Sos bechamel

11 septembrie 2014Diva in Bucatarie

Sos bechamel. Bineinteles ca ii puteti aduce si alte arome, in functie de reteta in care urmeaza sa fie folosit.

Sos bechamel – sos cremos alb, fin si catifelat din lapte, unt si faina – reteta de sos folosit in retetele de lasagna sau alte retete de paste gratinate, cartofi gratinati, clatite si multe altele.

Sosul becahamel este un sos din lapte ingrosat cu faina, in care se foloseste in general parti egale de faina si unt, iar cantitatea de lapte este de minim 10 ori mai mare decat cea de faina. Aroma ii este data de pudra de nucsoara, daca se poate proaspat rasa.

sos-bechamel

Bineinteles ca ii puteti aduce si alte arome, in functie de reteta in care urmeaza sa fie folosit.

Consistenta sosului este dictata si aceasta de reteta in care va fi folosit.

Este posibil sa puneti mai multa faina sau adaugati mai putin lapte, daca folositi sosul bechamel la musaca, de exemplu,

Tineti cont ca acolo puteti adauga si oua si branza rasa.

Partea buna este ca oricine poate face fara griji un astfel de sos.

Si, daca vi se pare ca nu ati ajuns la consistenta care trebuie, acest lucru se rezolva foarte usor, fara sa intrati in panica.

Daca sosul este prea gros mai adaugati putin lapte, daca este prea subtire mai puneti faina si lasati pe foc pana se ingroasa.

Incercati ca atunci cand topiti untul sa nu il lasati sa isi schimbe culoarea.

Ramaneti langa vasul in care se topeste si puneti faina imediat ce untul s-a topit.

Cand faina s-a „calit”, adica isi pierde mirosul de faina cruda, turnati laptele cald treptat, amestecand bine de fiecare data, pana cand dizolvati faina si nu obtineti cocoloase.

Cu cat adaugati mai mult lichid compozitia se va dizolva, dar la final, dupa cateva minute de fierbere la foc mic se va ingrosa.

Daca laptele este cald se va ingrosa mai repede. Daca folosti lapte la temperatura camerei  sau rece procesul va fi o idee mai lung si nu murdariti inca un vas.

Veti sti ca sosul bechamel este gata cand se va ingrosa, iar in momentul in care amestecati puteti vedea fundul vasului.

Asezonarea o puteti face la final sau in timpul procesului de gatire. Cum va este mai usor.

Un mic sfat: folositi o oala sau un vas cu fund dublu. Aveti sanse mai mari sa nu ardeti sosul.

Iata cateva retete in care eu am folosit sosul bechamel, in afara de retetele clasice de lasagna:

Inainte sa inchei trebuie sa va spun ca puteti adauga pe langa lapte si smantana pentru gatit (sau smantana grasa la final, cand opriti focul), iar in perioada postului puteti inlocui laptele de vaca cu cel vegetal – de preferat unul cu gust neutru (lapte de soia, lapte de orez sau de mei). Puteti inlocui faina cu amidon, daca aveti probleme legate de gluten sau folositi faina fara gluten.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru sosul bechamel facut in casa:

INGREDIENTE:

70 g unt

70 g faina

1 l lapte

sare

piper

nucsoara
PREPARARE:

Pentru inceput am incalzit laptele pana aproapte de punctul de fierbere, apoi l-am luat de pe foc. Am topit untul, iar cand a inceput sa sfaraie am adaugat faina. Am pus toata faina in acelasi timp.

sos-bechamel-1

Am amestecat bine cu o lingura sau un tel pana s-a omogenizat si am calit faina putin, fara sa o las sa se coloreze. Am turnat laptele treptat si am dizolvat faina.

sos-bechamel-2

Am adaugat sare, piper si nucsoara proaspat rasa (cu multumiri prietenilor care au grija sa imi aduca din vacante condimente minunate) si am lasat sa fiarba la foc mic pana a capatat consistenta unui sos gros.

Am avut grija sa amestec cat de des am putut cand a inceput sa capete consistenta, pentru a nu se lipi.

Sa va fie de folos! 🙂

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Wow,
    Exact aceeasi reteta am vazut-o preparata de un bucatar italian care ne-a pregatit lasagna. Si atunci am descoperit micul secret de a cali usor faina in unt.
    Felicitari pentru reteta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *