Ce conserve se pun in lunile mai-iunie

7 iunie 2021Diva in Bucatarie

Ce conserve se pun in lunile mai-iunie

CE CONSERVE SE PUN IN LUNILE MAI-IUNIE

Ce conserve se pun la inceput de vara pentru iarna? La acesta intrebare raspunsul este simplu: toate fructele si verdeturile sezoniere, ce vor trece rapid si nu le mai gasim spre sfarsitul verii.

Conservele facute in casa sunt cele mai bune. Sigur nu au conservanti si gelifianti.

Daca tineti cont de acest aspect cu siguranta nu veti considera ca pierdeti timp sau bani pregatind conservele preferate din timp, pentru a va bucura de gustul acestora mai tarziu. Sanatatea costa mai mult, asa ca alegeti sa pregatiti singuri conserve sanatoase.

Am adunat in aceasta colectie retete de gemuri, dulceturi, siropuri, dar si alte metode de conservare pentru verdeturi sau fructe.

Depozitarea conservelor este foarte importanta, pentru ca acestea sa reziste pana in mijlocul iernii. Teoretic, spatiul ideal ar fi o camara. Daca esti printre fericitii posesori de pivnita, beci sau boxa in subsolul blocului, ei bine acesta este cel mai potrivit loc.

Desi locuiesc la casa nu am beci, pivnita si nici macar o camara foarte racoroasa, caci toata vara bate soarele pe peretele cu camara.

Cu toate acestea, toate gemurile si dulceturile mele rezista peste 2 ani. La fel si conservele puse toamna, caci pastrez gogosari murati si castraveti pentru salata de boeuf, salata de pui cu telina sau cea de limba de porc cu ciuperci.

Exista si tipuri de conserve care se pot pastra doar in frigider (ex: sirop de soc), asa ca atunci cand le pregatiti asigurati-va ca acestea pot ramane acolo pe o perioada nedeterminata.

In teorie se spune ca intre borcane trebuie sa existe spatiu. Dar cand ai o camara mica, nu doar ca le vei lipi intre ele, dar le poti pune si suprapuse.

Mai important decat locul racoros mi se pare sterilizarea corecta a borcanelor si sigilarea lor cu capace bune, ce se inchid ermetic.

Anumite conserve au nevoie de o perioada de o luna pana sa le poti consuma. Dulceturile, gemurile si siropurile nu intra in aceasta categorie.

Verdeturile de primavara sunt cele mai gustoase si sunt pline de vitamine. Sezonul leurdei, steviei, urzicilor, spanacului se termina foarte repede, dar le puteti pastra pentru iarna in congelator.

Leurda o pregatesc ca pesto, dar fara parmezan si o congelez. Adaug parmezanul doar dupa congelare. urzicile le oparesc, le scurg, apoi le toc si le pun in punga in congelator.

Congelarea este cea mai buna metoda de a pastra vitaminele din verdeturi, fructe si legume. Veti vedea mai jos cum se face corect congelarea acestora.

Exista si metoda saramurii, ce se aplica frunzelor de vita de vie. Veti gasi explicatii detaliate pentru conservarea frunzelor de vita.

Mararul se poate pastra in borcan cu sare sau se usuca. Tarhonul se pastreaza foarte bine in otet cu sare – conservare la rece. Toate verdeturile pot fi si uscate in loc racoros, intunecat.

Daca vreti sa profitati de sezonul fructelor si verdeturilor de sezon puteti tine cont de un calendar al acestora.

Aprilie: urzici, stevie, loboda, menta, patrunjel, marar

Mai: loboda, flori de soc, flori de salcam, cirese, rubarba

Iunie: capsuni, cirese, rubarba, zmeura, coacaze rosii, corcoduse, frunze de vita de vie, caise, tarhon, fasole pastai, flori de soc

Imi lipsesc din colectie dulceata de cirese dulci sau amare, dulceata de capsuni cu rubarba, retete de lichioruri cu aceste fructe, dar sper ca voi reusi sa completez colectia cu acestea cat mai curand.

Acestea fiind spuse va las acum sa decoperiti ce conserve se pun in lunile mai-iunie. Daca aveti si alte sugestii va rog sa le lasati in comentarii.

GEM DE CAPSUNI

GEM DE CAISE CU MIEZ DE SAMBURI

DULCEATA DE CAISE CU CIOCOLATA ALBA

GEM DE COACAZE ROSII

DULCEATA DE CAPSUNI

DULCEATA DE VISINE CU MORCOV SI ROM

DULCEATA DE VISINE

GEM DE CAISE CU GHIMBIR

COMPOT DE CIRESE PENTRU IARNA

VISINE LA BORCAN PENTRU PRAJITURI

CUM SE CONGELEAZA FRUCTELE DE PADURE SAU ALTE FRUCTE

CUM CONGELAM FASOLEA VERDE

BRANZA PENTRU IARNA LA BORCAN SAU LA CONGELATOR

NECTAR DE CAISE

NECTAR DE CAPSUNI

SIROP DE FLORI DE SALCAM

Sirop natural din flori de salcam, fara conservanti

SIROP DE SOC

sirop de soc

SIROP CONCENTRAT DE COACAZE ROSII

SIROP DE RUBARBA

SIROP DE MENTA

CREMA DE CORCODUSE (BULION) PENTRU ACRIT CIORBELE

FRUNZE DE VITA VIE LA BORCAN SAU CONGELATOR

frunze de viță-de-vie la păstrare pentru iarnă

TARHON IN OTET

Tarhon in otet pentru iarna

CUM PASTRAM PATRUNJELUL VERDE

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *