fbpx

RETETE RECENTE

PANDISPAN PUFOS CU CIRESE

June 12, 2020 | CATEGORIA

Pandispan pufos cu cirese – reteta cea mai simpla si mai usoara de prajitura pufoasa cu fructe de vara ce raman la suprafata si nu se scufunda in blat. Pandispanul pufos cu cirese nu contine ulei sau praf de copt.

Cred ca este prima reteta de desert pe care am invatat sa o fac inca de copil. Eram sigura ca am postat-o deja, dar in momentul in care am vrut sa actualizez colectia retetelor de prajituri cu cirese mi-am dat seama ca fix aceasta lipseste. Gasiti pe blog si prajitura simpla cu cirese, dar aceasta are in compozitie ulei si este mai dulce.

Nu am foarte multe retete de prajituri cu cirese, iar acest lucru s-a intamplat pentru ca nu ma satur niciodata de aceste fructe. Cumpar cate 2 kg si imi propun ca macar 500 g sa las pentru prajitura. Nu stiu cum se face, dar pana sa ma apuc sa gatesc acestea nu mai sunt, de parca nici nu ar fi existat. Dar, toata familia le adora, asa ca nu pot sa invinovatesc pe nimeni. Din pacate nu exista pe tot parcursul anului, asa ca le savuram la maxim cat sunt in sezon.

Acum o saptamana am pregatit cea mai rapida prajitura cu cirese cu crema mascarpone. O gasiti daca dati click aici. Toate deserturile cu cirese le gasiti daca apasati aici.

Pentru a pregati pandispan pufos cu cirese aveti nevoie de putine ingrediente, pe care le aveti probabil in casa. Eu am folosit 5 oua si pentru fiecare ou 30 zahar si 30 g faina. In acest mod veti putea adapta si voi reteta la numarul de oua folosite.

  • – 4 oua: 120 g zahar si 120 g faina
  • – 6 oua 180 g zahar si 180 g faina

Daca as fi folosit o tava mai mica as fi obtinut un pandispan cu cirese mai inalt. Puteti coace pandispanul cu cirese si in forma rotunda. Forma potrivita cantitatii de aluat obtinut ar fi cu diametrul de 22 cm sau una patrata cu latura de 20 cm, dar daca nu aveti marimile aceastea folositi o tava putin mai mare si bucurati-va de gustul bun al desertului.

Timpul de coacere al pandipanului este influentat de marimea tavii / inaltimea blatului ce poate fi intre 20-40 minute. Cu cat este mai inalt, cu atat creste. Faceti proba cu scobitoarea dupa 20 minute.

Mi-ar fi placut sa fie o prajitura mai inalta, dar asa pare ca am o cantitate mai mare si ma simt mai castigata.

Asa cum observati pandispanul meu cu cirese a iesit foarte pufos si a crescut chiar si fara praf de copt. Blatul aerat si pufos a fost realizat cu ajutorul albusurilor batute spuma foarte tare. Culoarea asta frumoasa galbuie am obtinut-o pentru ca folosesc oua de la gaini crescute liber de un vecin din cartier – acesta este unul din avantajele de a locui la periferia Bucurestiului.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru pandispan pufos cu cirese:

 

INGREDIENTE:

(tava 22*28 cm)

5 oua mari (L)

1 varf cutit de sare

150 g zahar

1 plic zahar vanilat Bourbon – optional

150 g faina + 1 lingura faina pentru fructe

1/2 lingurita coaja rasa de lamaie – optional

400 g cirese – cantarite cu samburi

PREPARARE:

In primul rand am scos samburii cireselor si le-am lasat sa se scurga intr-o sita.

Am separat albusurile de galbenusuri. Am mixat galbenusurile cu zaharul pana cand acesta s-a dizolvat. Daca vreti sa aromati pandispanul puteti adauga langa zaharul tos si un plic de zahar vanilar bourbon sau coaja rasa de lamaie in acelasi timp cu faina. Eu am ales sa folosec zahar vanilat Bourbon.

Am incorporat faina in compozitia de galbenusuri. Am mixat in alt bol albusurile cu un varf de sare pana cand acestea s-au intarit. Si chiar s-au intarit foarte bine. Am pus o treime din acestea peste galbenusurile cu faina si am amestecat usor, apoi am pus restul de albusuri batute spuma tare si am continuat sa amestec usor, de jos in sus, astfel incat acestea sa pastreze aerul ce va face prajitura pufoasa.

Am pus aluatul in tava tapetata cu hartie de copt. L-am nivelat miscand usor tava in maini, apoi am pus ciresele una cate una, dupa ce le-am trecut in prealabil prin faina. In acest mod  lichidul ce s-ar elibera prin gaura lasata la scoaterea samburilor va fi foarte putin si nu va lasa aluatul crud in zona fructelor, asa cum se vede si in pozele cu pandispanul taiat.

Am copt pandispanul cu cirese 20 minute in cuptorul electric preincalzit la 180°C, dar timpul poate fi diferit de la cuptor la cuptor, dar si in functie de marimea tavii. faceti proba cu scobitoarea pentru a verifica daca este copt. Nu coaceti execsiv pentru ca acesta se poate usca, iar fundul prajiturii poate arata ars.

Acestea fiind spuse va doresc spor la prajiturit!

 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube.

Comentarii

  • Daniela

    Lipsa uleiului întărește aluatul. Eu nu cred că nu ați folosit deloc ulei.😔

    • Eu nu te pot opri sa crezi ce vrei tu. Daca albusurile sunt batute spuma tare nu se va intari aluatul.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *