Caltabos
Caltabos.. Caltabos. Caltabos de casa. Caltabos cu orez. Caltabos de porc. Caltabos de porc reteta traditionala. Cum se fac caltabosi traditionali. chisca

Nu imi pot imagina sarbatorile de iarna fara caltabos. Calatabosul este un aperitiv traditional, servit pe mesele romanilor in mod special de Craciun.
Avem nevoie de carne de prorc grasa si orez, iar condimente folosim dupa gust.
In zona de nord a Moldovei il intalnim si sub denumirea de chisca, dar este cunoscut si sub denumirile cartabos sau calbas.
In functie de zone si obiceiuri am intalnit reteta de caltobos fiert si mancat cald, apoi caltabosi fierti si mancati a doua zi reci (caz in care se pune o greutate peste ei dupa ce au fost fierti), dar caltabosii pot fi fierti si apoi prajiti.
Aceeasi reteta de caltabos, mai in nord se numeste chisca. Poate fi intalnit si sub denumirile calbas, galbas.
In zona ungureasca acestia se tin reci, se ususca si se prajesc. Ei folosesc alta umplutura, ca pentru lebar.
Daca folosesc si sangele proaspat atunci rezulta sangerete. Nu sunt un mare fan al acestui tip de caltabos, dar trebuie sa recunosc ca am gustat de curand sangerete facut in zona Covasna si mi-a placut.
Tot acolo, am gustat ceva ce nu as fi mancat probabil niciodata daca stiam dinainte ce era: sange prajit cu ceapa.
Ohhh, cum suna! Dar va spun ca era bun, era fiert in prealabil in apa cu diverse mirodenii, apoi prajit in untura cu ceapa. In toata Ungaria se mananca asa ceva.
Revenind la caltabos, va las doua retete: una moldoveneasca si una ungureasca., astfel incat aperitivele traditionale de Craciun sa poata fi pregatite dupa gust si obiceiuri.
Sunt diferente intre umpluturi, dar si intre modul in care sunt servite.
Caltabosul cu care am crescut eu are carne de porc si orez.
Multa lume il confunda cu leber-ul, care are in compozitie organe de porc.
Ei bine seamana cu ceea ce am intalnit in Covasna/ Harghita, dar si in alte zone din Ardeal, unde caltabosul este acelasi lucru cu maios/lebar. Fiecare zona are o alta denumire pentru acelasi produs.
Si cum mama mea e din Moldova, iar soacra unguroaica, profit de ceea ce invat de la ele si va las retele mai jos:
INGREDIENTE:
Reteta moldoveneasca:
1 kg carne grasa de porc
5 linguri orez
2 cepe medii – mari calite
3 linguri ulei
60 ml apa
sare
piper
cimbru uscat
intestine groase
200 ml otet
Reteta ungureasca:
1 kg ficat, limba, inima si plamani porc fierte
1 kg carne din pulpa porc fierte
2 cepe tocate
100 g orez fiert
intestine groase
sare
piper
enibahar
paprika
MOD DE PREPARARE:
Pentru reteta de caltabos moldovenesc (chisca) in primul rand curatam si spalam intestinele de porc si apoi le lasam intr-un vas cu 1 l apa si otet astfel incat sa ne asiguram ca indepartam mirosul neplacut.
Pot sta asa peste noapte, la rece. A doua zi le scoatem din apa cu otet si le mai clatim inca odata.
Dam carnea prin masina de tocat, tocam ceapa si adaugam orezul pe care l-am spalat in mai multe ape, apoi adaugam putina apa. Pentru un gust mai bun mai bun putem cali ceapa in ulei incins.
Adaugam condimentele, amestecam bine si apoi umplem intestinele. Le legam la capete cu ata.
Punem caltabosii la fiert intr-un vas cu apa, boabe de piper si cateva fire de cimbru, la foc mediu, cam 30-45 de minute – in functie de grosimea caltabosului.
Ii putem servi la masa de Craciun prajiti in ulei, cu sos, mustar, usturoi sau simpli.
Pofta buna!
Caltabos moldovenesc sau chisca moldoveneasca fac parte din retetele traditionale care se fac de Craciun, asa ca nu ezitati sa le incercati si voi acasa, caci se fac usor chiar daca stati la bloc si nu aveti rude la tara ce taie porcul.
MOD PREPAPARE CALTABOS UNGURESC SAU ARDELENESC:
Se fierb carnea, organele, iar orezul se fierbe separat.
Apoi se toaca pentru a obtine o compozitie fina, ca o pasta, apoi se asezoneaza dupa gust cu condimentele indicate mai sus.
Se umplu matele si se pastreza la rece pana in momentul gatirii prin prajire.
Sarbatori fericite!
Va invit sa ma urmariti si pa canalul de YouTube.
Ma gasiti si pe Instagram daca apasati aici Â
Eu am facut anul acesta si au iesit destul de buni dar cu orez la noi nu se face in banat, am sa incerc si eu cu orez caciarata bine si sint curioasa.
Este super,reteta!Si eu pregatesc aproape la fel caltabosii numai ca,fierb ingredientele inainte de a le toca.Multumesc oricum!
Nicaeri in lume nu gasesti un caltabos cu ceapa si orez ca in moldova mai gustos Asta este reteta adevarata din bunici
Felicitări ! În sfârșit am dat de rețeta pierduta pe care o făcea tata. Asa e ! nu se fierbe carnea înainte și nu se pun organe. Altminteri faci Lebar, nu caltabos. Uitasem de cand eram mic, dar când gustam ..știam ca nu e ,,ce trebuie,,.
Intuiam , dar acum mi -ați confirmat diferența și corectitudinea. Am curaj să mă apuc de treabă..
Mulțumesc !
Multumesc!
In zona Brasovului,pe la Codlea,caltabosul se coace la cuptor,acelasi lucru gasindu-l si in zona Cimpulung Muscel(asa il pregatea scoacra mea)si era foarte bun.la gust.
.
Sotul meu este din Brasov. Si la el se prajeste in ulei. Dar, cu prima ocazia o sa incerc si la cuptor.