CALTABOSI

December 21, 2010 | CATEGORIA

Nu imi pot imagina sarbatorile de iarna fara caltabosi… Calatabosul este un aperitiv traditional, servit pe mesele romanilor in mod special de Craciun. Avem nevoie de carne de prorc grasa si orez, iar condimente folosim dupa gust.

In zona de nord a Moldovei il intalnim si sub denumirea de chisca, dar sigur unii ii numesc cartabos sau calbas.

In functie de zone si obiceiuri l-am intalnit  atat fiert si mancat cald, apoi caltabosi fierti si mancati  a doua zi reci (caz in care se pune o greutate peste ei dupa ce au fost fierti), dar pot fi pregatiti fierti si apoi prajiti. In zona ungureasca acestia se tin reci, se ususca si se prajesc. Daca folosesc si sangele proaspat atunci rezulta sangerete. Nu sunt un mare fan al acestui tip, dar trebuie sa recunosc ca am gustat de curand sangerete facut in zona Covasna si mi-a placut. Tot acolo, am gustat ceva ce nu as fi mancat probabil niciodata daca stiam dinainte ce era: sange prajit cu ceapa. Ohhh, cum suna! Dar va spun ca era bun, era fiert in prealabil in apa cu diverse mirodenii, apoi prajit in untura cu ceapa. In toata Ungaria se mananca asa ceva.

Revenind la caltabosul nostru, va las doua retete: una moldoveneasca si una ungureasca., astfel incat aperitivele traditionale de Craciun sa poata fi pregatite dupa gust si obiceiuri. Sunt diferente intre umpluturi, dar si intre modul in care este servit.

Si cum mama mea e din Moldova, iar soacra unguroaica, profit de ceea ce invat de la ele si va las retele mai jos:

 

INGREDIENTE:

Reteta moldoveneasca:

1 kg carne grasa de porc

5 linguri orez

2 cepe medii – mari calite

3 linguri ulei

60 ml apa

sare

piper

cimbru uscat

intestine groase

200 ml otet

Reteta ungureasca:

1 kg ficat, limba, inima si plamani porc fierte

1 kg carne din pulpa porc fierte

2 cepe tocate

100 g orez fiert

intestine groase

sare

piper

enibahar

paprika

PREPARARE:

Pregatim reteta moldoveneasca mai jos, diferenta la cea  cea ungureasca este ca are carnea, organele si orezul gata fierte, iar caltabosul se fierbe mai putin, apoi se ususca sau se afuma si se prajesc. Pot fi pastrati in congelator 3-6 luni.

Pentru reteta de caltabos moldovenesc (chisca) in primul rand curatam si spalam intestinele de porc si apoi le lasam intr-un vas cu 1 l apa si otet astfel incat sa ne asiguram ca indepartam mirosul neplacut – pot sta asa peste noapte, la rece. A doua zi le scoatem din apa cu otet si le mai clatim inca odata.
Dam carnea prin masina de tocat, tocam ceapa si adaugam orezul pe care l-am spalat in mai multe ape, apoi adaugam putina apa. Pentru un gust mai bun mai bun putem cali ceapa in ulei incins.

Adaugam condimentele, amestecam bine si apoi umplem intestinele. Le legam la capete cu ata. Punem caltabosii la fiert intr-un vas cu apa, boabe de piper si cateva fire de cimbru, la foc mediu, cam 30-45 de minute – in functie de grosimea caltabosului.

Ii putem servi la masa de Craciun prajiti in ulei, cu sos, mustar, usturoi sau simpli.

Pofta buna!

Comentarii

  • maria

    Eu am facut anul acesta si au iesit destul de buni dar cu orez la noi nu se face in banat, am sa incerc si eu cu orez caciarata bine si sint curioasa.

  • elena

    Este super,reteta!Si eu pregatesc aproape la fel caltabosii numai ca,fierb ingredientele inainte de a le toca.Multumesc oricum!

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *