Kaiserschmarrn – clatite austriece

14 septembrie 2012Diva in Bucatarie

Kaiserschmarrn – clatite austriece. Si pentru ca majoritatea retetelor din  Austria le gasesti si in Germania, dar si viceversa, eu le-am gustat prima oara pe taram nemtesc. Apoi am citit despre ele.

Kaiserschmarrn este un desert austriac foarte cunoscut, popular si in Bavaria, unde l-am desoperit si noi. Este un fel de clatita uriasa, groasa, pe care o rupi pentru a o intoarce si o tapetezi la final cu zahar pudra. Sunt multe retete si multe variante, dar eu voi incepe cu reteta primita de la prietenii mei.

Am petrecut vacanta de vara in Germania si Franta – un  tur pe la prietenii nostri. Am inceput cu Munchen, am continuat cu Paris, Frankfurt, Hannover si Hamburg. In Munchen am stat la Valti si Paunita, iar baietii nostri s-au distrat foarte bine impreuna. Intr-o seara, in loc de cina, acestia ne-au comandat, la o terasa, aceste clatite. Mi-au placut foarte mult. Sotul si copilul meu mancasera deja la ski, in Austria. Stiau cat sunt de bune si s-au bucurat ca le-au regasit si aici. Le-am mancat cu sos de mere. Cand am ajuns in nordul Germaniei le-am gasit acompaniate de compot de prune.

Cand am revenit acasa copilul mi-a cerut sa ii fac si lui aceasta reteta, asa ca am profitat de faptul ca intr-o seara a dormit la noi un prieten de-al lui si a doua zi le-am pregatit pentru micul dejun aceste clatite pufoase rupte: kaiserschmarrn. Le-am facut chiar si pireul de mere. Au fost foarte incantati.

Kaiserschmarrn se pare ca a fost facut de bucatarul sef al casei regale din Austria pentru regina Sisi. Dar aceasta nu s-a atins de ele. Au fost gustate de regele Franz Josef caruia i-au placut si a devenit unul din deserturile preferate de acesta.

Si pentru ca majoritatea retetelor din  Austria le gasesti si in Germania, dar si viceversa, eu le-am gustat prima oara pe taram nemtesc. Apoi am citit despre ele.

In timp am pregatit mai multe retete de kaiserschmarrn, chiar si reteta in varianta sarata. Apasati pe titlul retetei care va place si veti fi directionati catre aceasta:

Si, pentru ca prietenii din Germania stiau reteta, am luat-o de la ei si v-o las si eu mai jos.

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru clatite austriece imperiale Kaiserschmarrn si va invit sa incercati si voi reteta cat mai curand.

Sunt sigura ca o sa va placa.

INGREDIENTE:

4 oua
250 ml lapte
2 linguri de zahar
1 praf de sare
200 g faina
1/4 lingurita praf de copt
1 lingura smantana
80 g stafide
1 lingura rom
50 g unt
3 linguri zahar pudra

PREPARARE:

Separam ouale. Mixam galbenusurile cu lapte, smantana, zahar, sare si faina amestecata cu praful de copt, pana se omogenizeaza. Batem albusurile spuma tare, apoi le incorporam in compozitia cu galbenusuri, amestecand usor.

Adaugam 3/4 din stafidele stropite cu rom. Topim untul intr-o tigaie cu diametrul cat mai mare. Turnam aluatul si avem grija sa il rumenim. Pentru a-l rumeni si pe partea cealalta rupem bucati din aluat in tigaie si le intoarcem. Cand au devenit aurii uniform, pe ambele parti, luam tigaia de pe foc.

Presaram restul de stafide tapetam cu zahar pudra, apoi servim cu piure de mere, dulceata de prune, compot de prune sau alte sosuri de fructe.

Pofta buna!

Va invit sa ma urmariti si pe Instagram. Ma gasiti daca apasati aici.

Daca va plac retetele mele video va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube.

Daca va place sa impartasiti retetele voastre va astept in grupul Gatesc cu prietenii. 

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Am pregatit aceste clatite intr-o dimineata…delicioase mai ales in combinatie cu piureul de mere. Multumesc pentru reteta! Pupici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *