Jumari de porc facute in casa. Sunt gustoase si se fac foarte usor. Fie ca aveti ocazia sa le obtineti din porcul taiat acasa, fie veti cumpara slanina cu putina carne pe ea din magazin, ideea este ca toata lumea poate face jumari acasa.
Eu am reusit sa traiesc experienta taierii porcului si gatirea preparatelor din carnea acestuia la varul sotului meu, in Covasna, dar pana atunci mi-am cumparat slanina si mi-am facut an de an jumari in casa. Nu concep ca pe masa de Craciun sa nu am cateva jumari de porc facute in casa. In plus, pe langa jumari ramane si untura folosita pe vremuri de mama pentru a pastra carnea, dar si pentru prajituri, fursecuri, cornulete sau simpla, intinsa pe paine cu boia si ceapa rosie. Imi aduc aminte si de cartofii prajiti in untura, fripturile in care ajungea untura si putin ulei. Untura este mult mai sanatoasa decat multe grasimi vegetale.
Jumarile de porc sunt probabil cele mai indragite preparate obtinute din carnea de porc in perioada sarbatorilor.
Jumarile de porc facute in casa ies bune daca sunt crocante, bine facute – fara sa fie uscate sau crude la mijloc. Daca le vedeti mai albicioase s-ar putea sa nu fie gatite suficient.
In procedeul de gatire al jumarilor veti observa ca se adauga apa. Are rolul de a nu lasa slanina sa se arda. Se va evapora pe parcursul timpului de gatire.
Jumarile mai sunt cunoscute si sub denumirile de jumeri sau jumere, iar untura ca unsoare.
Alte retete de aperitive traditionale pregatite de mine: slanina fiarta/ gusa fiarta cu usturoi si boia, kaizer de casa, toba de casa, caltabos, lebar, maios, carnati de casa. Le gasiti pe toate aici.
Gasiti pe blog si reteta de piftie de porc, dar si cea mai buna rulada din carne tocata umpluta cu muschiulet si imbracata in prapur – este probabil cel mai bun, mai gustos si mai elegant mod in care carnea tocata pentru carnati poate fi adusa impreuna cu carnea frageda si delicioasa a muschiuletului. Greu de descris aceasta rulada, greu de explicat in cuvinte cat de buna este. Dupa ce o incerci doar asta iti vei dori si la Craciunul viitor.
Daca va plac jumarile, cred ca o sa va placa si pasta de jumari. Puteti citi reteta daca apasati aici.
Acum va las sa vedeti cum se fac jumari de porc de casa:
INGREDIENTE:
slanina de porc cruda cu carne pe ea
putina apa
PREPARARE:
Dupa ce a fost indepartat soriciul slanina a fost taiata in cuburi de marime aproximativ egala pentru a se gati in acelasi timp.
A fost mutata in ceaun, s-a turnat putina apa si a fost pornit focul.
Toata cantitatea asta de jumari s-a facut in timp de aproximativ 2 ore, amestecand in ceaun din cand in cand, la foc mediu. Lingura trebuie sa ajunga pana la fundul vasului, sa ridice bucatile de jos la suprafata.
Cand jumarile vor pluti in grasime sunt gata. Le veti lasa doar cat sa prinda culoare, nu le prajiti prea tare, sa nu le uscati, dar nici nu le lasati nefacute. Daca nu sunt prajite excesiv untura ramane alba si curata. Se scot din vas cu o spumiera, sa curga grasimea de pe ele.
Se presara foarte putina sare pe jumari imediat cum sunt scoase din vas. Daca va plac jumarile crocante nu puneti sare deloc. Sarea le va impiedica sa ramana crocante. Puneti pune sare cand le mancati.
Untura este strecurata apoi prin strecuratoare acoperita cu tifon, ce are rolul de a retine toate impuritatile ramase in urma prajirii. Are culoarea aurie cand este calda, dar dupa racire devine alba, mata si opaca.
Iata varianta pentru cei care locuiesc la bloc si nu au taiat porcul sau nu folosesc ceaune uriase de fonta.
Am spalat slanina si am indepartat soriciul (daca exista). Am taiat cuburi de slanina, daca se poate si cu ceva carne si le-am pus la topit intr-o tigaie, la foc mic, cu putina apa. Am avut 1 kg de slanina si o cana de apa.
Am lasat tigaia pe foc pana s-a evaporat apa si a inceput sa se topeasca grasimea. Am amestecat din cand in cand,, astfel incat sa nu se lipeasca. Si pentru ca imi plac mai rumenite si mai crocante le las pana se prajesc mai bine.
Le-am scos din cratita cu o strecuratoare si am lasat sa se scurga grasimea de pe ele. Grasimea am strecurat-o cum am descris mai sus si am pus-o in borcan.
Nu e nimic complicat, asa cum se vede. Toata lumea poate face jumari de porc acasa.
Pofta buna!
Daca va place sa impartasiti retetele voastre va astept cu drag in grupul Gatesc cu prietenii.
Va invit sa ma urmariti si pa canalul de YouTube.
Ma gasiti si pe Instagram daca apasati aici
Comentarii