Ceafa de porc la cuptor

17 septembrie 2012Diva in Bucatarie

Ceafa de porc la cuptor. Ceafa de porc la cuptor este si preferata mea, alaturi de pieptul de porc, in  timp ce sotul meu prefera cotletul sau orice este lipsit de grasime.

Ceafa de porc la cuptor, reteta clasica si delicioasa de friptura simpla, frageda si suculenta, preferata de romani pentru mesele in familie, alaturi de prieteni sau chiar la mese festive de Craciun, revelion sau alte zile importante.

Friptura de porc la tava se face usor, fara tehnici speciale de gatire, cu efort foarte mic de pregatire, avand in vedere faptul ca asezonam carnea, o punem in  tava si apoi o punem sa se coaca. Ce poate fi mai simplu de atat?

Am intalnit tot felul de sfaturi legate de condimentarea carnii. Unii pun  sare de la inceput, altii la final, avand ca motiv faptul ca sarea scoate apa din carne. Daca o frigem in tigaie da, as aplica sararea la final, dar la cuptor apa din carne asigura gatirea si sosul final.

Ceafa de porc la cuptor este si preferata mea, alaturi de pieptul de porc, in  timp ce sotul meu prefera cotletul sau orice este lipsit de grasime.

Eu am pregatit ceafa de porc la cuptor din feliile luate pentru gratar. Nu am apucat sa facem gratar pentru ca a inceput furtuna, asa ca le-am pregatit in cuptor si au iesit super delicioase.

Puteti face la fel de bine si dintr-o bucata mare- intreaga de ceafa. Pe aceasta o gatiti lent (la 180°C timp de 2 ore cu folie, apoi scoateti folia si o rumeniti pe toate partile).

Parerea mea este ca tocami partea de grasime asigura gustul bun, acesta pastrandu-si gustul si savoarea chiar si la cateva ore dupa ce a fost gatita datorita grasimii aflate intre fibrele de carne.

Cred ca aceasta friptura gustoasa poate satisface gusturile, este frageda si aromata, se prepara usor, iar garnitura o alegem in functie de gusturi sau ce gasim prin camara.

Aici aveam orez, dar imi place mai mult cu piure de cartofi sau cartofi cu rozmarin la cuptor.

Ceafa de porc la cuptor este poate cea mai buna friptura de porc. Am pregatit-o si cu suc de rosii si usturoi la cuptor. Cred ca este cea mai apreciata reteta din carne de porc de pe blog. Veti vedea in postare ca am pus acolo carne pentru toate gusturile si a iesit ceva extraordinar de bun.

Imi place si muschiuletul de porc. Puteti vedea toate retetele de muschiulet de porc gatite de mine in aceasta postare.

Ceafa de porc la cuptor merge insotita de muraturi (alaturi de gogosari opariti in otet cu zahar sau castraveti in saramura)  sau diverse salate (salata de varza, salata de rosii cu branza, salata verde cu suc lamiae sau salata simpla de castraveti). Alegeti ce va place.

Iata lista de ingrediente, fara sa va dau masuri (puneti in functie de gusturi) si modul de preparare pentru ceafa de porc la cuptor:

INGREDIENTE:

ceafa de porc
ulei de masline/ vegetal
catei de usturoi taiati pe jumatate
sare
piper proaspat macinat
cateva boabe de piper
catve crengute de cimbrisor / cimbru
o crenguta rozmarin
sare
piper
boia de ardei dulce
200 ml vin alb

PREPARARE:

Punem intr-un vas termorezistent uleiul, apoi carnea condimentata cu sare, piper si boia de ardei dulce. Uleiul trebuie sa fie in vas pana la limita superioara a bucatilor de carne, fara sa le acopere. Adaugam usturoiul, boabele de piper si verdeturile, apoi turnam vinul.

Acoperim cu o folie de staniol si punem vasul in cuptorul preancalzit la 200°C pentru 30 minute. Dupa acest interval scoatem folia si lasam sa se rumeneasca pe ambele parti.

Cand a scazut lichidul si friptura s-a rumenit uniform, putem spune ca este gata.

Servim ceafa de porc calda, proaspat scoasa din cuptor, insotita de garnitura preferata si salata sau muraturi.

Sper ca v-am facut pofta!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. M-am inspirat si eu de la reteta ta aseara.dar pentru ca nu am avut toate ingredientele la indemana am pus cimbru maruntit, iar in loc de rozmarin am pus cuisoare. Nu am mai pus ulei ca ceafa era putin grasa ci doar apa fara vin.Oricum a iesit un deliciu.

  2. Chiar e foarte reusita reteta! Chiar daca am inlocuit vinul alb cu unul rosu (asta e!) a iesit f.buna: bine condimentata, frageda si fara prea multa bataie de cap

  3. Toate se cunosc de multă vreme așa că nu e nici o noutate cu care sa te lauzi că ai inventat ceva NOU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *