Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor

28 iulie 2020Diva in Bucatarie

Rulouri de dovlecei cu branza

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, reteta gustoasa, simpla, usor de pregatit cu ingrediente simple.

Reteta de rulouri de dovlecel cu branza la cuptor, reteta savuroasa de vara (dar merge in orice anotimp), este perfecta pentru pranz sau cina si as spune ca este una din cele mai bune retete cu dovlecei. 

Atunci cand am pregatit aceasta reteta mi-am imaginat cum as putea inlocui niste foi de lasagna cu legume.

Aveam acesti dovlecei in casa si ar fi fost pacat sa ii las sa stea in frigider.

Mi-am spus ca ar fi cazul sa le fac ceva nou alor mei, caci le fac destul de des retete cu dovlecei (in mod speciual vara) si ma gandesc ca la un moment dat se vor plictisi de aceleasi retete puse pe repeat.

Reteta de dovlecei gratinati cu rosii si branza de capra sau reteta de dovlecei cu parmezan in sos de rosii erau in topul preferintele mele, pana sa pregatesc aceasta reteta.

In acest moment pot spune ca a intrat direct pe locul 1.

Daca vreti sa va inspirati si voi din colectia mea, atunci apasati aicisi veti fi distribuiti la reteta.

Dovleceii sunt legume extrem de bogate in nutrienti, fibre, vitamine si minerale. Contin o cantitate foarte mare de apa si putine calorii, asa ca sunt indicati in diete.

Poti pregati o multime de retete cu ajutorul lor, fara teama ca va ingrasati.

Pentru a pregati rulouri de dovlecei cu branza la cuptor trebuie sa alegeti dovlecei fermi, cu coaja fara pete.

Nu conteaza soiul de dovlecei pe care il alegeti pentru a pregati aceasta reteta. Pot fi dovlecei autohtoni, zucchini (dovlecei cu coaja verde inchis) sau cei galbeni.

Ca sa fiu sincera as fi preferat sa folosesc zucchini, caci ar fi fost mai multa culoare, un contrast frumos intre coaja verde inchis si miezul deschis la culoare.

Nu ii curatati de coaja. Acolo se afla toti nutrientii lor.

Se pierd o parte dintre acestia in timpul gatirii, dar ceva tot va ramane.

Eu am folosit branza de vaci cremoasa, dar puteti sa o inlocuiti cu ricotta sau o crema de branza. Pentru aroma am folosit pudra de usturoi, dar puteti sa folositi unul sau doi catei mici de usturoi dati prin presa.

Am pus in crema de branza oregano si menta proaspata, dar daca nu aveti puteti aceste verdeturi puteti sa le inlocuiti cu patrunjel, marar, busuioc, cimbru – in functie de gusturi si ce aveti in casa.

Reteta de rulouri de dovlecei cu branza la cuptor sunt rulouri gratinate cu branza si sos bechamel, rulourile fiind scufundate in sos de rosii pentru un plus de savoare.

Au iesit fragede si foarte gustoase, asa ca s-au terminat imediat. Mai jos aveti o poza cu rulourile in sectiune ce sper ca o sa va convinga sa incercati si voi reteta.

Cantitatile pe care le-am lasat jos sunt pentru 4-6 persoane, in functie de cat de mari faceti rulourile sau cat de mari sunt portiile.

Sunt perfecte calde, proaspat scoase din cuptor, dar daca va raman le puteti incalzi a doua zi.

Rulourile acestea sunt un fel de mancare extrem de gustos, usor, de vara, o reteta total diferita de clasicele aperitive de rulouri din dovlecei cu branza.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru rulouri de dovlecel cu branza la cuptor.

Ingrediente rulouri de dovlecel cu branza la cuptor:

(Pentru 12 rulouri din 4 felii – potrivite pentru 4-6 persoane)

2 buc dovlecei lungi cu grosime medie

200 g branza de vaci/ricotta

120 g cascaval(mozzarella) ras fin

1 ou mic

sare

piper

1/2 lingurita oregano

1 lingurita menta (proaspata) tocata

1 catrel usturoi dat prin presa sau 1/4 lingurita pudra de usturoi

150 g sos bechamel – din cantitatea totala de sos pregatita mai jos

Pentru sos rosii:

1 ceapa mica

2 linguri ulei

500 ml suc gros de rosii

1 lingurita zahar

sare

piper

1 lingurita rasa cimbru uscat

2 catei usturoi dati prin presa

Pentru sos bechamel:

50 g unt

50 g faina

500 ml lapte

sare

piper

nucsoara macinata

Mod de preparare rulouri de dovlecel cu branza la cuptor:

Pentru inceput am pregatit sosul bechamel, asa cum aratat aici.

Am adus laptele la punctul de fierbere, apoi l-am luat de pe foc. Am topit untul intr-un vas cu pereti putin mai inalti.

In momentul in care a inceput sa sfaraie am adaugat faina, am amestecat bine si am lasat-o sa se caleasca usor, fara sa se coloreze.

Am turnat laptele treptat, am dizolvat faina, am asezonat cu sare piper si nucsoara macinata si am lasat sa fiarba pana cand sosul a inceput sa aiba consistenta.

Am spalat foarte bine dovleceii, i-am uscat, apoi i-am feliat cu o razatoare mandolina pe toata lungimea.

I-am marinat cu sare si ulei de masline, ungand fiecare strat pus pe un platou mare. Le-am lasat 30 minute, timp in care am pregatit sosul de rosii si umplutura.

Am calit ceapa tocata marunt in uleiul incins, apoi am adaugat sucul de rosii, sare, piper, zahar, cimbru si doi catei usturoi dati prin presa, apoi am lasat sa fiarba la foc mic, cu capac, in jur de 10 minute.

Cand a fost gata l-am turnat in vasul termorezistent in care urma sa le pun la cuptor. Am ales un vas de yena mare : 35*22 cm.

Pentru a pregati umplutura am amestecat branza de vaci cu cascavalul, 150 g din sosul bechamel si un ou, apoi am asezonat cu sare, pudra de usturoi, oregano si menta.

Am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.

Mi-am pregatit feliile de dovlecei pentru a fi rulate: am suprapus 4 felii de dovlecel lasand o distanta de 3-4 mm intre ele, asa cum se vede in poza de mai jos.

Am pus cate o lingura de umplutura si am rulat, apoi  le-am pus peste sucul de rosii.

Peste fiecare rulou de dovlecei cu branza am pus cate o lingura din branza ramasa, iar peste branza cate o lingura din sosul bechamel pregatit la inceputul retetei.

Am copt rulourile de dovlecei cu branza la cuptor timp de 40 minute la 180°C, dar in functie de puterea cuptorului din dotare veti lasa pana cand sosul bechamel incepe sa se rumeneasca usor.

Doamne ce bine mirosea cand le-am scos din cuptor!

Cu greu am rezista sa le fac poze.

Sper ca o sa va placa si voua la fel de mult cat ne-au placut noua.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Va invit sa va abonati la canalul meu de youtube

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *