fbpx

RETETE RECENTE

TORT BUTURUGA DE CRACIUN

December 6, 2016 | CATEGORIA

tort-buturuga-de-craciun-buche-de-noel-trunchi-de-copac

Tort buturuga de Craciun, cunoscut si sub denumirile trunchi de copac sau buche de Noel este un desert ce vine din bucataria frantuzeasca. Acesta este la baza o rulada ce are o crema cu cacao sau cafea, ciocolata. Va fi decorata cu o crema de ciocolata si aranjata cu furculita sau lingura cu care punem crema in asa fel incat sa semene cu o scoarta de copac, in timp ce sectiunea ne duce cu gandul la inelele trunchiului de copac.

Tort buturuga de Craciun / tort trunchi de copac se face foarte usor si rapid. Orice incepator in bucatarie il poate pregati. Am pregatit o rulada simpla din blat de cacao. Crema se face la rece, amestecand Nutella si mascarpone. Atat de simplu si atat de bun! V-am spus deja ca este reteta de tort pentru incepatori, dar ma gandesc ca sunt atat de multe persoane care muncesc pana in ziua de 24 decembrie, spre pranz, asa ca aceasta reteta acestui tort buturuga de Craciun o sa le fie de mare ajutor. Puteti pregati si o crema de ciocolata topind la bain-marie 350 g ciocolata neagra si o mixati apoi cu 250 ml smantana pentru frisca de min 30% grasime. Rezultatul va fi la fel de delicios, dar necesita ceva mai mult timp.

Eu nu am insiropat blatul pentru ca vor manca si copiii din acest tort buturuga de Craciun, dar as fi stropit usor cu lichior de portocale sau lichior de ciocolata si as fi pus si in crema la fel de putin. Nu ma gandesc la insiroparea blatului, caci nu are nevoie. Pur si simplu as fi pus 1 lingurita in crema si dintr-unaas fi lasat sa cada din loc in loc cateva picaturi. Daca vor manca acest tort buturuga doar adultii, atunci nu ezitati sa folositi alcool. Este un tort festiv!

Multi numesc aceasta rulada tort trunchi de copac. Este acelasi lucru. Buche de Noel este numele original si asa cum se observa, este o reteta din bucataria frantuzeasca. In zilele noastre gasim in cofetariile din Franta si modele de Buche de Noel realizate ca niste torturi entrement, cu foarte multa crema/ mousse-uri si blat subtire, dar mie imi place mai mult aceasta varianta si nu pastreaza nici ideea de trunchi de copac ca forma de prezentare, acestea fiind pregatite in forme semicilndrice.

Daca sunteti in pana de idei sau va doriti un desert usor de pregatit incercati buturuga de Craciun ce poate pastra aspectul natural daca o decoram cu putin zahar pudra ce ne va duce cu gandul la zapada si cateva ace de rozmarin ce vor imita bradul. Mi-ar fi placut sa am timp sa pregatesc niste bezele in forma de ciupercute, dar mi-am propus sa refac reteta anul viitor si sa schimb pozele. Daca vreti sa folositi ca decor flori incercati sa puneti doar flori comestibile! Se gasesc in supermarketuri. Nu se pun orice fel de flori din gradina sau ghivece! Eu am pus cateva floricele facute din pasta de zahar, flori ce mi-au ramas dupa ce am facut special pentru aniversarea fetitei unei prietene niste briose decorate cu acestea.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru Tort Buturuga de Craciun:

INGREDIENTE:

Pentru blat:

5 oua medii – la temperatura camerei

100 g faina

20 g praf de cacao neagra

120 g zahar

1 lingurita esenta de vanilie

1 varf cutit de sare

Pentru crema:

250 g Nutella

250 g mascarpone

Pentru crema de ciocolata:

300 g ciocolata neagra

200 g smantana pentru frisca (sau frisca lichida)

1 lingura rom (sau 1 lingurita esenta de rom)

PREPARARE:

Pentru inceput pregatim crema ce va avea nevoie sa stea la rece. Mixam Nutella cu mascarpone pana se omogenizeaza si se pastreaza la rece pana pregatim blatul si acesta se raceste. Pentru a face blatul vom amesteca galbenusurile cu zahar si esenta de vanilie pana cand isi dubleza volumul.

tort-buturuga-de-craciun-1tort-buturuga-de-craciun-2

Incorporam faina amestecata cu cacao, apoi albusurile batute spuma tare cu un varf cutit de sare, amestecand uosr, de jos in sus, pana omogenizam compozitia.

tort-buturuga-de-craciun-3tort-buturuga-de-craciun-4

Turnam aluatul in tava si il intindem usor si il coacem 10 minute in cuptorul preincalzit la 180°C. Il scoatem cand este copt, presaram putina faina peste el (in  ploaie), apoi il rasturnam peste un servet umezit usor. Desprindem hartia de copt cu grija, intindem crema, apoi rulam blatul. Taiem din capete bucati pe care le vom lipi de rulada in asa fel incat forma finala sa ne dea deja de inteles ca este vorba de tortul buturuga.

tort-buturuga-de-craciun-5tort-buturuga-de-craciun-6

La final pregatim crema ce va imbraca tortul buturuga. Topim ciocolata la baine-marie, apoi o amestecam cu smantana  pentru frisca si rom mixand la viteza mare. Trasam striatiile cu o furculita sau o lingura, apoi o decoram dupa inspiratie.

tort-buturuga-de-craciun-7atort-buturuga-de-craciun-8a

Daca ne dorim un decor natural avem nevoie de zahar pudra si cateva ace de rozmarin.

Sa va spun cat de incantati au fost musafirii de tortul buguruga de Craciun pregatit special pentru ei? Nu a ramas nimic, mi-au cerut si la pachet. 🙂 ))

Dar cand pleaca musafirii, vasele asteapta sa fie spalate. Si prietenul meu Pur, m-a ajutat sa le spal rapid si fara efort. Chiar si ciocolata intarita s-a luat usor de pe farfurie. 😉

buturuga-craciun-pur

Sarbatori fericite va doresc! Daca pregatiti tortul Buturuga de Craciun va astept pozele. 🙂

tort-trunchi-de-copac-butura-de-craciun-buche-de-noel-2

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *