SCUTECELE DOMNULUI / TURTE PENTRU AJUNUL CRACIUNULUI

December 2, 2011 | CATEGORIA

scutecele-domnului-turte-pentru-ajunul-craciunului

Un desert care ma duce cu gandul inevitabil la copilarie, la vacantele de iarna petrecute la tara, acolo unde aveam parte de cele mai frumoase sarbatori de iarna. Se mananca de obicei in ajunul Craciunului, dar cine mai are rabdare pana atunci?

Ma bucur foarte tare pentru ca aceasta reteta a ajuns la sufletul multor cititori.

Se pare ca amintirile nu m-au coplesit doar pe mine.

Putem pregati foile cu multe zile inainte, si le asamblam, insiropam pentru a le manca in ajun de Craciun.

In partea de nord a Moldovei se mancau cu Julfa (seminte de canepa). In zona Vrancei, de unde este mama mea, nu am mancat si nici nu am auzit sa se manance altfel decat cu nuca.

INGREDINETE:

500 g faina
1 praf de sare
125-150 ml apa
miere/zahar – cantitatea o stabileste fiecare, in functie de preferinte
400 g nuca tocata
esenta de vanilie
esenta de rom
coaja rasa de la 1 portocala
coaja rasa de la 1 lamaie

PREPARARE:

Din faina, un praf de sare si apa preparam un aluat nedospit. Rupem bucatele din aluat si le intindem cu sucitorul sub forma dreptunghiulara, sau rotunda, pe o planseta pe care presaram faina. Foile trebuie sa fie foarte subtiri.

Coacem foile pe plita sau intr-o tava de teflon, pe ambele parti. Le lasam la uscat minim 24 de ore.
Pregatim un sirop caldut din 500 ml apa, 3 linguri miere de albine, zahar, arome si coaja rasa de portocale si lamaie.

Inmuiem fiecare foaie timp de 1-2 minute in sirop.
Pe un platou presaram nuca tocata. Punem turta insiropata peste nuca, presaram apoi nuca si zahar peste aceasta, punem inca o foaie si repetam operatiunea pana terminam turtele.

Acoperim cu nuca si zahar, turnam inca 4 polonice de sirop peste acestea, astfel incat acestea sa fie bine insiropate, apoi punem un fund de lemn peste acestea. Peste cateva ore mai punem 2-3 polonice de sirop. Le acoperim cu o folie alimentara si le lasam inca 24 de ore sa se odihneasca si sa traga tot siropul.

Le taiem in forme patrate, sau romburi si servim.
Pofta buna!

Comentarii

  • foarte bune!

    • DANA

      La noi in Moldova li se m-ai zice si JUFLA…de obicei mancam la bunici…foile se coceau pe plita…erau absolut divine facute cu nuca sau samanta de canepa…

      • diva in bucatarie

        Am aflat si eu dupa ce le-am posta despre aceasta denumire

        • Ana

          Și eu știu de
          Scutecele lui Isus.

      • laur

        bai Danaaaa,,Julfa”se zice la tine’n moldova, plus ca alea sunt cu canepa, seminte, astea ce vezi, aici sunt turte cu nuca. Macar ai vazut cum arata alea facute cu seminte de canepa?

        • maranda ionita

          In Moldova ,se numesc julfa ,si initial se faceau cu seminte de canepa ,care era prajita usor si pisata ,intr-un “pisalog” spuneam noi copii .Gustul este total deosebit de julfa cu nuca sau seminte de dovleag .Dupa un post mai sever pe vremuri ,julfa venea ca un deliciu ceresc -dar nu inainte de a fi binecuvantata de preot .

        • dancu

          Jufla.

      • Ana

        julfa este numai din seminte de canepa

      • ELENA

        Eu stiam ca julfa era, de fapt, samanta de canepa si se folosea in loc de nuca, la umplerea foilor.

      • ica

        Julfa…..numai cu samanta de canneppaa!

      • diana

        julfa este o crema obtinuta din seminte de canepa.reteta de mai sus e de turte cu nuci.important e ca ,atat turta cu nuca,cat si cea cu julfa,sunt retete f vechi,romanesti si deltcioase.

        • MERI COMAN

          ASA ESTE . TURTA CU JULFA O MANCAM O SINGURA DATA PE AN . INAINTE DE CRACIUN , CAND VENEA PARINTELE CU aJUNUL SI O BINECUVANTA APOI O MANCAM ! AM PRINS VREMURILE ALEA ! CE VREMURI !!

      • georgiana

        Si eu tot din Moldova sunt si tot cu seminte de canepa si se numea julfa, ne facea mama acasa! Era ceva incredibil de gustos!

      • manon

        Julfa

      • PAULA

        Eu sunt din Bacău. Bunica mea le făcea cu JULFA însă era de fapt făcută cu semințe de cânepă date prin piuă. E cu totul alta treabă pt ca aspectul e nemaipomenit (julfa e de culoare gri închis spre negru)iar gustul e …DELICIOS.

      • Florin

        În Vrancea, la bunicii mei, se numesc Turte Rupte, se fac de Crăciun și sunt cu nucă. Delicioase. 😀

      • Ioan

        JULFA nu JUFLA

      • Lina

        oar cum s face smantana d canepa?

      • gabeth1966

        Draga Dana…cred ca esti de prin Iasi in sus…dar din cate stiu se numeste JULFA, dar aceasta se face din foi si o umplutura din seminte de canepa, care se supun la anumite etape de pregatire…se piseaza…se fierbe..se sstrecoara…asa vazusem la soacra mea! Dar turtele umplute cu nuca macinata sunt cele mai bune! Incercati si cu alune macinate ( dupa ce le dati mai intai la cuptor!

      • Gigi

        La noi se spune JULFA. Sa stii ca una-i julfa si una-i nuca. Diferite amandoua.

        • Lidia Otilia Danilof

          Am cumpărat semânță de cânepă (bună de pus în salate vara) dar, din ce-am citit, nu se fierbe, nu se coace, – își pierde proprietățile curative… Stiam de julfă, dar nu știam că trebuie așa de mult pregătită… Poate doar măcinată să fie la fel de bună… dar măcinatul are și el acțiune termică asupra semințelor… Nu știu! Oricum, am nuca pregătită, iar pe seară le voi umple … La oraș, nu vine preotul chiar așa la toată lumea în Ajun…Imi plac toate tradițiile noaste, fie din Moldova, Muntenia sau Transilvania, dar acum au căpătat mai mult un rol de ceremonial, nu sacral!

    • Dorina

      In Muntenia se mai adauga si cate un strat de grau fiert. Se impart in ajunul Craciunului. Sunt delicioase.

    • Arăta bine

    • Mariuta Dobre

      La noi in sat faceam mai multe turte si aveam pe masa pregatite cand venea preotul de Ajunul Craciunului si de Ajunul Bobotezei .

    • doinita

      JULFA Se spala si se usuca samanta de canepa intreaga (boabele fara sa fie prajite) in cuptor.
      Se bat boabele in piua sau se rasnesc la rasnitza de cafea.
      Se pun intr-un vas si se toarna apa calda (nu fierbinte) peste samanta pisata sau rasnita.
      Se spala in ape mai multe pana ce zeama nu mai iese alba.
      Zeama de la spalatura se pune intr-o panza deasa ca sa nu se piarda samanta prin ea. Zeama rezultata in urma scurgerii prin sita se pune intr-un vas cu gura larga ce se asaza pe aragaz la foc mic.
      Se aduna deasupra o spuma numita “jintitza” care se ia cu paleta de spuma si se pune in alt vas unde se adauga mirodenii ca: zahar, vanilie rom, coaja de lamaie (nu de portocala). e bate jintitza cu un tel si rezulta crema de julfa.
      Turtele: se fac simplu doar din faina cu apa caldutza si sare. Se intind turte subtiri care se coc deasupra plitei. Dupa coacere se pun la uscat. Apoi se potrivesc intr-un vas ( le punea in lighean) si pe fiecare turta se unge cu julfa de mai sus. Se repeta operatiunea pana se termina julfa.
      Se lasa cam doua zile asa ca sa patrunda bine zeama julfei si aromele in turte. Nu este necesar sa se insiropeze foile.
      Apoi sa taie ca la tort.

      • doinita

        Mod de preparare:

        Samanta de canepa se imparte in patru parti si se pune in robot pe rand, cu cate o cana cu apa. Cand samanta e bine zdrobita si in rorbot e ca o smantana, se scurge bine printr-un tifon cat mai des. Zeama colectata se pune la fiert la foc mediu.

        Dupa aproximativ zece minute pe foc incepe sa se formeze o spuma, aceasta spuma se colecteaza incet cu o lingura si se pune intr-un castron separat. Aceasta este umplutura in care se adauga, dupa gust, aproximativ trei linguri de zahar.

        Apoi se iau foile de placinta. Se intinde pe rand, intr-o tava, cate o foaie de placinta, un strat de umplutura, si tot asa pana se termina amandoua. Se lasa de preferinta cateva ore la rece inainte de a se consuma.

        Pofta buna!

        • Daniela

          In vrancea se numesc turte rupte,se coc pe plita, umplute cu nuca, coaja de lamaie, vanilie, bine insiropate, sunt un deliciu

  • zilahi adela

    Foarte interesanta reteta! Cu siguranta este foarte bun desertul! Pup!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Alinutzika!

  • diva in bucatarie

    Adela, il mancam doar cand mergeam la tara, in Vrancea, la matusa mea…

  • o retete traditionala! eu nu stiam de ea! ma bucur ca ai postat-o, sincer!

  • o reteta deosebitaaaaa!!! cand am vazut poza credeam ca sunt paste cu nuca… 😛
    super, felicitari!

  • Multumiri de postare, e un fel de baklava autohtona, imi place foarte mult. Ai mei nu faceau, dar voi retine reteta 🙂

  • diva in bucatarie

    Multumesc Andreea!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Angela!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Mihaela!

  • In zona noastra aceste turte se fac la mucenici.. se rup bucati si se pun deasupra in castronul cu mucenici, iar deasupra se presara nuca si eventual, zahar. La gust cred ca seamana, deci.. yamiii e chiar bun! Imi place tare mult varianta ta. Pupici

    • Areta

      Se numesc Pelincele sau Scutecele Domnului si nu trebuie facute la Mucenici, deci in ajunul Nasterii Domnului. Retetele sunt descrise mai sus, depinde de zona, cu canepa sau nuca. Pofta sa aveti in Ajunul Craciunului!
      Sarbatori Fericite!

  • diva in bucatarie

    Simona, eu le-am mancat doar de Craciun… dar probabil ca trebuie sa fie bun si in castronul de mucenici. Te pup

  • In mod cert este o baclava.Influienta turceasca si-a spus cuvantul.In zona noastra nu se face asa ceva dar e delicioasa.

    • gabau

      nu are nici o legatura cu baclavaua. si nici cu turcii,se se face numai de Craciun, de aceea se si numesc scutelece domnului.

    • ibraim maria

      nu are nici o treba cu baclavaua.ingredientele sunt total diferite

    • ana maria condurateanu

      Este o reteta f veche.Eu am 69 de ani si bunica mea pregatea foile pe care le invartea in mana si le punea la uscat pe perne .Le pregatea si se imparteau copiilor care veneau cu Mos Ajunul.Numai atunci se mancau .Este o reteta delicioasa cu multe conotatii crestine.Din anii copilariei nu am mai mancat-o ,pana-n urma cu 3-4 ani cand am gasit reteta ratacita si am facut-o si eu.Este minunata! Multumesc pentru amintirile rascolite!Sunt din Focsani dar din 1968 locuiesc in Bucuresti.

  • Nu am stiut de aceastã prãjiturã…e minunatã! vreau si eu:)

  • Ah, ce pofta mi-ai facut! Sa stii ca n-am mancat niciodata asa ceva desi am auzit de ele. Imi inchipui ca sunt delicioase! Vai ce as gusta o bucatica! Pup cu drag!

  • diva in bucatarie

    Teo, seamana cu o baclava, dar are alta consistenta…

  • diva in bucatarie

    Ramona, cu placere!

  • diva in bucatarie

    Andreea, te pup! Cu drag iti trimit, macar virtual o felie…

  • Imi plac mult!!!Abia astept sa fac!Pup!

  • diva in bucatarie

    Multumesc Licuta! Te pup

  • Asemenea scutece si-ar dori oricine ;)…

  • diva in bucatarie

    Multumesc Adina!

  • Sant grozav de bune, mie imi plac chiar mai mult decat baclavaua:)seamana putin la gust dar sant altfel sant atat de yumi,yumi…
    pupici

    • diva in bucatarie

      DA, ai dreptate!

  • Marius

    Ceea ce nu s-a spus aici este faptul ca Scutecele Domnului se fac pentru a fi impartite. Poti gusta si tu dar trebuiesc impartite

    • diva in bucatarie

      Acest lucru nu il stiam. Multumesc pentru informatie.

  • Nici nu stii cat de mult imi plac!

  • Pete Barbu

    in Moldova cred ca echivalentul acestei prajituri este julfa si se face cu seminte de in ,fffffff delicioasa…sper ca nu gresesc!

    • diva in bucatarie

      Nu gresesti deloc, in zona ed nord a Moldovei asa se face. Eu am reteta din sud, din zona Vrancei.

      • Pete Barbu

        oricum ar fi e o prajitura traditionala si e pacat sa nu o degustam 😛

      • Elena

        Eu sunt din Galați și acolo tot cu nuca se fac.

      • VERONICA

        Da, la noi in Vrancea se numesc turte sau scutecele Domnului si reteta este intocmai.

        Nu eram sigura ca o mai retin asa cum trebuie.

        Multumesc!

  • mela31

    Eu sunt din ardeal si la noi nu imi amintesc sa se faca asa ceva , dar suna delicios :*

    • diva in bucatarie

      Da, sunt sigura ca nu se fac in Ardeal, prietenii mei din Ardeal nu au auzit de Scutecele Domnului si nici au gustat pana nu le-am oferit eu. Ma bucur ca le-au placut!

      • Buna seara, eu sunt din Galati, si am crescut cu acest obicei. Intr-adevar, turtele, sau Scutecele Domnului, se fac cu cateva zile inainte de Craciun, si se dau de pomana pentru morti, in Ajunul Craciunului, impreuna cu sarmalute de post. Si sunt delicioase!
        Sarbatori fericite tuturor!

        • diva in bucatarie

          Doamna Marcela eu nu tin minte acest obicei. Eram mici, in vacanta la tara, iar matusa mea ne facea un platou urias mie si fratelui meu sa il mancam…Sarbatori fericite!

          • Nu are mare importanta de unde provine reteta si ce semnificatie are, stiti vorba aceea din batrani: “Cate bordeie atatea obicee’. 🙂 Putine mancaruri sau dulciuri au ramas intr-o forma originala chiar acolo unde s-au “nascut”.
            Important este sa impartasim retetele care ne sunt dragi.
            Sarbatori fericite, si un an nou cu impliniri!

          • diva in bucatarie

            SARBATORI FERICITE SI UN AN CUM TI-L DORESTI!!!

        • anita

          Asa este. Si eu sunt din Galati. Se fac cu cateva zile inainte de Craciun si se impart in ajun cu mancare de post: sarmalute, mancare de prune uscate sau de gutui si pilaf.

  • Ada

    Bunica mea facea in fiecare an dar, probabil din cauze care tin de calendarul vechi, le pregatea de Anul Nou. As face si eu dar ma tem ca n-o sa-mi iasa: nu stiu daca am destula rezistenta pentru o reteta care se intinde pe 2 – 3 zile 🙂

    • diva in bucatarie

      fac eu… numai sa stiu cand ne vedem!!! PUP!

  • ce bune sant si eu le-am facut

    • diva in bucatarie

      Multumesc!

  • Elena Jecu

    Buna ziua… Astazi am “rascolit” pe net sa vad daca mai exista si alte retete de turte sau Scutecele Domnului… Sunt galateanca si am crescut cu acest obicei … Pana in craciun,mai exact pana de Ignat, mama cocea aceste turte pe care in ziua de ajun le insiropa si presara cu nuca macinata si zahar. Aceste turte le impartea pentru pomenirea mortilor, impreuna cu sarmale de post si prune uscate fierte…Din tot acest ritual eu fac dor turte pe care le mancam in familie… De fiecare data cand inmoi turtele in siropul aromat imi amintesc de copilarie …!!!

    • oana

      In moldova se face cu seminte de canepa ….fff bune ….

  • mirela

    Sunt din Galati si ma bucur ca la noi se fac aceste turte…sunt delicioase…

    • diva in bucatarie

      😉

    • BINE GALATEANCO
      EU SANT TULCEANCA , DAR BUNCII GALATZENI SHI FACEAU TURTE MEREU
      MAMA MEA ,+ELENA+ , FACEA FOILE FF SUBTZIRI ( ea n-a cumparat niciodata foi , shi nici nu shtia sa faca foaie groasa la placinte , erau ,, foitza de tzigara ,, )FACEA TURTE , INSIROPATE , AROMATE , SHI CU FF MULTA NUCA .
      TOATE COLEGILE EI , SHI RUDELE , VECINII , CEREAU SA LI SE ADUCA TURTE LA CRACIUN … ZICEAU ASTA ESTE PRAJITURA ..
      ERA NUMITA ,, EXPERTA IN PRAJITURI ,, SHI MANCARURI .
      ERA ….. CA IN 18 , 0 6 , 2005 , MI-a murit , tatal meu , cu 38 ani inaintea ei , a murit tanar

      ASTA ESTE VIATZA .
      VA DORESC SANATATE .
      UN CRACIUN FERICIT , UN AN NOU , MAI BUN , PLIN DE BUCURII , PACE , SANATATTE SHI PROSPERITATE , CU DE TOATE PE MASA ALATURI DE CEI DRAGI TZIE .
      RODICA-SHTEFANIA , RE. ITALIA

      • diva in bucatarie

        Sarbatori fericite si sanatate!

  • Vai de mine Cristina ce ai adus tu aici! am auzit de reteta asta in Moldova, cand lucram eu prin zona Focsanilor…Doamne ce vremuri! Am auzit ca este o minunatie, din pacate nu am avut ocazia sa le si gust, dar poate ma incumet sa fac, ca arata demential si cu atata nuca!

    • diva in bucatarie

      Mama este din Vrancea, asa ca de la ea si surorile ei stiu reteta! Trebuie sa le faci, sunt atat de bune!!!

  • anita

    Oare numai la noi la Galati se fac strict pt Ajunul Craciunului?

    • diva in bucatarie

      Nu, mama mea este din Vrancea, dar am prietene din Iasi si Bacau care stiu si ele aceasta reteta de la mamele lor.

      • Angy

        In Moldova se fac cu seminte de canepa,
        sant traditionale de ajun de Craciun

        • diva in bucatarie

          Asa este!

          • PAULA

            Dar nu știți , partea frumoasa este ca SCUTECELE DOMNULUI sunt sfințite de preot( când vine cu sfintirea din casa în casapt.AJUNUL CRACIUNULUI) .Imi amintesc ca dacă nu erau terminate preotul sfintea faina si toate ingredientele necesare.Eu nu adaug sirop.Înmoi f bine turtele (chiar și în apa cu zahar și mirodenii printre care și esență de rom)și pun pe platou un strat de foi,un strat de nuca după care le dau la rece pana a doua zi.Le acoper cu folie sa nu se usuce stratul de deasupra. Rezultatul final – ca în tort- însă fiecare îi poate da forma dorită.

  • gabriela

    Am copilarit in zona Buzaului. Bunica mea le facea in fiecare an in ajunul craciunului. Iti multumesc pt acest remember al copilariei mele,datorita tie,anul acesta am facut si eu pt prima data.
    Am avut senzatia ca bunica,de acolo,de sus,mi.a zambit.
    Multumesc
    gabriela

    • diva in bucatarie

      Cu drag, Gabriela! In perioada aceasta parca amintirile celor dragi ne coplesc mai mult ca oricand.

  • luminita

    Turtele cu “julfa” sunt facute cu seminte de canepa . Se fac la noi in moldova , astea sunt turte cu nuca ….eu prefer turtele cu julfa

  • Ana

    Aceste turte le facea soacra mea de la Rimnic si ni le trimitea in fiecare an sa avem in ajun ! erau o bunatate….acum poate le fac eu !

  • stefan

    trimite mai departe ,crezi ca vrea CRISTINUTA SA NE FACA SI NOUA DE MOS AJUN?

  • romanca

    da , la Galati se fac turte inainte de Ignat( se spune ca daca faci turte numite scutecele Domnului dupa Iganat cand se taie porci se pateaza cu sange turtele si este mare pacat) se impart in ajunul Craciunului cu sarmalute de post , mere, nu sunt grele de facut…, sunt delicioase, am copii mari si abia asteapta sa le trimit , atunci e mare Sarbatoare pt familie , simti ca a venit Craciunul

  • cristina

    Pentru prima data acum am auzit de aceste turte ..arata bine am sa incerc si eu sa fac…ma bucur ca am aflat si eu de existenta lor

  • oana hutanu

    Sunt din moldova si la noi se face jufla si cu seminte de dovleac…la fel se coc turtele dar semintele se coc se dau prin masina de tocat sau blander si se opareste apa se toarna samanta maruntita bine si apoi se trece prin sita sa ramana doar zeama apoi se pune la fiert si se spumeaza .spuma se amesteca cu zahar si la fel se procedeaza cu siropatul

  • magdalena trandafir

    Am mancat o singura data , mi-au placut si de atunci tot imi propunsa fac dar nu am reusit inca .Anul acesta sigur voi face , mi s-a facut pofta

  • dancu

    In nordul moldovei se numeste JUFLA

  • dragu

    Exista si o varianta …sa ii zicem ….mai practica…se pot coace foi de placinta…eu prefer LINCO …rezultatul este la fel de spectaculos !

  • roryta

    Asa, fratilor! Specificati asta: nu in toata Moldova se numesc asa. Eu, pana azi, nu am auzit de denumirea asta: JUFLA sau JULFA, cum ii spuneti voi! O fi vreun regionalism, pe la tara, cred…

  • maryana

    Am mancat acum 28 de ani la fosta soacra (din Galati,eu sant olteanca). Nu stiam ce este, si nici gustul nu mi-l mai aduc aminte. Am gasit reteta aici si mi-am adus aminte. Azi am facut o parte din turte cu crema de fistic,e nemaipomenita. Maine fac si cu nuci cealalta parte ,sper sa fie la fel de buna. Multumesc pentru reteta.

  • Si eu imi amintesc de bunica din Bacau facea mereu cind eram in vacanta de iarna dar la Fetesti unde stateam nu exista placinte cu julfa

  • Gheorghita Olesea

    Sunt din Basarabia si nu stiam de aceasta reteta servita la Craciun.La noi se coc turte dulci cu mac , un deliciu stramosesc, dar aceste “scutecele” m-au cucerit, le maninc chiar acum. Am gatit dupa aceasta reteta dar in umplutura am adaugat seminte de susan un pic prajite.
    Diva in bucatarie multumesc mult de aceasta reteta cred ca voi gati “scutecele” nu numai in post, mmmm.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *