Ciolan presat – mezel natural facut in casa

20 decembrie 2021Diva in Bucatarie

Ciolan presat – mezel natural facut in casa. Reteta ciolan presat. Ciolan de porc presat. Mezel 100% natural facut in casa. Reteta extrem de simpla de ciolan fiert si presat.

ciolan de porc presat diva V

Reteta ciolan presat. Ciolan de porc presat. Mezel 100% natural facut in casa. Reteta extrem de simpla de ciolan fiert si presat.

Ciolan presat. Reteta ciolan presat. Ciolan de porc presat. Mezel 100% natural facut in casa. Reteta extrem de simpla de ciolan fiert si presat.

Pentru aceasta reteta am folosit ciolan proaspat, dar poti incerca si cu ciolan de porc afumat.

Timpul de fierbere va mult mai mic pentru cel afumat, iar gustul si culoarea vor fi influentate de faptul ca acesta este deja preparat.

Orice tip de mezel alegi sa faci in casa poti fi sigur ca va iesi bun si gustos, bucurandu-te de preparate fara aditivi pentru gust si culoare.

Nu are gelatina si nu necesita coacere sau afumare! Oricine poate pregati ciolan de porc presat acasa!

Daca vrei sa faci si alte preparate traditionale acasa, te asigur ca te vei descurca foarte usor cu retetele pe care ti le propun mai jos:

ciolan de porc presat o

Ciolanul de porc presat – mezel natural facut in casa – este perfect pentru a fi mancat la micul dejun, ca aperitiv sau gustare, ideal pentru sandwichuri sau pentru platourile de mezeluri pregatite de sarbatori.

Acest mezel obtinut doar prin fierberea ciolanului de porc este la fel de bun sau chair mai bun decat alte mezeluri. Are gust foarte bun si are marea calitate de a fi un preparat natural!

Se face usor, fara ustensile speciale!

Ciolanul de porc presat este suculent, cu texturi placute de la fine la grosolane si are culoare frumoasa.

Reteta o sa va duca cu gandul la toba, asa ca daca vreti puteti sa o numiti toba din ciolan de porc.

Pe blog gasiti si alte retete cu ciolan: ciolan la cuptor gatit in bere, varza calita cu ciolan afumat, varza de vara cu afumatura.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciolan presat – mezel natural facut in casa. 

INGREDIENTE:

1 buc. mare ciolan de porc (1.8kg)

1 ceapa medie

2 morcovi medii

2 frunze dafin

1 lingurita boabe de piper

1 l zeama de varza murata + apa in completare + 1/2 lingurita sare

1 catel mic usturoi

MOD DE PREPARARE:

Am pus ciolanul intr-o oala mare. Langa acesta am pus morcovii, ceapa, frunzele de dafin si boabele de piper, apoi am turnat zeama de varza murata cam 4 degete peste ciolan.

Am lasat sa fiarba la inceput la foc mediu spre mare, pana a dat in clocot si s-a format spuma. Am scos spuma din oala si am lasat focul mic.

Am continuat fierberea cu capac timp de 4 ore (sau pana se desprinde carnea de pe os). Daca fierbeti ciolan afumat timpul va fi de aproximativ 2 – 2.5 h, in functie de marimea acestuia.

Se verifica din cand daca ciolanul daca este inca acoperit de lichid si se completeaza doar cat sa fie foarte putin peste el. Lichidul se va transforma in gelatina daca nu va fi diluat inutil.

Cand a fost gata l-am scos din oala. Am scos foarte usor osul si l-am lasat sa raceasca putin. Am pastrat 250ml zeama in care a fiert (dar nu o folosesc chiar pe toata).

ciolan de porc presat 1ciolan de porc presat diva 2

Am taiat carnea in fasii (puteti toca si in cuburi). Am folosit inclusiv soriciul si grasimea. O parte din sorici l-am pastrat pentru topping.

Se gusta pentru a vedea daca mai are nevoie de sare. Daca este nevoie este momentul sa presarati dupa gust.

Am pus intr-o forma de chec metalica folie alimentara in 3 straturi, apoi am aranjat fasiile de carne.

Daca vreti sa obtineti o forma rotunda puteti folosi o sticla de plastic pe care o taiati in partea de sus si o captusiti cu punga. Presati bine dupa fiecare strat de carne pus in forma.

In zeama in care a fiert ciolanul am adaugat 1 catel mic de usturoi dat prin presa, apoi am strecurat. Mi-am dorit o aroma usoara de usturoi, nu gust propuntat ca la piftie!

ciolan de porc presat diva 3ciolan de porc presat diva 4

Am turnat o parte din lichid peste carne. Am folosit doar cat a fost nevoie sa completeze golurile dintre carne, iar fasiile sa fie lipite intre ele.

Am acoperit cu folie alimentara. Peste acesta am pus o greutate si am lasat forma in frigider peste noapte.

A doua zi am scos ciolanul presat din forma, am indepartat folia si l-am feliat.

ciolan de porc presat diva a

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel pentru a fi notificati cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *