Tort Buturuga de Craciun
Tort Buturuga de Craciun

Tort buturuga de Craciun, cunoscut si sub denumirile trunchi de copac sau buche de Noel este un desert ce vine din bucataria frantuzeasca.
Acesta este la baza o rulada ce are o crema cu cacao sau cafea, ciocolata.
Va fi decorata cu o crema de ciocolata si aranjata cu furculita sau lingura cu care punem crema in asa fel incat sa semene cu o scoarta de copac, in timp ce sectiunea ne duce cu gandul la inelele trunchiului de copac.
Tort buturuga de Craciun / tort trunchi de copac se face foarte usor si rapid. Orice incepator in bucatarie il poate pregati. Am pregatit o rulada simpla din blat de cacao.
Crema se face la rece, amestecand Nutella si mascarpone. Atat de simplu si atat de bun!
V-am spus deja ca este reteta de tort pentru incepatori, dar ma gandesc ca sunt atat de multe persoane care muncesc pana in ziua de 24 decembrie, spre pranz, asa ca aceasta reteta acestui tort buturuga de Craciun o sa le fie de mare ajutor.
Puteti pregati si o crema de ciocolata topind la bain-marie 350 g ciocolata neagra si o mixati apoi cu 250 ml smantana pentru frisca de min 30% grasime. Rezultatul va fi la fel de delicios, dar necesita ceva mai mult timp.
Eu nu am insiropat blatul pentru ca vor manca si copiii din acest tort buturuga de Craciun, dar as fi stropit usor cu lichior de portocale sau lichior de ciocolata si as fi pus si in crema la fel de putin. Nu ma gandesc la insiroparea blatului, caci nu are nevoie.
Pur si simplu as fi pus 1 lingurita in crema si dintr-unaas fi lasat sa cada din loc in loc cateva picaturi. Daca vor manca acest tort buturuga doar adultii, atunci nu ezitati sa folositi alcool. Este un tort festiv!
Multi numesc aceasta rulada tort trunchi de copac. Este acelasi lucru. Buche de Noel este numele original si asa cum se observa, este o reteta din bucataria frantuzeasca.
In zilele noastre gasim in cofetariile din Franta si modele de Buche de Noel realizate ca niste torturi entrement, cu foarte multa crema/ mousse-uri si blat subtire, dar mie imi place mai mult aceasta varianta si nu pastreaza nici ideea de trunchi de copac ca forma de prezentare, acestea fiind pregatite in forme semicilndrice.
Daca sunteti in pana de idei sau va doriti un desert usor de pregatit incercati buturuga de Craciun ce poate pastra aspectul natural daca o decoram cu putin zahar pudra ce ne va duce cu gandul la zapada si cateva ace de rozmarin ce vor imita bradul.
Mi-ar fi placut sa am timp sa pregatesc niste bezele in forma de ciupercute, dar mi-am propus sa refac reteta anul viitor si sa schimb pozele.
Daca vreti sa folositi ca decor flori incercati sa puneti doar flori comestibile! Se gasesc in supermarketuri. Nu se pun orice fel de flori din gradina sau ghivece!
Eu am pus cateva floricele facute din pasta de zahar, flori ce mi-au ramas dupa ce am facut special pentru aniversarea fetitei unei prietene niste briose decorate cu acestea.
Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru Tort Buturuga de Craciun:
INGREDIENTE:
Pentru blat:
5 oua medii – la temperatura camerei
100 g faina
20 g praf de cacao neagra
120 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
1 varf cutit de sare
Pentru crema:
250 g Nutella
250 g mascarpone
Pentru crema de ciocolata:
300 g ciocolata neagra
200 g smantana pentru frisca (sau frisca lichida)
1 lingura rom (sau 1 lingurita esenta de rom)
PREPARARE:
Pentru inceput pregatim crema ce va avea nevoie sa stea la rece. Mixam Nutella cu mascarpone pana se omogenizeaza si se pastreaza la rece pana pregatim blatul si acesta se raceste.
Pentru a pregati blatul am mixat albusurile cu jumatate din cantitatea de zahar si galbenusurile cu cealalta.
Am pus galbensurile peste albusurile batute spuma foarte tare si am amestecat usor cu o lingura sau o spatula.
Am incorporat faina amestecata cu cacao si am amestecat usor, de jos in sus, pana s-a omogenizat compozitia.
Apoi am turnat aluatul in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt si am copt blatul timp de 12-15 minute in cuptorul preincalzit la 180°C.
Am scos blatul din cuptor si l-am rasturnat pe un prosop textil de bucatarie usor umezit. Am indepartat hartia de copt, apoi am rulat blatul cu prosopul umed si l-am lasat sa se raceasca complet.
In acest timp am mixat mascarpone cu Nutella. Am intins crema peste blatul pe care l-am intins.
Am taiat din capete bucati (pe diagonala) pe care le-am lipit de rulada in asa fel incat forma finala sa dea deja de inteles ca este vorba de tortul buturuga.
Cat timp s-a racit blatul am pregatit si crema de ciocolata. Am topit ciocolata la bain-marie, apoi am mixat-o cu smantana pentru frisca si rom.
Apoi am imbracat rulada cu aceasta crema. Am trasat striatii cu o furculita (sau o lingurita), apoi am decorat-o.
Daca vreti un decor natural aveti nevoie de zahar pudra si cateva ace de rozmarin.
Sa va spun cat de incantati au fost musafirii de tortul buguruga de Craciun pregatit special pentru ei?
Nu a ramas nimic, caci mi-au cerut si la pachet. 🙂 ))
Dar cand pleaca musafirii, vasele asteapta sa fie spalate. Si prietenul meu Pur, m-a ajutat sa le spal rapid si fara efort.
Chiar si ciocolata intarita s-a luat usor de pe farfurie. 😉
Sarbatori fericite va doresc! Daca pregatiti tortul Buturuga de Craciun va astept pozele. 🙂