fbpx

RETETE RECENTE

NACHOS CU BRANZA SI PUI LA CUPTOR

July 30, 2020 | CATEGORIA

Nachos cu branza si pui la cuptor o reteta simpla si gustoasa, foarte usor si rapid de pregatit, de aperitiv gustos  din bucataria mexicana. Este o gustare savuroasa, potrivita serilor de vara, desi nu as refuza o portie nici in mijlocul ienii, cand sosul picant si ardeiul iute imi vor pune mai bine sangele in circulatie.

In bucataria mexicana nachos au fost intalnite pana prin 1990 doar acoperite sau nu de branza topita, dar obligatoriu avand alaturi un bol de salsa de rosii langa ele. In prezent acestea se consuma cu diverse toppinguri, iar sosurile care le insotesc pot fi guacamole, sos de branza, salsa pico de gallo. Am pregatit de-a lungul timpului si alte retete mexicane: pui fajitas, carnitas de porc, quesadilla, quinoa in stil mexican. Mai am in plan cateva retete pe care sper sa le pregatesc curand pentru a largi aria retetelor din aceasta bucatarie gustoasa.

Nachos – chipsuri de tortilla – imi cumparam de obicei cand mergeam la cinema. In timp ce eu si sotul meu le preferam cu sos salsa, Harry le manca cu sos de branza.

Genul de prezentare pe care vi-l arat in aceasta postare mi-a fost inspirat de meniul de la Hard Rock Cafe. Mi-ar fi placut sa pot folosi jalapeno crud sau murat, dar nu am gasit in magazinele din cartierul meu. Avand in vedere ca nu este momentul sa ma plimb din magazin in magazin am folosit ardei iute din gradina. Nici branza cheddar nu am gasit pentru a ma apropia cat mai mult de o reteta mexicana, dar nachos cu branza si pui la cuptor au iesit foarte bune si cu branza gouda.

Am folosit pieptul de pui pregatit la gratar cu o seara inainte, dar puteti sa il inlocuiti cu sunca slaba, gratar de vita, porc, bacon, chorizzo sau chiar cu ton (in acest caz as adauga si niste ceapa rosie si boabe de porumb). Reteta poate fi adaptata de voi in functie de gusturi si ce aveti prin casa.

Pentru a face nachos cu branza si pui la cuptor nu iti trebuie mai mult de 15 minute. Reteta o poate pregati si copilul meu, fara probleme. De altfel, Harry isi pregatea inca de mult timp nachos cu branza la cuptor.

Aveam cateva pungi de tortilla bio cumparate inca din martie, cand s-a anuntat starea de urgenta. Daca aveti rabdare puteti sa le faceti chiar voi, insa eu nu am rabdare sa stau sa fac in aceste zile lucruri mici si migaloase.

Zilele acestea este atat de cald in Bucuresti incat nici nu ma gandesc sa ma apropii de aragaz sau cuptor pentru un timp mai mare de 10 -15 minute, asa ca aceste nachos cu branza si pui la cuptor vor fi foarte potrivite pentru o cina rapida si satioasa.

Initial nu ma gandisem sa fac poze acestei retete, dar dupa ce am pregatit salsa mi-am spus ca este posibil sa mai fie si alte persoane interesate de retete ce nu implica gatire in zilele foarte calduroase din vara.

Genul acesta de reteta este potrivita si atunci cand vreti sa rontaiti ceva in fata televizorului la un meci sau cand va intalniti cu prietenii la o halba de bere.

In aceste poze v-am lasat portia pregatita pentru mine si sotul meu, caci copilul si-a luat tava imediat cum am scos-o din cuptor. In cateva minute era deja istorie.

Pana la urma mi s-a parut o alegere corecta, caci a vrut sa le manance calde, fara sa stea dupa mine pana as fi facut poze.

Langa acesta portie de nachos cu branza si pui la cuptor am avut o bere Corona, numai buna sa ne faca sa ne aducem aminte de primul meu contact cu mancarea mexicana la un restaurnat de langa o baza militara din Frankfurt, acum vreo 20 de ani.

Imi comandasem din meniu singura portie de mancare care nu avea ardei iute in dreptul ei, semn ca nu ar fi trebuit sa fie picanta. Dar, am primit un pui atat de picant ca am simtit cum mi se umfla buzele, fata si ma ardea stomacul. Sunt sigura ca mi-au adus altceva decat comandasem.

O vreme nu am vrut sa mai gust nimic mexican, apoi le-am mai dat o sansa si ma bucur ca am facut asta pentru ca bucataria mexicana este gustoasa, chiar si atunci cand este picanta (fara sa fie exagerat de picant).

In restaurnatul Oyamel Cocina Mexicana din Washington am mancat cel mai bun guacamole pregatit in fata noastra, ceviche, fajitas si tacos. Am cautat restaurantul sa vad meniul dar si acesta, ca multe altele in aceasta perioada, este inchis temporar.

Dar, nu va mai retin, asa ca va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru nachos cu branza si pui la cuptor.

INGREDIENTE:

300 g chipsuri tortilla (200 g bio si 100 g picante)

1/2 piept de pui la grill

5 linguri fasole rosie din conserva

220 g branza rasa (cheddar, gouda, mozzarella sau cascaval)

1 avocado mare copt

20 rosii cherry

4 linguri salsa picanta de rosii

ardei iute (de preferat jalapeno)

coriandru  sau patrunjel verde

Pentru servit:

salsa picanta de rosii obtinuta din:

400 g rosii din conserva

1/2 ceapa rosie mica

1 ardei iute mic

1 lingurita suc lamaie

sare

piper

PREPARARE:

Asa cum v-am spus, initial nu ma gandisem sa fac poze, asa ca pregatirea sosului nu are poze. Insa ceva mai simplu nu se poate!

Am pus toate ingredientele in  blender si in 30 secunde am avut sosul pregatit.

Apoi mi-am aranjat chipsurile de tortilla in tavi.

Am ras branza si am taiat pieptul de pui in fasii. Am presarat branza (eu am folosit gouda dar ar fi fost mai potrivita cheddar), fasii de pipet de pui pregatit la gratar si boabe de fasole. Am avut grija sa pun branza astfel incat daca se supraneau bucatile de tortilla sa fie si sub ele branza si bucati de carne.

Le-am pus in cuptorul preincalzit la 200° C pentru aproximativ 10 minute. Daca sunt 7-8 minute, nu-i bai. Important este ca acestea sa fie calde-spre fierbinti si branza topita.

Le-am scos din cuptor si am presarat rosii cherry taiate in jumate sau felii, avocado feliat (si stropit cu suc de lamaie in prealabil pentru a nu oxida), cateva frunze de coriandru (eu am folosit patrunjel).

Am pus si putin sos salsa picant, dar si ardei iute feliat. In tava cu tortilla picanta nu am mai pus ardei iute.

Atat de simplu si atat de bun!

Sa aveti o zi frumoasa si gustoasa!

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *