Slanina fiarta cu usturoi si boia
Slanina fiarta
Slanina fiarta cu usturoi si boia, reteta veche
Cea mai buna slanina fiarta cu usturoi si boia se obtine din slanina de sub gat (gusa) cu putina carne pe ea. Secretul acestei retete consta in adaugarea ingredientelor ce aromeaza apa in care fierbem slanina, apoi usturoiul pisat ce ii va da aroma perfecta si boia care completeaza si contribuie din plin la gustul final.
Slanina fiarta cu usturoi si boia, adica gusa fiarta cu usturoi si boia sau paprika, este un mezel de casa, pe care il intalnesti cred in toate gospodariile din tara noastra. metoda de pregatire difera de o zona la alta. Unii fierb in apa, altii in zeama de varza. Oricare din metode ati alege, sunt la fel de bune.
Puteti alege de la bucati simple de gusa, sau bucati in care gasiti si carne.
Slanina fiarta cu usturoi si boia / gusa fiarta cu usturoi si boia este un mezel de casa ieftin, gustos cu grasimi naturale. Medicii nutritionisti spun ca avem nevoie din cand in cand si de grasimi naturale, asa ca consumul cu moderatie nu cred ca o sa faca rau nimanui.
Un alt mezel de casa, pregatit din carne de porc este kaizerul de casa. Puteti sa le pregatiti special pentru sarbatorile de Craciun, dar acestea pot fi facute si pe parcursul anului daca aveti pofta de mezeluri simple, de casa. Sunt gatite sanatos, fara conservanti sau alte chimicale. Prin fierbere se pierde o parte din grasime, iar aceasta devine frageda si gustoasa.
Se pastreaza in frigider sau in congelator.
Cand da frigul afara deja punem pe masa slanina fiarta cu usturoi si boia, sau kaizer de casa, cu un paharel de tuica, cu o paine de casa taraneasca alaturi.
Le mancam pe post de aperitiv, pana este gata gratarul. Va las link catre toate mezelurile de casa, pregatite special pentru Craciun de mine, in aceasta postare.
Slanina fiarta cu usturoi si boia sau gusa fiarta mai este cunoscuscuta si sub numele de slanina aita, iar altii ii spun sunculita. Ultimul termen nu mi se pare corect, dar este treaba fiecaruia pana la urma cum vrea sa ii spuna acestui mezel savuros.
Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru slanina fiarta cu usturoi si boia / gusa fiarta cu usturoi si boia.
INGREDIENTE:
slanina – gusa – aprox 1.5 kg
1 capatana mare usturoi
3 frunze dafin
1 lingura boabe piper
1-2 boabe ienibahar
sare
boia dulce de ardei
1 lingura ulei
PREPARARE:
Punem la fiert, la foc mic, bucata de slanina in apa cu sare (la 2 l de apa punem 1 lingura varfuita de sare) cat sa fie cu 2 degete peste aceasta, frunze dafin, boabe de piper si ienibahar Am pus si 2 ceti usturoi. In loc de apa simpla cu sare putem sa punem zeama acra de varza si sare foarte putina – in functie de cat de sarata este zeama. Slanina o lasam bucata foarte mare sau o taiem in bucati mari si o fierbem in jur de 30-50 minute (in functie de marimea si grosimea bucatii de slanina). Vom sti ca este fiarta daca furculita intra si iese usor din aceasta. O scoatem si o lasam sa se raceasca.
Cand s-a racit putin frecam slanina fiarta cu restul de usturoi pisat si amestecat cu putin ulei, si putina sare, acoperind uniform bucata de slanina. Dupa cateva ore (doua-trei) indepartam usturoiul de pe slanina cu un cutit, apoi pudram cu boia dulce din belsug, o frecam bine si o punem intre doua funduri de lemn, cu o greutate peste aceasta.
Slanina fiarta cu usturoi si boia va fi pastrata la rece. Daca pregatim o cantitate mare o parte de slanina fiarta cu usturoi si boia, aceasta poate fi pastrata in congelator.
Sa aveti spor la pregatit si sarbatori frumoase! Daca va place reteta si o pregatiti va astept pozele, iar daca o distribuiti va multumesc! 🙂
Va invit sa ma urmariti si pa canalul de YouTube.
Ma gasiti si pe Instagram daca apasati aici
Multumesc pentru poza si feedback Daniela Cațilă.
Sarut mana mult de reteta sunt salvata ca aveam slanina si nu stiam cum se prepara initial am vrut sa o fac sapun ca-l folosesc zilnic la spalatul pe cap
Arata super. Mulțumesc ptr.reteta
Este o reteta super buna. Eu am facut de multe ori din gusa , insa fiartee in zeama de varza , cu piper, ienibahar, foi de dafin , usturoi, boia de ardei dulce. Este delicioasa. Multumesc .
Super rețetă!
Zici ca se pune la fiert sare, poperf, ienibahar, frunze dafin. Si banui ca si usturoi. Ca apoi zici ca ungem cu restul de usturoi. Care ? Ca-l am pe tot nu ? Acuma ma apuc sa fac, dar fac cu moare. Multumesc ! Eu tot asa fac , doar ca dupa fierbere o crestez deasupra in patratele.
se pun 2 catei usturoi la fiert, asa cum se vede in poza. Am completatat!
Am fiert șunca , acum am dat cu usturoi , aștept două ore și apoi boia dulce . Prima dată când o pregătesc așa . Ținând cont că este cald afară intră în congelator. Abia aștept să văd cum iese. Vă anunț .
Si eu abia astept sa imi spuneti cum vi se pare. va propun sa nu o puneti direct in congekator. Pastrati-o pentru inceput in frigider.
Cum se păstrează soriciul moale. Am făcut așa si dupa un timp tinuta la congelator soriciul l-am aruncat, era fff tare. Multumesc
soriciul se intareste in congelator.