Cum se congeleaza fructele de padure sau alte fructe?

1 august 2020Diva in Bucatarie

Cum se congeleaza fructele de padure sau alte fructe?. Fructele congelate pot fi folosite dupa ce le-a trecut sezonul pentru retete de prajituri, smoothie, inghetata sau decoruri.

In general, toate fructele pot fi congelate, pastrandu-si forma foarte frumos, nu asa cum se intampla prin procesul de gatite in dulceturi, gem sau compot. Daca aveti fructe in plus, in gradina, ar fi pacat sa le lasati sa se strice.

Fructele congelate pot fi folosite dupa ce le-a trecut sezonul pentru retete de prajituri, smoothie, inghetata sau decoruri.

Daca va intrebati cum se congeleaza corect fructele atunci veti gasi in aceasta postare explicatii ce vor veni in ajutorul vostru.

In primul rand trebuie sa aveti fructe proaspete, coapte, dar ferme. Fructele coapte sunt cele mai bune, acestea ajungand in acel moment la toate calitatile nutritive. Daca va hotarati sa le pastrati in retete ce prevad fierberea, atunci veti pierde din aceste calitati peste 50%. Prin congelare toate proprietatile fructelor vor fi pierdute doar in proportie de 10%.

Fructele de padure au o perioada de recoltare destul de scurta, iar timpul in care pot fi consumate apoi este destul de scurt.

Cu siguranta congelarea fructelor facuta in mod industrial este mai buna, caci congelarea se face foarte rapid, dar puteti sa o faceti si acasa destul de usor, avand grija sa setati temperatura congelatorului cat mai jos, sub -22°C.

Este important ca temperatura sa fie foarte mica si congelarea sa faca cat mai rapid, astfel incat fructele sa nu fie foarte flescaite dupa decongelare. Sigur nu vor arata ca cele proaspete, dar vor avea acelasi gust bun. Unele din ele pot fi puse in prajituri direct din congelator, sau pot fi transformate intr-un sos delicios pentru deserturi sau fripturi.

Daca vreti sa congelati visine, cirese, corcoduse le puteti lasa intregi sau le scoateti samburii si le lasati sa se scurga bine, dar daca vreti sa puneti in congelator caise, piersici, nectarine sau prune acestea vor fi pastrate fara samburi in jumatati sau felii.

Sunt persoane care recomanda sa congelati merele sau perele fara coaja. Eu le las coaja si le folosesc in compoturi peste iarna in compoturi, cu gutui aromate cu scortisoara.

Fructele mari (mango, ananas, banane – fara coaja) pot fi feliate sau taiate cuburi si congelate in acelasi mod ca si fructele de padure. Cel mai urat dintre fructe se comporta pepenele, ce va arata foarte flescait dupa decongelare, asa ca acesta poate fi folosit mai mult in retetele de smoothie.

Pentru o congelare rapida in congelatorul de acasa fructele se pun cu distanta intre ele, astfel incat sa nu se atinga intre ele, nu intr-o masa neuniforma si lipite.

Fructele se spala in prealabil si se lasa sa se usuce complet. Atentie mare la zmeura, caci aceasta se rupe foarte usor! Nu lasati capsunile si zmeura in apa, caci absorb lichidul.

Dupa ce ati spalat fructele le puteti pune pe prosoape curate ce vor abosrbi apa sau le lasati timp de cateva ore sa se scurga bine apa. Este important ca fructele de padure sa ramana intregi.

Pentru a le congela corect acestea vor fi puse pentru inceput in congelator intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau folie alimentara. Vor sta timp de 8-12 ore, apoi vor fi mutate in cutii de plastic sau pungute.

Sfatul meu este sa folositi cutii pentru ca in acest mod nu riscati ca acestea sa fie zdrobite din greseala de alte alimente care sunt puse in congelator si nici nu vor imprumuta mirosuri. Dar, pot fi pastrate foarte bine si in pungi care se inchid ermetic (pungi zip). Daca nu aveti astfel de pungi le puteti inchide cu clesti speciali.

Atunci cand pastrati fructele de padure in cutii mai inalte puteti pune foi de copt intre randurile de fructe. In acest mod se pastreaza foarte bine si, in acelasi timp, puteti scoate doar un rand de fructe de padure congelate rapid, fara sa tineti cutia mult timp in afara congelatorului. Acest lucru este important pentru ca dupa decongelare fructele nu pot fi recongelate.

Asa cum observati fructele de padure congelate raman intregi, fara sa fie lipite intre ele, adica „bob cu  bob”. Pot fi folosite fara grija in prajituri, creme sau pentru decoruri.

Ar fi util sa etichetati pungile sau cutiile. Veti sti in acest mod si cand le-ati pus, caci acestea pot fi pastrate maxim 8-9 luni.

Cu siguranta gasiti fructe de padure congelate in comert, dar sunt destul de scumpe si au de multe ori un strat generos de apa inghetata.

Eu profit de ceea ce imi ofera mica mea gradina si congelez an de an fructe de padure.

INGREDIENTE:

afine

zmeura

coacaze rosii

coacaze negre

mure

PREPARARE:

Iata cum se congeleaza fructele de padure:

Am cules fructele, am indepartat coditele unora din ele, apoi le-am spalat si le-am lasat sa se usuce timp de cateva ore. Capsunile le-am congelat acum o luna separat, dar daca se intampla sa aveti in acest moment, puteti sa le congelati si pe acestea in acest mod.

Am tapetat cu hartie de copt o tavita ce intra in congelator. Am aranjat fructele de padure astfel incat sa nu fie lipite intre ele.

Le-am pus in congelator peste noapte. A doua zi le-am mutat rapid intr-o cutie de plastic, in 3 straturi, cu hartie de copt intre randuri. Fructele vor fi puse in straturi doar daca permite spatiul si se inchide capacul usor, fara sa fie fortat, pentru a nu strica forma fructelor.

Am etichetat cutia avand grija sa scriu data si tipul fructelor pe care le-am pus in congelator.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *