fbpx

RETETE RECENTE

COMPOT DE CIRESE PENTRU IARNA FARA CONSERVANTI

June 15, 2020 | CATEGORIA

Compot de cirese pentru iarna, pregatit fara conservanti, reteta delicioasa, simpla, foarte usor de pregatit. Acum este momentul potrivit sa incepem pregatirea conservelor pentru iarna, profitand de faptul ca ciresele sunt in sezon, se mai gasesc capsuni si au aparut deja si visinele. Compotul este metoda cea mai simpla pentru a pastra fructele peste iarna, mai ales pe acelea pe care nu le gasesti nici macar din import.

Sunt persoane care nu se omoara dupa fructele din compot, dar iubesc zeama usor dulce ce pastreaza gustul si aroma fructelor. Acestea pot umple borcanele doar pe jumatate cu cirese. Din acest motiv veti gasi in lista de ingrediente cantitatile pentru borcane pline de fructe sau borcane cu cirese puse doar pana la jumatatea borcanului. Am folosit borcane mici, de 250 ml si cirese pe care le-am primit de la vecini. Sincer, eu nu rezist sa fac ceva cu ciresele pe care le cumpar. Imi plac foarte mult in stare proaspata, asa ca sunt greu de convins sa fac un pandispan sau o prajitura simpla cu cirese.

Ciresele mele si ale vecinilor nu fac viermi, Dar, se poate intampla ca fructele sa contina viermi sau alte insecte ce nu cad in timpul spalarii sub jet de apa. Din acest motiv trebuie sa puneti fructele in apa cu un varf cutit de sare sau bicarbonat. Le lasati 30 minute, apoi clatiti bine si indepartati coditele.

Secretele unui compot de cirese pentru iarna foarte bun, care va rezista in camara chiar si un an vi le voi enumera mai jos:

  • 1. in primul rand alegeti fructe proaspete, tari, fara pete, de buna calitate.
  • 2. se indeparteaza coditele cireselor, apoi se spala foarte bine.
  • 3. nu se scot samburii pentru ca se va schimba textura fructului. Ciresele cu samburi raman tari!
  • 4. borcanele in care va fi pastrat compotul se spala foarte bine si se sterilizeaza inainte de folosire – fie le sterilizati in apa fiarta, fie in cuptor. Cand manevrati borcanele sterilizate trebuie sa fiti curati pe maini.
  • 5. pentru a impiedica fermentarea puteti fierbe fructele maxim un minut in siropul de zahar.
  • 6. proportia de zahar pe care o folosesc pentru compotul de cirese este de 250 g la 1 l de apa. Aceasta poate creste pana la 300 g daca il vreti mai dulce sau daca fructele nu sunt foarte dulci.
  • 7. lasati borcanele sa se raceasca foarte incet in vasul in care au fiert. Dupa 12 ore le puteti pune in camara.

In alta ordine de idei poate ati citit pe alte bloguri ca ar pastra borcanele de compot chiar si 3 ani. Este posibil ca acesta sa nu fermenteze, nu contest acest lucru, dar gustul nu are cum sa mai fie la fel de bun.

Din acest motiv va recomand sa nu pregatiti cantitati industriale, Puneti si pastrati cam cat credeti ca veti consuma. Daca stati la bloc, chiar aveti nevoie de spatiu in camara si pentru alte conserve, iar vara si toamna veti avea de pus o multime de conserve cu fructe si legume. O sa va placa sa aveti rafturile pline cu dulceturi, gemuri, suc de rosii, zacusca sau vinete si dovlecei, pastrate in borcane. Nu ar fi bine sa aveti din toate?

Imi place sa folosesc compotul de cirese langa clatite austriece, dar pregatesc si galuste de gris cu sos de cirese. Apasati pe titlul retetei si veti fi directionati catre acestea pentru a va inspira si voi.

Va invit sa va bucurati si voi de un compot de cirese pentru iarna fara conservanti. Este adevarat isi pierd din vitamine in urma sterilizarii, dar gustul este prea bun ca sa tin cont de acest aspect.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru compot de cirese pentru iarna fara conservanti.

INGREDIENTE:

(4 borcane pline cu fructe de 250 ml sau 7-8 borcane umplute pe jumatate pentru mai mult lichid )

650-700 g cirese cantarite fara codite

600 ml apa pentru borcane pline  sau 1 l apa pentru borcane cu fructe umplute doar pe jumatate

110 g zahar pentru borcanele pline cu fructe sau 250 g daca umpleti borcanele pe jumatate cu cirese

1 bat scortisoara sau 1 pastaie de vanilie

PREPARARE:

In primul rand am spalat borcanele, apoi le-am pus in cuptorul rece. L-am pornit la 150°C si l-am oprit in momentul in care a ajuns la acea temperatura. Nu va temeti, borcanele nu atiung aceasta temperatura! Am lasat borcanele in cuptor pana la momentul in care le voi umple cu cirese.  Impreuna cu borcanele am pus si capacele acestora in cuptor. Am pus ciresele in apa, cu un varf cutit de bicarbonat, le-am lasat 30 minute, apoi le-am spalat sub jet de apa si le-am indepartat coditele.

Am pus la fiert apa cu zahar si un bat de scortisoara. Initial pregatisem 1 l de apa si 250 g zahar, pentru ca eu sunt fan zeama, dar am constatat ca nu mai aveam in casa decat aceste 4 borcane libere. In alte conditii as fi dat o fuga la magazin, sa cumpar borcane, dar incerc sa stau departe de magazine si aglomeratie, oameni care nu poarta masca in spatii inchise.  In concluzie, m-am multumit cu 4 borcane de 250 ml pline cu cirese in care am folosit doar 600 ml lichid. Puteti folosi si 4 borcane de 300 ml, daca ciresele sunt mari, folosind aceleasi cantitati de lichid/zahar.

Am lasat sa dea siropul intr-un clocot. Am pus fructele in sirop pentru fix 1 minut. In acest mod se impiedica fermentarea fructelor. Acest truc l-am invatat de la o vecina si cred ca o sa va fie si voua de folos. Am scos borcanele din cuptor, le-am umplut cu fructe si le-am sigilat.

Am pus un prosop pe fundul unei oale adanci. Am aranjat borcanele in oala astfel incat sa nu fie lipite intre ele. Am pus apa rece pest eborcane, cat sa treaca cu degete peste borcane si le-am pus la foc mic, dar nu foarte mic. Le-am lasat sa fiarba 30 minute din momentul in care apa a ajuns la punctul de fierbere, apoi am oprit focul si am lasat borcanele sa se raceasca cu apa, incet. Le puteti lasa pana a doua zi, apoi puteti pune borcanele in camara.

Siropul are culoare roz, fructele nu au crapat, sunt intregi si ferme, asa ca la iarna ma voi bucura de un compot de cirese delicios.  

Va invit sa vedeti cum am pregatit si alte conserve in varianta video.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *