Cum se face slanina afumata cu boia
Cum se face slanina afumata cu boia. Cum se face slanina afumata. slanina afumata. slanina ardeleneasca. reteta ardeleneasca de slanina. reteta slanina de casa

Cum se face slanina afumata cu boia
Daca vrei sa afli cum se face slanina afumata cu boia trebuie sa citesti cu atentie postarea de mai jos si sa urmezi reteta pas cu pas.
Slanina afumata cu boia dulce de ardei (paprika) este o reteta traditionala ce nu lipseste de pe mesele romanilor de sarbatori.
In aceasta postare veti gasi detalii legate de condimentare, perioadele in care sta la maturat si afumare.
Toate etapele sunt esentiale, nu puteti trece sau omite ceva din explicatiile de mai jos.
Slanina, in ciuda faptului ca are numai grasime, este mult mai sanatoasa decat alte mezeluri din comert.
Ca argument o citez pe Mihaela Bilic (medic nutritionist).
Aceasta declara intr-un interviu faptul ca „uleiul din salata ingrasa mai mult decat slanina”.
O alta reteta de slanina cu boia este cea fiarta. Puteti citi reteta mea daca apasati aici.
Va invit sa cititi cum am pregatit si Kaizer fara afumare – apasati aici pentru reteta!
Toate retetele de aperitive traditionale de Craciun (toba, lebar, caltabos, carnati, jumari, etc) le puteti citi daca apasati aici.
Sfaturi
- Ca sa puteti avea slanina afumata cu boia dulce pe masa de Craciun, procesul ar fi trebuit sa inceapa undeva pe la mijlocul lunii noiembrie.
- Nu este tarziu sa incepeti acum si sa va bucurati de gustul ei si dupa Craciun. Sunt gospodari care isi pregatesc din timp preparatele speciale pentru sarbatori, acestia respectand toatele etapele de maturare, zvantare, afumare si aerisire a acestora.
- Este bine sa tineti socoteala si sa potriviti zilele pentru fiecare etapa in parte.
In functie de zona in care traiti metodele de pregatire pot fi foarte diferite.
Acum cativa ani am fost si eu cu sotul meu sa vedem cum se taie porcul si cum se pregatesc preparatele traditionale.
Noi am fost doar spectatori, caci varul si nepotul sotului meu, impreuna cu un prieten al acestuia, au facut totul.
Afara era foarte frig, asa ca eu am stat mult mai putin sa vad ce se intampla. La caldura, in bucatarie, s-a pregatit pomana porcului si torma – ciorba ungureasca de porc cu hrean.
Ce am mai pregatit din porcul taiat
In familia noastra slanina afumata cu boia este cea mai apreciata. Toti prietenii care au incercat slanina noastra au declarat ca este cea mai buna.
Inainte sa va explic cum se face slanina afumata cu boia trebuie sa va spun ca aceasta se pastreaza cel mai bine in congelator. O scoateti doar cat sa taiati cateva felii, apoi o puneti inapoi.
Ingrediente
slanina
sare
boia dulce
Pentru afumare
lemn de fag
Cum se face slanina afumata cu boia?
Cele mai intalnite preparate traditionale afumate din carne de porc sunt: slanina, carnatii, mezelurile din carne (ceafa, cotlet) si rasolul.
Slanina, desi este probabil cea intalnita in gospodariile din toata tara, modul de pregatire difera de la zona la zona.
Voi scrie aceasta postare cum se face slanina afumata cu boia pas cu pas.
Etapa 1: Taiere si portionare
Slanina se prepara din bucatile de pe spate si cele laterale ale carcasei de porc si se taie in bucati lungi de 30-60 cm, late de 15-30 cm, iar grosimea este cea dorita de fiecare in parte. Unii recomanda o grosime de 1.5-2.5 cm (cam asa este si cea pe care o avem noi in general), dar am avut si bucati groase de 5-8 cm. Marginile trebuie sa fie frumoase, uniforme si netede.
Etapa 2: prima macerare – 3 zile
Fiecare bucata in parte este frecata cu sare din belsug si tinuta in sare (ea isi va trage doar cat va avea nevoie), apoi se pune in straturi in vase mari si se acopera cu o carpa groasa foarte curata.
Etapa 3: Macerare – 30 zile
Dupa 3 zile de macerare primul rand de sare se sterge si se curata cu lama cutitului, dupa care se sareaza din nou si se repeta stratificarea in vase, dupa care se pastreaza timp de 30 de zile.
In aceasta perioada, o singura data pe saptamana, se schimba straturile intre ele, frecand in acelasi timp fiecare bucata de slanina din vas cu sarea ce este deja in vas.
Vasul cu slanina se pune intr-o camera foarte racoroasa (poate fi podul casei daca nu este incalzit si este ventilat, sopron, magazie, garaj) si semiobscura, asa cum spuneam mai sus, pentru o perioada de 30 zile.
Este foarte important ca acestea SA NU INGHETE!
La intervale de 4-6 zile se rotesc bucatile de slanina si se va reface stratul de sare de la suprafata.
Etapa 4: curatare si uscare – 2 zile
Dupa 30 de zile se spala cu apa calduta, se curata cu lama cutitului pe ambele parti, dupa care se sterg cu un prospop de bucatarie foarte curat sau un tifon pentru a indeparta saramura de la suprafata.
Se prepara o pasta din 3 catei usturoi, 3 linguri de boia de ardei si 1 lingurita piper cu putina apa. Aceasta se prajeste putin. O parte din bucatile de slanina se ung cu aceasta pasta, iar restul se lasa natur si se pun la uscat timp de 2 zile.
Etapa 5: Afumare – 3-4 zile
Urmeaza afumarea bucatilor de slanina cu bucati de lemn si rumegus de esenta tare (fag). Afumarea se face pe parcursul a 3-4 zile, aranjand bucatile de slanina pe o bara la o distanta de 1.7-2 m de vatra de foc.
In prima zi sta in fum 2-3 ore, in a doua zi 4-6 ore, marind in fiecare zi cu o ora procesul de afumare. Se afuma pana prinde o culoare usor aurie.
Etapa 6: Uscare – 10 zile
Dupa afumare se lasa la uscat 10 zile pentru a se putea aerisi de fumul acumulat.
Etapa 7: portionare si depozitare
Dupa o perioada destul de lunga iata ca vine momentul in care slanina se taie in bucati potrivite pentru a fi puse in congelator, apoi se presara boia dulce de ardei. Noi pastram slanina in pungi cu zip, astfel incat sa nu ia miros de la alte alimente din congelator.
Slanina afumata cu boia poate rezista in congelator chiar si 24 luni, dar la noi nu prinde nici toamna.
Nu uitati sa o pastrati in congelator!
Sa fim sanatosi si sa ne bucuram impreuna cu cei dragi de bucate gustoase!
Sarbatori fericite!
Va invit sa ma urmariti si pa canalul de YouTube.
Ma gasiti si pe Instagram daca apasati aici
Va astept in grupul Gatesc cu prietenii sa impartasiti retetele voastre.
Slanina afumata cu boia dulce de ardei. Cum se face slanina afumata cu boia dulce de ardei. Reteta ardeleneasca de slanina afumata cu boia dulce de ardei (paprika). Cum se face, cat sta la maturare si afumare. Reteta de slanina afumata (slana) ca in Ardeal. Slanina afumata cu boia dulce de ardei (paprika) frageda, gustoasa, ce se topeste in gura.
multumim
🙏
superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Multumesc!