Pireu de mere

14 septembrie 2012Diva in Bucatarie

Pireu de mere. Am fost fericita in momentul in care am ajuns la mancarea pasata, cand a inceput sa prinda gustul mancarii.

Pireul de mere este una din retetele cu care ne intalnim in mod special cand avem copiii mici si incepem diversificarea, dar il putem folosi si la prajituri sau pe post de sos la clatitele Kaiserschmarrn.

O reteta speciala de piure de mere (pireu de mere), cu foarte putin zahar (se poate renunta complet la acesta pentru bebelusi, desi o lingura la toata cantitea de mere nu cred ca ar avea mare importanta). Este o idee perfecta si pentru clatitetele austriece imperiale, dar si pentru a insoti grisul cu lapte.

Copilul meu a avut alergie la scortisoara la varsta de 6 luni (era prezenta in cantitate prea mare in cereale), asa ca aveti grija la reactiile ce pot aparea. Incepeti cu un praf de scortisoara (un varf de cutit) si daca nu ii apar copilului bubite pe piele puteti mari cantitatea dupa gust.
Ma feresc sa scriu retete speciale pentru diversificarea copilului. Sunt multe teorii. Eu am inceput cu copilul meu de la 5 luni cu o supa de morcov, apoi cu suc de mere si piure de mere/pere. Fructele rase direct pe un vas din sticla.

Copilul meu era foarte dificil. Trebuia sa am minim 3 castronele pe masa. 3 pireuri din care lua cate 3 lingurite. Vroia diversitate, nu o simpla „diversificare”.  Trebuia ca fiecare castron sa contina un piure/ supa de alt gust si alta culoare sau consistenta, miros. Altfel nu deschidea gura.

Am incercat chiar si cu pireurile din comert. Nici pe acestea nu le accepta mai mult decat pe cele pregatite de mine. Am ramas pe variante naturale, pregatite in casa, iar la cele din comert apelam adesea cand plecam de acasa cateva zile.

Am fost fericita in momentul in care am ajuns la mancarea pasata, cand a inceput sa prinda gustul mancarii.

Pireul acesta de mere nu este piure de mere ras. Se pregateste prin procesare termica. Mi se pare mai sigur si mai bun.

Este delicios si simplu, mancat ca atare. Are gust bun si este aromat. Totul depinde tipul de mere ales.

INGREDIENTE:

1 kg de mere dulci
suc de la 1/2 lamaie
50-100 g de zahar
50 ml suc de portocale
optional: un praf de scortisoara – dupa ce pasam

PREPARARE:

Curatam merele de coaja, apoi le taiem cuburi. Le stropim cu sucul de lamaie, apoi le punem la fiert cu restul ingredientelor pana cand se inmoaie.

Daca realizam pireul pentru bebelusi, atunci punem foarte putin zahar (25-30 g) si folosim mere dulci. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca putin, apoi cu ajutorul unui mixer vertical pasam totul. Daca il folosim pe post de sos sau pentru prajituri, adaugam praf de scortisoara dupa ce pasam si amestecam pentru a se omogeniza. Lasam sa se raceasca complet inainte de a-l servi. Daca il punem in borcanale in frigider, putem sa il pastram in jur de 5 zile.

Sa va fie de folos!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Am incercat acest piure. Mie personal imi place mult gustul si consistenta iar in combinatie cu clatitele austriece… nu te mai poti opri.Multumesc pentru retetele delicioase pe care le imapartasiti cu noi. Pupici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *