fbpx

RETETE RECENTE

LEBAR DE CASA

November 27, 2016 | CATEGORIA

lebar-de-casa-meniu-craciun-divainbucatarie

Lebar de casa, intalnit si sub denumirile  lebarvurst, leberwust sau maios, este pregatit in mod special pentru masa de Craciun, dar si in restul anului cand va doriti un mezel de casa natural, fara chimicale si coloranti. Este un aperitiv intalnit adesea pe mesele romanilor. Il mancam in tot sezonul rece, nu doar de sarbatori.

Reteta de lebar de casa se face foarte usor, chiar daca nu aveti acces la carne de porc crescut in propria gospodarie. Puteti apela la macelariile de cartier in care aveti incredere.

Lebarul se poate pregati in mai multe moduri, fie ca o pasta foarte fina ca de pate, fie cu o textura usor mai granulata.

Aici am prezentat o reteta veche ardeleneasca de lebar – maios, la fel de gustoasa.

lebar de casa reteta

Lebar de casa – reteta traditionala – este una din cele mai simple dintre mezelurile pregatite in casa.

Daca apasati aici veti gasi colectia de retete de aperitive traditionale de Craciun pe care le-am pregatit.

An de an pregatesc in casa slanina fiarta cu boia si usturoi, kaizer de casa, caltabos si in mod special jumari.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru lebar de casa.

INGREDIENTE:

700-800 g ficat porc

3-4 buc. rinichi de porc

1 buc. inima porc

1 buc. plaman porc

200 g slanina porc

250 g carne porc cu putina grasime

2 cepe foarte mari

2 linguri ulei

4 catei usturoi

1 lingura boabe de piper

6 frunze dafin

sare

1 lingurita nucsoara

mate groase de porc (in jur de 1 m)

PREPARARE:

Pentru a pregati reteta de lebar de casa trebuie sa avem ingredientele la indemana. Spalam foarte bine organele cu apa rece.

Calim una din cepe tocata marunt in ulei incins. In acest timp punem carnea, grasimea si organele la fiert cu piper, 4 catei usturoi, ceapa ramasa, piper (pastram 1/4 lingura pentru fiertul matelor) si 5 frunze dafin. Avem grija sa luam spuma de cate ori va fi nevoie. Ficatul se va fierbe primul si il vom scoate, lasand ca restul sa isi continue fierberea.

lebar-de-casa-aperitive-craciun-1lebart-de-casa-b

Cand toate sunt facute le scoatem le lasam sa se raceasca, le taiem in cuburi mari si le amestecam cu ceapa calita, piper proaspat macinat, nucsoara si sare dupa gust, apoi le tocam.

Adaugam in compozitia tocata 2 linguri din zeama in care au fiert daca nu este suficient de moale (ca o pasta), apoi  o vom da iar prin masina de tocat pentru a umple matele.

lebart-de-casa-clebar-de-casa-d

Legam matele la ambele capete cu sfoara, le intepam cu o scobitoare pentru a nu plesni in timpul fierberii si le punem la fiert, la foc mic, pentru 10 minute. Il scoatem din apa, il lasam sa se raceasca, apoi il punem in frigider pentru minim 12 ore inainte de a-l taia.

Mancam lebarul cu hrean sau mustar, dar la fel de bun este si intins pe paine.

Pofta buna!

Daca va place reteta si o pregatiti, va astept pozele. Daca ii dati un share, va multumesc! 🙂

 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *