fbpx

RETETE RECENTE

KAISERSCHMARRN – CLATITE AUSTRIECE

September 14, 2012 | CATEGORIA

Kaiserschmarrn este un desert austriac foarte cunoscut, popular si in Bavaria, unde l-am desoperit si noi. Este un fel de clatita uriasa, groasa, pe care o rupi pentru a o intoarce si o tapetezi la final cu zahar pudra. Sunt multe retete si multe variante, dar eu voi incepe cu reteta primita de la prietenii mei.

Am petrecut vacanta de vara in Germania si Franta – un  tur pe la prietenii nostri. Am inceput cu Munchen, am continuat cu Paris, Frankfurt, Hannover si Hamburg. In Munchen am stat la Valti si Paunita, iar baietii nostri s-au distrat impreuna. Intr-o seara, in loc de cina, acestia ne-au comandat, la o terasa, aceste clatite. Mi-au placut foarte mult. Sotul si copilul meu mancasera deja la ski, in Austria. Stiau cat sunt de bune si s-au bucurat ca le-au regasit si aici. Cand am ajuns in nordul Germaniei le-am gasit acompaniate de compot de prune.

Cand am revenit acasa copilul mi-a cerut sa ii fac si lui aceasta reteta, asa ca am profitat de faptul ca intr-o seara a dormit la noi un prieten de-al lui si a doua zi le-am pregatit pentru micul dejun aceste clatite. Le-am facut chiar si pireul de mere.

Au fost foarte incantati.

Kaiserschmarrn se pare ca a fost facut de bucatarul sef al casei regale din Austria pentru regina Sisi. Dar aceasta nu s-a atins de el. A fost gustat de regele Franz Josef si a devenit unul din deserturile preferate de acesta.

Si pentru ca majoritatea retetelor din  Austria le gasesti si in Germania, dar si viceversa, eu le-am gustat prima oara pe taram nemtesc. Apoi am citit despre ele. Si pentru ca prietenii din Germania stiau reteta, am luat-o de la ei si v-o las si eu mai jos.

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru clatite austriece imperiale Kaiserschmarrn si va invit sa incercati si voi reteta cat mai curand. Sunt sigura ca o sa va placa.

INGREDIENTE:

4 oua
250 ml lapte
2 linguri de zahar
1 praf de sare
200 g faina
1/4 lingurita praf de copt
1 lingura smantana
80 g stafide
1 lingura rom
50 g unt
3 linguri zahar pudra

PREPARARE:

Separam ouale. Mixam galbenusurile cu lapte, smantana, zahar, sare si faina amestecata cu praful de copt, pana se omogenizeaza. Batem albusurile spuma tare, apoi le incorporam in compozitia cu galbenusuri, amestecand usor.

Adaugam 3/4 din stafidele stropite cu rom. Topim untul intr-o tigaie cu diametrul cat mai mare. Turnam aluatul si avem grija sa il rumenim. Pentru a-l rumeni si pe partea cealalta rupem bucati din aluat in tigaie si le intoarcem. Cand au devenit aurii uniform, pe ambele parti, luam tigaia de pe foc.

Presaram restul de stafide tapetam cu zahar pudra, apoi servim cu piure de mere, dulceata de prune, compot de prune sau alte sosuri de fructe.

Pofta buna!

Comentarii

  • Ce misto sunttt..deci ala e piure de mere?yummy
    Week fain iti dorim Cristina:)

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

  • Valti

    Bravo!! Bine arata! Ne crezi sau nu, mergem acum sa mancam si noi un Schmarrn de Kaiser 🙂

    • diva in bucatarie

      Vacanta placuta si astept impresiile la intoarcere.

  • sigur sunt un deliciu, ca toate preparatele tale! Felicitari, draga mea!

    • diva in bucatarie

      Multumesc Alinutzika.

  • Tentant! ce poftã mie de ele…

    • diva in bucatarie

      Multumesc Ramona.

  • Io n-am mancat niciodata dar arata super bine!
    Sunt tare practice.In lipsa de timp…trebuie facute:-)
    Pup.

    • diva in bucatarie

      Sunt foarte bune!!!

  • Super delicioase clatitele! Pupici

    • diva in bucatarie

      Multumesc Maria!

  • DiaMar bucataria galbena

    Arata foarte apetisant.

    • diva in bucatarie

      Multumesc Mihaela!

  • Foarte interesant! O sa le incerc si eu!

    • diva in bucatarie

      Multumesc Lavinia!

  • Mmmmm ce bunatate or fi!

    • diva in bucatarie

      Rocsana trebuie sa le incerci si tu!!!

  • Beatu Alice

    Am pregatit aceste clatite intr-o dimineata…delicioase mai ales in combinatie cu piureul de mere. Multumesc pentru reteta! Pupici.

    • diva in bucatarie

      Te pup, Alice! Ma bucur ca ti-au placut si tie, eu le fac des pentru copilul meu!

  • chiar nu vazusem aceasta reteta!

    • diva in bucatarie

      😉

  • Vârciu Angela

    Mia cerut Opa sai fac si nu stiam

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *