fbpx

RETETE RECENTE

CUM SE FACE SLANINA AFUMATA CU BOIA

December 5, 2020 | CATEGORIA

Slanina afumata cu boia dulce de ardei (paprika) este o reteta traditionala ce nu lipseste de pe mesele romanilor de sarbatori. Reteta de slanina afumata (slana) ca in Ardeal iese frageda, gustoasa si se topeste parca in gura.

In aceasta postare veti gasi detalii legate de condimentare, perioadele in care sta la maturat si afumare. Toate etapele sunt esentiale, nu puteti trece sau omite ceva din explicatiile de mai jos.

 

Slanina, in ciuda faptului ca are numai grasime, este mult mai sanatoasa decat alte mezeluri din comert.

Ca argument o citez pe Mihaela Bilic (medic nutritionist) ce declara intr-un interviu faptul ca “uleiul din salata ingrasa mai mult decat slanina”.

O alta reteta de slanina cu boia este cea fiarta. Puteti citi reteta mea daca apasati aici.  Va invit sa cititi cum am pregatit si Kaizer fara afumare – apasati aici pentru reteta!

Toate retetele de aperitive traditionale de Craciun (toba, lebar, caltabos, carnati, jumari, etc) le puteti citi daca apasati aici. 

Ca sa puteti avea slanina afumata cu boia dulce pe masa de Craciun, procesul ar fi trebuit sa inceapa undeva pe la mijlocul lunii noiembrie, dar nu este tarziu sa incepeti acum si sa va bucurati de gustul ei si dupa Craciun.

Sunt gospodari care isi pregatesc din timp preparatele speciale pentru sarbatori, acestia respectand toatele  etapele de maturare, zvantare, afumare si aerisire a acestora. Daca vreti sa obtineti cele mai bune carnuri afumate, atunci este bine sa tineti socoteala si sa potriviti zilele pentru fiecare etapa in parte, iar la final veti primi doar laude.

In functie de zona in care traiti metodele de pregatire pot fi foarte diferite. Desi eram obisnuita cu slanina din zona moldoveneasca, unde nu se condimenteaza cu boia dulce, dar si cu cea ardeleleneasca de pe la Alba, cand am gustat prima oara slanina afumata cu boia din zona Covasna- Harghita am fost atat de incantata, ca de atunci nu imi mai place nici un alt fel de produs.

 

Acum cativa ani am fost si eu cu sotul meu sa vedem cum se taie porcul si cum se pregatesc preparatele tradionale. Noi am fost doar spectatori, caci varul si nepotul sotului meu, impreuna cu un prieten al acestuia, au facut totul.

Afara era foarte frig, asa ca eu am stat mult mai putin sa vad ce se intampla. Am stat insa in bucatarie cand s-a pregatit pomana porcului si un alt preparat traditional ce se face in zona cand se taie porcul – torma – ciorba ungureasca de porc cu hrean. Puteti citi reteta daca apasati aici. 

Atunci am vazut cum se prepara cea mai buna rulada de porc cu carne tocata si muschiulet de porc in prapur, o adevarata delicatesa. O puteti citi daca apasati aici.

S-au mai pregatit carnati, lebar -maios, sangerete, jumari. Retele acestora le gasiti pe blog. Eu o sa va explic mai jos cum puteti face cea mai buna slanina de porc afumata cu boia dulce (paprika).

In familia noastra slanina afumata cu boia este cea mai apreciata. Toti prietenii care au incercat slanina noastra au declarat ca este cea mai buna.

Inainte sa va explic cum se face slanina afumata cu boia trebuie sa va spun ca aceasta se pastreaza cel mai bine in congelator. O scoateti doar cat sa taiati cateva felii, apoi o puneti inapoi.

 

INGREDIENTE:

slanina

sare

boia dulce

Pentru afumare

lemn de fag

 

PREPARARE:

Cele mai intalnite preparate traditionale afumate din carne de porc sunt: slanina, carnatii, mezelurile din carne (ceafa, cotlet) si rasolul.

Slanina, desi este probabil cea intalnita in gospodariile din toata tara, modul de pregatire difera de la zona la zona.

Voi scrie aceasta postare schematic, pentru a evidentia mai usor toate etapele de lucru.

Etapa 1: Taiere si portionare

Slanina se prepara din bucatile de pe spate si cele laterale ale carcasei de porc si se taie in bucati lungi de 30-60 cm, late de 15-30 cm, iar grosimea este cea dorita de fiecare in parte. Unii recomanda o grosime de 1.5-2.5 cm (cam asa este si cea pe care o avem noi in general), dar am avut si bucati groase de 5-8 cm. Marginile trebuie sa fie frumoase, uniforme si netede.

Etapa 2: prima macerare – 3 zile

Fiecare bucata in parte este frecata cu sare din belsug si tinuta in sare (ea isi va trage doar cat va avea nevoie), apoi se pune in straturi in vase mari si se acopera cu o carpa groasa foarte curata.

Etapa 3: Macerare – 30 zile

Dupa 3 zile de macerare primul rand de sare se sterge si se curata cu lama cutitului, dupa care se sareaza din nou si se repeta stratificarea in vase, dupa care se pastreaza timp de 30 de zile.

In aceasta perioada, o singura data pe saptamana, se schimba straturile intre ele, frecand in acelasi timp fiecare bucata de slanina din vas cu sarea ce este deja in vas.

Vasul cu slanina se pune intr-o camera foarte racoroasa (poate fi podul casei daca nu este incalzit si este ventilat, sopron, magazie, garaj) si semiobscura, asa cum spuneam mai sus, pentru o perioada de 30 zile.

Este foarte important ca acestea SA NU INGHETE!

La intervale de 4-6 zile se rotesc bucatile de slanina si se va reface stratul de sare de la suprafata.

Etapa 4: curatare si uscare – 2 zile

Dupa 30 de zile se spala cu apa calduta, se curata cu lama cutitului pe ambele parti, dupa care se sterg cu un prospop de bucatarie foarte curat sau un tifon pentru a indeparta saramura de la suprafata.

Se prepara o pasta din 3 catei usturoi, 3 linguri de boia de ardei si 1 lingurita piper cu putina apa. Aceasta se prajeste putin. O parte din bucatile de slanina se ung cu aceasta pasta, iar restul se lasa natur si se pun la uscat timp de 2 zile.

Etapa 5: Afumare – 3-4 zile

Urmeaza afumarea bucatilor de slanina cu bucati de lemn si rumegus de esenta tare (fag). Afumarea se face pe parcursul a 3-4 zile, aranjand bucatile de slanina pe o bara la o distanta de 1.7-2 m de vatra de foc.

In prima zi sta in fum 2-3 ore, in a doua zi 4-6 ore, marind in fiecare zi cu o ora procesul de afumare. Se afuma pana prinde o culoare usor aurie.

Etapa 6: Uscare – 10 zile 

Dupa afumare se lasa la uscat 10 zile pentru a se putea aerisi de fumul acumulat.

Etapa 7portionare si depozitare

Dupa o perioada destul de lunga iata ca vine momentul in care slanina se taie in bucati potrivite pentru a fi puse in congelator, apoi se presara boia dulce de ardei. Noi pastram slanina in pungi cu zip, astfel incat sa nu ia miros de la alte alimente din congelator.

Slanina afumata cu boia poate rezista in congelator chiar si 24 luni, dar la noi nu prinde nici toamna.

Nu uitati sa o pastrati in congelator!

Sa fim sanatosi si sa ne bucuram impreuna cu cei dragi de bucate gustoase!

Sarbatori fericite!

 

Va stept in grupul Gatesc cu prietenii sa impartasiti retetele voastre.

Ma gasiti si pe Instagram.

 

Daca vreti ma puteti urmari si pe canalul de YouTube. Daca va abonati si apasati pe clopotel veti fi la curent cu noile retete.

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *