Friptura de porc in sos de rosii cu usturoi
Friptura de porc in sos de rosii

Friptura de porc in sos de rosii si usturoi este una din cele mai simple si mai delicioase retete de friptura. Carnea este frageda, iar sosul delicios, aromat si gustos este secretul acestei retete.
Friptura de porc la cuptor este frageda, aromata, suculenta. Este potrivita meselor in familie, dar si zilelor de sarbatori.
Despre carne de porc
Puteti folosi pentru aceasat reteta atat cotlet de porc, cat si ceafa de porc. Ambele raman fragede si nu se intaresc. Secretul este ca bucatile de carne sa nu fie foarte subtiri.
Daca se poate de aproape 2 cm, cu putina grasime pe margine, ar fi grozav. Carnea nu se bate cu ciocanul! Nu are nevoie nici macar de marinare, singura conditie este ca bucatile de carne sa fie tinute la temperatura camerei cu o ora inainte de a ajunge in cuptor, astfel incat sa nu fie supuse unui soc termic.
Sosul de rosii nu trebuie pregatit in avans. Veti vedea ca totul merge rapid. Si va promit ca veti obtine cea mai buna friptura de porc! Vorba mamei mele: o sa ma pomeniti de cate ori o sa o mancati!
Despre reteta
Cred ca toata lumea imi va da dreptate cand spun ca cea mai simpla si gustoasa friptura de porc este cea la cuptor cu usturoi si suc de rosii.
Nu necesita mult timp pentru pregatire, iar cat tava sta in cuptor nu trebuie sa stati sa o paziti. Puteti face o multime de lucruri in acest timp.
Veti avea nevoie 5 minute pentru a pune friptura de porc in sos de rosii si usturoi in cuptor si aproximativ 45 minute pentru a o scoate din cuptor. Sa va spun cum miroase in bucatarie cand este gata?
Ametitor! Usturoiul este vedeta acestei fripturi de porc cu sos de rosii si usturoi. Fara acesta friptura si sosul nu sunt perfecte. Toate trei asigura gustul bun.
Veti dori sa repetati aceasta reteta de fiecare data cand veti avea ocazia.
Avand in vedere ca in aceasta luna se taie porcul, se pregatesc o multime de preparate cu carne de porc, eu am strans cateva retete, realizate doar cu carne de porc, intr-o singura postare.
Va puteti inspira si voi de aici. Veti gasi o multime de retete de aperitive tradionale, ciorbe, fripturi, rulade si multe altele.
Cu siguranta va trebui sa actualizez postarea an de an, caci se vor inmulti retetele cu carne porc.
Sosul de rosii si usturoi l-am folosit si pentru a face friptura de pui, de iepure sau de gasca, dar si legume (vinete sau ciuperci).
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru friptura de porc cu sos de rosii si usturoi:
Ingrediente:
750 gr carne porc (cotlet si ceafa)
250 ml suc de rosii
3 linguri vin alb
1 capatana usturoi
4-5 linguri ulei de masline
sare
piper
1 lingurita rasa boia de ardei dulce
1 crenguta de rozmarin
cateva fire de cimbru proaspat (1/2 lingurita cimbru uscat)
Mod de preparare friptura de porc in sos de rosii si usturoi:
In primul rand taiem carnea in felii groase de 2 cm si o punem intr-un vas termorezistent, intr-un singur strat.
Apoi, pregatim sosul pentru carne. Zdrobim cateii de usturoi, ii frecam cu sare, adaugam treptat uleiul, asa cum facem la maioneza, frecand mereu, pana obtinem o crema.
Punem sucul de rosii, vinul si condimentele peste usturoi si amestecam pana se omogenizeza compozitia. Turnam acest sos peste carne, avand grija sa acoperim in intregime carnea. Daca este nevoie mai adaugam putin suc de rosii si apa.
Acoperim tava cu folie de aluminiu sau capac si coacem carnea in cuptorul preancalzit la 200°C timp de 30 minute. Dupa acest interval scoatem folia si mai lasam friptura in cuptor fara folie aproximativ 15-20 minute.
Daca vrem un sos mai gros, turnam sosul intr-o cratita si il fierbem pana capata consistenta dorita, apoi il punem inapoi peste carne.
Servire
Servim carnea fierbinte cu piure de catofi, cartofi prajiti, paste, orez, legume sau orice alta garnitura va place, dar punem si cateva muraturi sau salata verde sa le acompanieze.
Doamne cat de buna este friptura de porc in sos de rosii cu usturoi!
Pofta buna!
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.
Arata ametitor, chiar mi-ai dat o idee, fug la bucatarie sa fac si eu, te pup :*
EX-CE-LEN-TĂ rețetă! Îndeplinește toate condițiile unei rețete perfecte, conform standardelor mele:
1. Este delicioasă
2. Se face extrem de ușor
3. Se face destul de rapid (o poți pune la cuptor imediat ce ai ajuns seara acasă; cât faci un duș, masa-i gata)
Am salvat rețeta și am trecut-o pe TO-DO-LIST 🙂
Nu ti as 8nduca sa o lasi la cuptor cat esti plecat
Bestială
Multumesc!
Multumesc Dana! Te pup
Multumesc Andi!
foarte foarte buna!
Multumesc!
Mmm….ce bunãtate!!!
Multumesc Ramona!
Foarte bun, voi face si eu!
Multumesc Natalia!
Ce bunatate, Cristina !! off off cand ai timp de toate bunatatile astea?? Mi-ai facut o pofta de zile mari!! pupici
Anto, draga mea pentru friptura aceasta am fost molipsita de Edith! Si mai fac cate 2 lucruri intr-o zi… Pup
Foarte buna fripturica asta! Noi o facem destul de des, si nu ne mai saturam de ea! Pupici
Multumesc Simona. Eu nu apucasem de mult, proband retete noi. Te pup
Hmm deci nu se poate asa ceva! 😉 Te pup
Anto, te pup si eu…
gustos
Multumesc Sanda!
am facut si eu aceasta friptura acum o saptamana si mi-a placut foarte mult mie si familiei mele.Am avut totusi o mica problema cu usturoiul la cuptor in sensul ca mirosea atat de tare incat m-a deranjat putin la respiratie ,eu fiind operata la nas de rinita.FELICITARI PENTRU DIVA IN BUCATARIE-SUNT RETETE FOARTE ,FOARTE BUNE SI FOARTE GUSTOASE.PUPICI
Sanada iti multumesc mult pentru aprecieri! Te pup si iti doresc o zi frumoasa!
E delicioasa, am facut-o si eu aseara ia placut sotului meu la nebunie.
Ioana, multumesc pentru incredere!Chiar este o friptura delicioasa!
Reteta e foarte simpla, iar friptura delicioasa. Felicitari si la mai multe retete de felul acesta! 🙂
Multumesc, Mihaela!
Folie de aluminium la cuptor?? hmmm…yummy!!! Friptura cu putin gust de cancer!!!! In rest, reteta e ok:)
Folia de aluminiu devine cangerina daca mananci o perioada foarte lunga, zi de zi, mancarea pregatita astfel. Altfel, poti folosi un capac si totul e ok!
Este o mâncare delicioasă!!!am facut o de mai multe ori deja…arată bine si este usor de facut.mulțumesc
😉
delicioasa reteta….
multumesc!
este super..am facut de doua ori…multumesc…stima si respect
E super!Felicitari!
Pofta buna! 🙂
multumesc!
E deja in cuptor. Noi o vom servi cu un pilaf cu morcov…….. Delicios…….abia astept……
Excelente toate retetele.
La multi ani! Un 2015 plin de sanatate, fericire, impliniri si cat mai mute retete cu care sa ne incanti. Reteta a facut ravagii de Anul nou,drept pentru care o repetam si azi.
Toate cele bune si multi pupici
In loc de rozmarin,incercati cu cimbru uscar,ramurica intreaga,pusa-n oala la ultimul clocot.Mananci si pkangi,vorba poetului.
🙂
A ieșit superba, nu am facut niciodată asa friptura bună, merci!
Meniu grozav – Sa vezi ce va merge in prima zi de Paste ! Aveam ceafa si m am saturat de gratar ! La cuptor cu sosul delicios o sa mearga si vinul alfel !
Multumim foarte bun
Carnea merge la cuptor și înainte de a pune sosul???
Am făcut un miros azi in casă de imi venea să mănânc cuptorul, nu alta!!! Super delicioasă a ieșit! Multumesc!
Super buna, am facut-o anul asta de doua ori, de Craciun si de revelion, mi-am amintit de bucate facute de mama.
Multumesc mult de aceasta reteta.
Si sosul a esit acru,, nu este buna reteta
Poate ai folosit suc de rosii acru… iesit din termenul de garantie.
yammmmiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Ma bucur ca iti place!