fbpx

RETETE RECENTE

OREZ CU PRUNE USCATE

November 6, 2016 | CATEGORIA

 

orez-cu-prune-uscate-focus

Orez cu prune uscate – reteta simpla, gustoasa si savuroasa – reteta de post / vegana cu ingrediente simple si usor de procurat.

Copilaria mea a fost marcata de vacantele petrecute la tara, iar mancarea de orez cu prune uscate, afumate, pregatita de matusile mele era in meniul de iarna, cand toata lumea tinea postul Craciunului.

O mancare simpla de orez cu prune uscate poate parea ciudata, dar este incredibil de gustoasa. Pentru ca reteta sa atinga coarda sensibila a gurmazilor ar trebui ca prunele sa fie afumate, carnoase, caci ele devin vedeta acestei mancari. Fara sa le fac reclama celor de la Orlando, va recomand sa folositi prunele lor deshidratate, moi si fara samburi. 😉

Nimic nu se compara cu gustul bun al amintirilor din copilarie. Pe langa acest orez cu prune care se pregateste in zona Vrancei (nu o sa gasiti vreun ardelean, banatean, maramuresan sau oltean sa spuna ca asta ii facea bunica lui, si asta doar in cazul in care bunica se tragea de aici, de langa Focsani), aici am mancat si cele mai bune turte pentru ajunul Craciunului, gem de prune cu nuci, ciorba de fasole pastai acrita cu corcoduse.

Nasa mea facea cozonaci buni, mari, pufosi, dar cu umplutura putina. Nu stiu daca de vina erau vremurile sau pur si simplu asa erau cozonacii in acea zona. Poate pastra nuca pentru turte, unde era nevoie de foarte multa nuca. Ohh, Doamne cat de bune sunt, abia astept sa le mananc in fiecare an. De la ea am prins obiceiul de a pregati in postul Craciunului si reteta aceasta de orez cu prune. Scriind aici despre orezul cu prune simt deja cum salivez imaginadu-mi ce bunatate va iesi.

Sunt pofticioasa. Recunosc!

Reteta de orez cu prune uscate, afumate, este descrisa mai jos pas cu pas. Prunele sunt deshidratate, dar acestea vor fi hidratate inainte de a ajunge in orez. Unii il pregatesc ca desert, cu zahar si scortisoara. Altii folosesc zahar caramelizat in mancare. Totul depinde de zona in care locuiti. Partea placuta este ca puteti incerca toate retetele si le veti pe toate savuroase.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru orez cu prune uscate.

INGREDIENTE:

(pentru 2 portii)

150 g orez cu bob lung (putem folosi orez pentru risotto)

500-600 ml apa calda

1 ceapa mare

2 linguri ulei

100 g prune uscate

2 linguri zahar – poate fi zahar de cocos pentru vegani

PREPARARE:

Calim in uleiul incins ceapa taiata marunt. Adaugam orezul si calim usor.

orez-cu-prune-uscate-1orez-cu-prune-uscate-2

Adaugam apa calda treptat peste orez – punem cate un polonic mic de lichid doar cand lichidul pus anterior a fost absorbit de orez. Separat punem la fiert prunele cu zahar pentru 5 minute, apoi le scurgem si le amestecam cu orezul cand acesta mai are de fiert putin (cam la ultimul polonic de apa), cat sa fiarba putin impreuna si sa se imprieteneasca orezul cu prunele.

orez-cu-prune-uscate-3orez-cu-prune-uscate-4

Nu-I asa ca se pregateste usor si rapid?

orez-cu-prune

Orez cu prune uscate (si afumate) pregatit ca in copilarie, l-am pregatit special pentru mama mea, caci i-am facut pofta povestind intr-o seara cu ea despre planuri si retete ce urmau a fi realizate in proiecte ce nu au legatura cu blogul meu.
Pentru ca se apropie postul Craciunului retineti ideea si incercati sa pregatiti orez cu prune afumate, iar daca imi trimiteti pozele le voi publica. 🙂

Iata si casa vacantelor mele din copilarie

 

Si, pentru ca m-a apucat nostalgia, va las si o poza cu nasii mei dragi.

Iata ca am facut si altora pofta de orez cu prune. 🙂

Multumesc mult, Sanda pentru poza!!

Daca va place sa impartasiti retetele voastre va astept cu drag in grupul Gatesc cu prietenii.

Comentarii

  • nicuilae antofie

    Am pregatit dupa reteta si ce am mai stiut eu de la mama si bunica,super,super.

  • sanda

    Acuma e in lucru. Unde gasesti prune afumate ? Eu si azi am fost in Targ (in fiecare sambata in SB este o piata a producatoriilor)si apar de toate. De preturi nu discut ca te-ndoaie. Sunt prune, pretul ca in orice piata 15-20 lei, cu samburi, fara samburi, dar NU afumate.

  • sanda

    Gata . Foarte buna, aromata de la prune. Eu nu am pus zahar (nu sunt cu dulcele),si prunele sunt suficient de dulci. Maine, fiind duminica, poate ma resfat si cu o buc. de carne.Multumesc de reteta.

  • sanda

    Vai multumesc, numai acuma vad ca ai postat blidul meu.Hahaha. As manca si acuma ca tare bun a fost, dar nu mai am. Hahaha. Inca odata multumesc.

  • Amalia Rusu

    Te pup, Cristina!
    Zilele acestea voi incerca si eu aceasta reteta! Multumim pentru retetele minunate!

    Va imbratisam cu mare drag!

  • Bibi

    Bună ziua! Eu știu ca la orezul cu prune se pune și sirop de zahar ars pentru culoare și aroma. Bunica era din Ilfov și acolo asa îl făceau.

  • Eleonora

    Mulțumesc pentru rețetă astăzi o voi încerca,sunt sigura ca este bună.
    Va înbrățişez cu drag şi vă doresc tot ce este bun şi frumos.

  • Iulia

    Astazi am făcut și eu, de cand ma “chinui”. Prima dată am mâncat la străbunica (ea usca si afuma singura prunele. Le tăia jumătăți, le înșira pe ata de bumbac si le usca la soare. Asa facea si cu merele, perele, roșiile si ardeii. Nu avea aparat de deshidratare 😊)
    E o mancare buuuna, in orice moment. Plus ca ne aduce aminte de cei dragi💟

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *