RETETE RECENTE

KAISERSCHMARRN CU SMOCHINE CARAMELIZATE

October 8, 2017 | CATEGORIA

Atunci cand ai pofta de ceva dulce, simplu si usor de pregatit, poti incerca reteta mea de Kaiserschmarn cu smochine caramelizate. Imi plac smochinele si pentru ca se gasesc in aceasta perioada peste tot, ar fi pacat sa nu le folosesc in cat mai multe retete. Retete de Kaiserschmarn (clatite austriece) am mai pregatit si in trecut (cu piure de mere, cu dovleac sau cu compot de prune), dar varianta aceasta este deosebita prin adaugarea fainii de migdale si caramelizarea smochinelor in miere, apoi flambarea lor cu putin rom.

Alte retete cu smochine ce au incantat musafirii mei aveti aici: briose, tartine, tarta cu smochine si crema de migdale, aperitiv cu prosciutto sau smochine cu ricotta, miere si nuci).

INGREDIENTE:

4 oua – separam galbenusurile de albusuri

250 ml lapte

150 g faina

50 g faina de migdale

1 lingurita praf de copt

50 g zahar tos

50-60 g unt

4-5 smochine mari

70 g miere de albine

30 ml rom

scortisoara pentru servit

Optional: sirop de artar

 

PREPARARE:

Amestecam galbenusurile cu lapte, apoi adaugam cele doua tipuri de faina si praful de copt si omogenizam compozitia. Mixam in alt bol albusurile cu zaharul pana se intaresc, dar nu este nevoie sa avem spuma foarte tare, ca pentru bezea. Punem apoi albusurile peste compozitia cu faina si amestecam usor. Lasam aluatul sa se odihneasca cat timp caramelizam smochinele.

Punem mierea in tigaie, la foc mic. In momentul in care s-a incins adaugam smochinele taiate felii si le caramelizam usor pe ambele parti (cam 30 secunde pentru fiecare parte), apoi turnam romul ce se va aprinde si va flamba smochinele. Lasam sa se stinga focul, le dam la o parte si pregatim clatitele.

Topim untul intr-o tigaie cu diametrul foarte mare. Daca nu avem o astfel de tigaie, impartim cantitatea de unt si de aluat in jumatate si pregatim clatitele in doua reprize. Turnam aluatul peste untul incins si avem grija sa rumenim pe ambele parti bucatile de aluat. Vom rupe aluatul cu ajutorul unei spatule si va fi foarte usor de intors.

Imediat cum s-au rumenit luam tigaia de pe foc, punem clatitele pe un platou si turnam siropul cu smochine caramelizate.

Presaram putina scortisoara si putem manca.

Optional, pentru persoanele doritoare de retete foarte dulci, se poate folosi un adaos de sirop de artar, dar eu nu cred ca este nevoie de acesta.

Va doresc pofta buna si va astept pozele cu Kaiserschmarn cu smochine caramelizate.  Daca distribuiti reteta aveti multumirile mele anticipate.

Iata si filmul cu pregatirea acestei retete intr-un live pe facebook, cu prietena mea Luiza, in cadrul proiectului meu: Gatesc cu prietenii.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *