Ciolan presat mezel natural facut in casa
Ciolan presat mezel natural

Ciolan presat mezel natural facut in casa
Reteta de ciolan presat, mezel natural facut in casa, este extrem de simpla si gustoasa.
Este un preparat traditional obtinut din ciolan fiert si presat.
Pentru aceasta reteta am folosit ciolan proaspat, dar poti incerca si cu ciolan de porc afumat.
Timpul de fierbere va mult mai mic pentru cel afumat, iar gustul si culoarea vor fi influentate de faptul ca acesta este deja preparat.
Orice tip de mezel alegi sa faci in casa poti fi sigur ca va iesi bun si gustos, bucurandu-te de preparate fara aditivi pentru gust si culoare.
Nu are gelatina si nu necesita coacere sau afumare! Oricine poate pregati ciolan de porc presat acasa!
Alte preparate traditionale facute in casa:
- 1. kaizer de casa
- 2. slanina fiarta cu boia si usturoi
- 3. lebar de casa
- 4. toba de casa
- 5. slanina afumata cu boia
Ciolanul de porc presat – mezel natural facut in casa – este perfect pentru a fi mancat la micul dejun, ca aperitiv sau gustare, ideal pentru sandwichuri sau pentru platourile de mezeluri pregatite de sarbatori.
Acest mezel obtinut doar prin fierberea ciolanului de porc este la fel de bun sau chair mai bun decat alte mezeluri. Are gust foarte bun si are marea calitate de a fi un preparat natural!
Se face usor, fara ustensile speciale!
Ciolanul de porc presat este suculent, cu texturi placute de la fine la grosolane si are culoare frumoasa.
Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciolan presat – mezel natural facut in casa.
INGREDIENTE:
o buc. mare ciolan de porc (1.8kg)
o ceapa medie
2 morcovi medii
2 frunze dafin
o lingurita boabe de piper
un l zeama de varza murata + apa in completare + 1/2 lingurita sare
un catel mic usturoi
MOD DE PREPARARE:
Fierbere ciolan
Am pus ciolanul intr-o oala mare. Langa acesta am pus morcovii, ceapa, frunzele de dafin si boabele de piper.
Apoi am turnat zeama de varza murata cam 4 degete peste ciolan.
Am lasat sa fiarba la inceput la foc mediu spre mare, pana a dat in clocot si s-a format spuma.
Am scos spuma din oala si am lasat focul mic.
In continuare am lasat sa fiarba cu capac timp de 4 ore (sau pana se desprinde carnea de pe os). Daca fierbeti ciolan afumat timpul va fi de aproximativ 2 – 2.5 h, in functie de marimea acestuia.
Se verifica din cand daca ciolanul daca este inca acoperit de lichid si se completeaza doar cat sa fie foarte putin peste el. Lichidul se va transforma in gelatina daca nu va fi diluat inutil.
Cand a fost gata l-am scos din oala.
Taiere carne
Apoi am scos foarte usor osul si l-am lasat sa raceasca putin.
Am pastrat 250 ml zeama in care a fiert (dar nu o folosesc chiar pe toata).
Apoi am taiat carnea in fasii (puteti toca si in cuburi).
Am folosit inclusiv soriciul si grasimea. O parte din sorici l-am pastrat pentru topping.
Se gusta pentru a vedea daca mai are nevoie de sare. Daca este nevoie este momentul sa presarati dupa gust.
Modelare
Am pus intr-o forma de chec metalica folie alimentara in 3 straturi, apoi am aranjat fasiile de carne.
Daca vreti sa obtineti o forma rotunda puteti folosi o sticla de plastic pe care o taiati in partea de sus si o captusiti cu punga.
Presati bine dupa fiecare strat de carne pus in forma.
Adaugare lichid
In zeama in care a fiert ciolanul am adaugat 1 catel mic de usturoi dat prin presa, apoi am strecurat.
Mi-am dorit o aroma usoara de usturoi, nu gust propuntat ca la piftie!
Am turnat o parte din lichid peste carne.
Am folosit doar cat a fost nevoie sa completeze golurile dintre carne, iar fasiile sa fie lipite intre ele.
La final am acoperit cu folie alimentara.
Ciolan presat rece
Peste acesta am pus o greutate si am lasat forma in frigider peste noapte.
A doua zi am scos ciolanul presat din forma, am indepartat folia si l-am feliat.
Servire ciolan presat mezel natural facut in casa
Se serveste pe platou alaturi de alte preparate traditionale.
Poate fi mancat cu mustar sau hrean ras.
Noua ne place si cu salata de sfecla rosie cu hrean.
Ma gasesti si pe INSTAGRAM.
Pagina mea de Facebook este aici.
Va invit sa ma urmariti si pe YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel pentru a fi notificati cand postez o reteta noua.
👍
multumesc!