fbpx

RETETE RECENTE

BUDINCA DE DOVLECEI CU CASCAVAL SI CIUPERCI

August 2, 2020 | CATEGORIA

Budinca de dovlecei cu cascaval si ciuperci este o reteta gustoasa, simpla, usoara de aperitiv -gustare, ce poate inlocui cu succes cina sau micul dejun. Cred ca este cea mai budinca de dovlecei pe care am pregatit-o pana acum.

Eu am pregatit-o pentru cina, caci vroiam o masa pregatita in stil bufet suedez. Imi este dor de serile cu prietenii, de mesele intinse la care stateam la povesti pana noaptea tarziu, asa ca seara trecuta le-am pregatit alor mei o astfel de cina, iar budinca de dovlecei cu cascaval si ciuperci si a fost un mare succes.

Saptamana trecuta am primit o gramada de dovlecei/ zucchini si am tot gatit retete cu acestia. Una din retetele noi a fost cea de rulouri de dovlecei umpluti cu branza, dar am pregatit si alte retete pe care ai mei le mananca cu pofta: cu rosii si parmezan la cuptor, gratinati, salata cu iaurt si usturoi sau pane. Daca vreti sa va inspirati va las link catre toate retetele cu dovlecei pregatite de mine de-a lungul timpului, asa ca apasati aici si veti fi directionati la retete.

Despre dovlecei am doar lucruri bune sa va spun si as incepe cu faptul ca nu ingrasa! Contin foarte multa apa si extrem de putine calorii. Sunt legume ce au foarte multi nutrienti, vitamine, fibre si minerale.

Vara ador sa gatesc retete cu dovlecei. Fie ca sunt autohtoni, fie ca sunt cei cu coaja verde inchis sau galbeni. Nu le curat coaja, caci acestea contin toti nutrientii lor.

Combinatia de dovlecei cu branzeturi este perfecta, dar ciupercile si sunca aduc un plus de gust si savoare. Noi suntem fani budinca de ciuperci, reteta care i-a cucerit pe toti prietenii nostri. Reteta o gasiti daca apasati aici.

Imi plac retetele de acest gen pentru ca pot fi servite la petreceri, pot fi luate la picnic, la pachetel. Desi pare usoara vei constata ca este suficient de satioasa si este atat de gustoasa ca nu vei vrea doar o felie.

Reteta de fata este o combinatie intre ceea ce am pregatit de-a lungul timpului si mi se pare ca a iesit senzationala. Am facut putina improvizatie, dar mi-am notat cantitatile folosite.

Budinca de dovlecei cu cascaval si ciuperci se face foarte usor. Nu este nevoie sa separati ouale, sa pierdeti timpul cu mixatul albusurilor separat. Dar, trebuie sa aveti grija ca dovlecelul sa nu lase multa apa, asa ca dupa ce il veti rade, prin razatoarea cu gauri mari, o sa presarati putina sare si il lasati intr-o sita in jur de 15-20 minute, apoi stoarceti cu mana.

Daca va mai lasa apa chiar si dupa gatire cantitatea va fi mai mica si nu va influenta textura budincii. Din acelasi motiv, al apei lasate de legume, prefer si ciupercile din conserva. Acestea nu mai lasa apa caci sunt deja gatite si nu vor schimba nici culoarea budincii de dovlecei.

Pentru aceasta budinca nu aveti nevoie de faina sau amidon si in mod sigur nu veti pune praf de copt. Prefer sa folosesc painea care a stat in camara doua zile. Asa cum veti vedea in ultima poza are un aspect foarte frumos si dupa coacere, fara sa fie crapata.

In ceea ce priveste branza folosita am ales cascaval, dar puteti sa il inlocuiti cu mozzarella, gouda sau emmentaler. Langa cascaval am pus si parmezan ce aduce personalitate si un plus de savoare, dar daca nu aveti in casa puteti lasa doar un singur tip de branza care se topeste.

Daca vreti sa vedeti cum se pregateste budinca de dovlecei cu cascaval si ciuperci va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare prezentat pas cu pas mai jos:

INGREDIENTE:

(tava 23*28 cm)

1 dovlecel / zucchini maricel – lung si subtire (550g) sau 2 medii

30 ml ulei

1 ceapa medie tocata marunt

2 felii sunca praga  sau alta sunca slaba- 60-90g

1 cutie conserva ciuperci (400g cantitate neta)

150 g miez paine mai veche

250 ml lapte

6 oua

100 g smantana grasa

sare

piper proaspat macinat

1/4 lingurita pudra de chimion

pudra de usturoi cat iei intre doua degete

100 g cascaval ras

50 g parmezan ras

 

PREPARARE:

Am spalat bine dovlecelul/ zucchini, l-am sters, appoi l-am ras prin razatoarea cu gauri mari. Am presarat putina sare si l-am pus intr-o strecuratoare, pentru ca apa din acesta sa se scurga. L-am lasat in jur de 15 minute. In acest timp am curatat painea de coaja, iar miezul l-am cantarit pentru a avea 150 g. Am pus miezul de paine intr-un castron si am turnat laptele peste el, avand grija ca toate bucatile sa poata absorbi uniform lichidul.

Separat, in alta strecuratoare am pus ciupercile.

In acest timp am tocat ceapa marunt si am calit-o in ulei. Am adaugat sunca cand ceapa a devenit sticloasa si am continuat sa sotez, amestecand din cand in cand in tigaie.

Dovlecelul din strecuratoare a lasat intre timp apa, dar pentru a ma asigura ca am cat mai putin lichid in budinca l-am stors bine cu mana, apoi l-am pus peste ceapa cu sunca si l-am sotat si pe acesta in jur de 3 minute. La final am adaugat ciupercile si am mai lasat totul pe foc, amestecand din cand in cand inca 2 minute. Am luat de pe foc si am lasat sa se raceasca.

Intr-un bol mare am pus 6 oua, am adaugat smantana, sare, piper, pudra de usturoi si pudra de chimion (atentie nu chimen!).

Am amestecat bine compozitia de oua cu smantana, apoi am incorporat miezul de paine strans bine in mana pentru a elimina surplusul de lichid (in cazul meu nu a curs nici macar o picatura), apoi cascavalul si parmezul rase prin razatoarea cu gauri mari.

Am adaugat si compozitia de dovlecei cu ciuperci si amestecat pana s-a omogenizat. Am turnat in tava tapetata cu hartie de copt si am copt budinca timp de 40 minute in cuptorul preincazit la 180°C. In functie de puterea cuptorului vostru si de consistenta obtinuta este posibil ca budinca sa fie gata in 30 minute.

Veti sti ca este coapta cand este rumenita si ferma la atingere. O scoateti pe un gratar si o lasati sa se raceasca pentru a putea fi feliata frumos.

Eu nu am avut rabdare si am taiat-o calduta. Mirosea atat de bine in bucataria mea, incat nu i-am rezistat prea mult.

Sper ca o sa va placa si voua la fel de mult cat ne-a placut noua.

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *