salata.
O puteti pregati si cand aveti niste prieteni in vizita, urmand ca fiecare sa isi impacheteze proria shaorma si sa puna in ea ce ii place si cat ii place.
Daca vreti sa o faceti mai dietetica inlocuiti maioneza cu iaurt, renuntati la cartofii prajiti si problema este rezolvata. Iata cum puteti transforma acest tip de preparat intr-un unul sanatos si gustos.
Puteti praji cartofii la airfryer (fara ulei) sau la cuptor.
Pentru a pregati shaorma de pui puteti folosi atat piept de pui, cat si pulpe dezosate.
Importanta este in marinarea, ce contine cateva ingrediente obligatorii: iaurt, ulei de masline de calitate, suc de lamaie proaspat. Pentru gust mai bun puteti pune si pasta de rosii si otet de vin rosu.
Daca veti face marinarea puiului cum veti vedea in explicatiile scrise va garantez ca veti obtine o shaorma de pui atat de buna incat nu veti mai merge la shaormerie.
Pentru a sti exact ce condimente trebuie sa folosesc la marinare am vizionat o multime de video cu shaorma de pui libaneza sau turceasca si am pastrat tot ce am gasit comun in majoritatea retetelor.
Daca sunteti fani retete libaneza va invit sa va inspirati din colectia de retete pe care o puteti vedea daca apasati aici.
Va las ca inspiratie retetele cele mai cautate in ultima luna:
- 1. cartofi libanezi Batata Harra
- 2. frigarui de pui
- 3. falafel – chiftelute din naut
- 4. moutabal – salata de vinete
Pregatirea puiul depinde de preferintele voastre. Fie o prajiti in tigaie in ulei, fie la cuptor, fie alegeti varianta cea mai simpla ce pastreaza aromele si gustul bun – la gratar.
Varianta la cuptor este cea mai putin indicata pentru ca puiul lasa suc si se fierbe in acesta in loc sa se prajeasca. In acest mod veti pierde si o parte din aromele lasate de marinada.
Prefer varianta la gratar ce asigura si aroma de fum. Este foarte important sa nu gatiti puiul excesiv, ca sa nu il uscati.
Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas.
Ingrediente shaorma de pui reteta diva in bucatarie:
600 g piept de pui
Pentru marinada:
250 g iaurt gros
2 lingurite pasta de rosii
50 ml ulei
1 lingura suc lamaie
1/2 lingura otet de vin rosu
1 lingurita sare
1/2 lingurita piper
1/2 lingurita condiment 7 piper
1 lingurita pudra de usturoi
1 lingurita turmeric
1/2 linguria pudra de scortisoara
1/2 lingurita pudra de cardamon
1 lingurita chimion
1 lingurita pudra de ghimbir
1 lingura varfuita boia dulce
Pentru asamblare shaorma de pui:
lipii libaneze
maioneza
ketchup
sos de usturoi
cartofi prajiti
ceapa rosie
salata verde sau varza
castraveti murati
ardei iute
rosii
Cum se face shaorma de pui:
Pentru inceput iti las reteta video. Mai jos gasesti explicatiile scrise.
Secretul unei shaorme de pui bune sta in marinarea carnii.
Am pregatit pentru inceput marinata. Intr-un bol am pus iaurtul. Peste acesta am pus pasta de rosii, uleiul, sucul de lamaie si otetul de vin rosu.
Am adaugat apoi toate condimentele pe care le-am enumerat in lista de ingrediente. Daca va lispeste unul dintre ele nu este o problema, marinata va iese buna, dar se pierde putin din aroma pe care am cautat sa o aduc retetei.
Am amestecat foarte bine, pana s-a omogenizat compozitia.
Am pus pe rand bucatile de piept de pui ce au o grosime de aproximativ 1 cm in marinata si le-am imbracat cu aceasta pana cand au fost bine acoperite.
Am acoperit bolul cu o folie alimentara si l-am pus in frigider pentru minim 4 ore, apoi l-am scos si l-am lasat la temperatura camerei o ora.
Inainte sa pun carnea pe gratar am pus cartofii la prajit, astfel incat sa fie gata toate in acelasi timp.
Am prajit pieptul de pui pe o plita de fonta incinsa foarte bine. Am lasat o parte din marinata pe carne.
Dupa ce le-am prajit pe ambele parti le-am scos si le-am lasat 5 minute sa se odihneasca. Intre timp am amestecat sosul de maioneza cu ketchup si am incalzit lipiile.
Am taiat pieptul de pui in fasii subtiri.
Am uns lipia cu sosul de maioneza roz, am presarat salata verde tocata, apoi am pus felii de ceapa rosie, carne, castraveti murati, ardei iute, felii de rosii, cartofi prajiti si sos de usturoi.
Am impachetat shaorma, am pus-o in hartie, dar puteti folosi si o foaie de staniol.
In functie de gusturi, puteti pune in shaorma patrunjel verde, varza, castraveti proaspeti. In loc de maioneza puteti folosi iaurt grecesc si aveti o shaorma foarte sanatoasa.
Am pregatit 4 shaorma de pui, dar nu am folosit in toate aceleasi combinatii. Pentru copil nu am folosit castravete murat si ardei iute, iar mama a vrut in shaorma ca sosul de maioneza roz sa fie pus si peste cartofi.
Puteti sa puneti si alte ingrediente (patrunjel, varza, castraveti, sos tahini, ketchup) dupa gustul vostru.
Sper ca v-am convins sa incercati si voi shaorma acasa. Se face usor si este tare buna!
Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.
Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici.
Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.
Genial
Foarte gustos
Multumesc!