fbpx

RETETE RECENTE

KAIZER DE CASA

December 14, 2018 | CATEGORIA

Kaizer de casa, o reteta simpla de mezel pregatita din piept de porc, fara chimicale sau conservanti, ce poate fi realizat de oricine isi doreste o reteta traditionala de aperitiv pe baza de carne pentru masa de Craciun.

Daca vrem sa punem pe masa un platou traditional cu slanina, toba, jumari, lebar, caltabos, kaizerul le va completa perfect.

Toate ingredientele se gasesc in magazin/ piata, asa ca daca avem pofta de cateva feliute de kaizer putem sa il preparam acasa, astfel incat sa stim sigur ca avem un produs proaspat si bun.

In plus, nu este un mezel afumat. Se spune ca trebuie sa ne ferim de mezeluri afumate, acestea fiind un factor mare de risc pentru boli grave de colon. Daca facem o cantitate prea mare pastram cat avem nevoie pentru consum in urmatoarele zile, iar restul putem pastra in congelator, transat in portii – scoatem doar cat este nevoie pentru ca nu este indicat sa recongelam.

Pregatirea se intinde pe parcursul a mai multe zile, dar rezultatul final va dovedi faptul ca merita asteptarea.

Daca aveti posibilitatea sa taiati un porc atunci veti sti ce carne sa va pastrati pentru a face kaizer. Daca stam la oras  si nu avem cum sa ne taiem propriul porc putem cumpara piept de porc de la orice macelarie sau orice supermarket. Fie ca are oase, fie ca nu, putem folosi pieptul de porc pentru aceasta reteta fara teama ca nu va iesi bine. Dealtfel, a mea a avut oase pe o anumita zona, dar acest lucru nu m-a deranjat.

Condimentele sunt esentiale. Apoi uscarea lor. Daca vremea este foarte rece profitam de acest lucru si lasam kaizerul la “uscat” in frig, macar peste noapte in balcon sau intr-un loc sigur, la care nu pot ajunge animale.

Va invit acum sa vedeti cum se face kaizer de casa bun, chiar si la bloc,  fara afumare.

INGREDIENTE:

o bucata piept de porc (1.3 kg)

1 lingurita boabe de piper

1 lingurita boabe mustar

2-3 boabe ienibahar

3 frunze dafin

2 l zeama de varza acrita

2 catei mari usturoi

Pentru cuptor:

1 lingurita sare

putin piper proaspat macinat

1/2 lingurita cimbru uscat

2 linguri generoase de boia dulce

Pentru finalizare:

3 catei usturoi

3 linguri ulei

1 lingurita sare

1 -2 linguri boia dulce

 

PREPARARE:

Frecam bine pieptul de porc cu sare, apoi il lasam la rece timp de 12 ore. Dupa acest interval il punem intr-o oala cu catei de usturoi, boabe de mustar, boabe de piper, 2-3 boabe ienibahar si 3 frunze de dafin. Turnam zeama de varza acrita si il mai lasam 24 ore la rece. Faca nu avem zeama de varza (desi se poate cumpara din piata) putem face o saramura din 2 l apa in care punem 70 g sare.

 

Dupa acest interval punem pipetul de porc la fiert si lasam sa fiarba, din momentul in care incepe sa clocoteasca, timp de 15 minute, la foc mic. Scoatem pieptul de porc din zeama, il lasam sa se raceasca, apoi il ungem cu condimente pe partea fara sorici si il coacem in cuptorul preincalzit la 160°C timp de 1.5-2.5 ore, in functie de grosimea acestuia. Bucata mea fiind groasa a stat aproape 2.5 ore, iar 2 ore din acest timp a fost acoperit cu o folie de staniol.

 

Lasam kaizerul cand este copt sa se raceasca, apoi il ungem cu 3-4 catei usturoi pisati si amestecati cu 3 linguri ulei si 1 lingurita sare, apoi mai dam un strat de boia dulce. Lasam kaizerul se se raceasca intre doua funduri de lemn, cu o greutate pusa peste cel de deasupra.

Il punem la rece si il mancam cu pofta dupa cateva ore cu o ceapa rosie sau cu mustar.

Pofta buna!

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *