fbpx

RETETE RECENTE

ROSII CHERRY LA BORCAN PENTRU IARNA

August 3, 2020 | CATEGORIA

Rosii cherry la borcan pentru iarna – reteta de rosii intregi la borcan fara conservant, perfecte pentru a fi puse in ciorba, mancaruri, sosuri pentru paste sau pizza – reteta simpla de conserva de rosii, naturala, fara conservanti.

Conservele de rosii sunt care ocupa cel mai mult spatiu in camara mea. Fie le pastrez intregi, fie le transform in suc de rosii, in ketchup dulce sau ketchup picant. Gustul conservelor pregatite in casa este cel mai bun. Si esti sigura ca ai parte doar de ingrediente bune, naturale.

Aceasta metoda de conservare a rosiilor am vazut-o acum vreo 6 ani pe un site din America, dar am gasit indicatii si pe site-uri italiene.  La acea vreme am incercat reteta si nu mi-a placut cum s-au pastrat.

Dupa fierbere la bain-marie continutul scazuse si era un mare spatiu in interiorul borcanelor. Nu au rezistat, si-au schimbat culoarea si aspectul dupa 2 saptamani.

Anul acesta le-am mai dat o sansa si am schimbat putin stilul. Nu am mai tinut cont de forma lor, le-am inghesuit in borcan, pentru a ramane cat mai putin aer, chiar daca acest lucru a facut ca unele din ele sa crape putin si sa iasa cateva seminte. Pana la urma aceste rosii cherry le voi folosi in mancare, sosuri pentru pizza sau paste, tocanite, asa ca nu tin neaparat sa fie perfect rotunde, imi doresc o conserva de rosii ce raman tari si frumos colorate.

Am facut o proba cu o cantitate mica, ca sa nu regret iar ca voi arunca borcanele cu rosii ce arata dubios dupa cateva luni. Ei bine, iata borcanele mele dupa 2 luni. Nu-i asa ca arata foarte bine?

Ma voi bucura de aceste borcane in mijlocul iernii de parca o raza din soarele verii ar veni la mine in bucatarie.

Partea buna este ca sunt conservate in sucul lor, cu putina zeama de lamaie si sare. Nu aveti nevoie de conservanti absolut deloc!

Daca va intrebati de ce am pus suc de lamaie raspunsul este simplu: rosiile cherry nu au suficient acid pentru a se pastra perfect.

Alte retete de conserve cu rosii pe care le-am pregatit de-a lungul timpului:

Le puteti cauta pe blog, dar va puteti inspira si pentru alte retete de conserve cu rosii verzi (gogonele impanate), ardei, salate de muraturi in sos de mustar sau dulci acrisoare, retete cu gogosari, pasta de ardei si multe altele. Intrati in categoria conserve, caci aveti de unde alege.

Acum va las sa vedeti cum se face reteta de rosii cherry la borcan pentru iarna, asa ca aveti lista de ingrediente si modul de preparare mai jos:

INGREDIENTE:

1 kg rosii cherry

1.5 lingurite sare fina pentru muraturi

1.5 lingurite suc lamaie

1 borcan 390 ml + 1 borcan de 220 ml  sau 1 borcan de 640 ml

PREPARARE:

Am pus apa la fiert intr-o oala, iar borcanele le-am pus pentru 3 minute in cuptorul ce fusese incalzit la 150°C pentru a fi sterilizate. Pana cand apa a inceput sa clocoteasca mi-am pregatit si un vas cu apa rece si cateva cuburi de gheata. Am spalat rosiile, le-am crestat in forma de X si le-am scufundat cateva secunde in apa clocotita.

Le-am scos cu o spumiera (sau paleta cu care scoateti gogosile), le-am scufundat in apa rece alte cateva secunde, apoi le-am pus pe blatul de lucru si le-am decojit foarte usor. Daca iese suc din ele nu il aruncati! Il puneti in borcane peste rosii.

Am pus rosiile in borcane, le-am inghesuit cum spuneam mai sus pentru a ramane cat mai putin  spatiu, am completat cu suc de rosii.

Toata compozitia nu trebuie sa treca de gatul borcanului.

Am pus in borcanul de 390 ml o lingurita rasa de sare de muraturi fina si 1 lingurita suc de lamaie. In borcanul de 220 ml am pus 1/2 lingurita de sare si jumatate lingurita suc lamaie.

Am infiletat capacele, apoi am pus borcanele intr-o oala cu un prosop de fundul acesteia. Le-am acoperit cu apa – cam doua degete peste capace – si le-am lasat sa fiarba 35 minute din momentul in care apa a dat in clocot. Pot fi si 40 sau 45 minute daca folositi borcane mai mari.

Le-am lasat sa se raceasca usor in vas cam 30 minute, apoi le-am scos, le-am sters si le-am lasat sub o paturica pana a doua zi. Le-am pastrat in camara, iar acum, pentru ca am reusit sa fac poze cu etapele, va pot spune ca reteta merita incercata.

Va astept pe pagina de facebook cu mai multe retete, dar puteti sa ma urmariti si pe canalul de YouTube.

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *